12 Mп в iPhone чи 120 Mп в Xiaomi – розбираємося у чому різниця та що краще

Останніми роками багато розробників активно просувають свої смартфони з неймовірними 64-мегапіксельними або навіть 120-мегапіксельними камерами. При цьому не можна сказати, що вони фотографують краще ніж iPhone, в якому, як і раніше залишається 12 Мп навіть у модулі флагманської моделі.

Що, як я скажу, що в 120 Мп камері тих самих пікселів набагато менше? Адже важливо те, як саме їх рахувати. Тримайтеся, недобросовісні виробники! Ми вивчили питання докладніше.

Спойлер: в матеріалі багато технічної інформації. Але після прочитання ти точно зрозумієш що до чого.

З чого складається піксель

Багато сучасних виробників підраховують ті самі пікселі на матриці не зовсім правильно. Ні, вони нас не обманюють, проте їх мегапікселі не можна назвати повноцінними.



Apple_ShotoniPhone_abdullah_shaijie-middle-east_011221.jpg

Знято на iPhone 12 Pro, автор: Абдулла Шайдже, Кувейт.

Традиційно, кожен повний піксель на матриці камери складається з 3 деталей. Фотодіод вловлює світло при зйомці. Кольоровий фільтр допомагає фотодіоду ловити потрібний спектр світла: червоний, зелений або синій (це основні кольори, з яких можна зробити всі інші кольори та відтінки). Мікролінза збирає світло і направляє його в піксель.

До 2018 року виробники робили свої камери саме за таким принципом. Розробники матриць ніяк не могли зробити пікселі меншим стандартного розміру, який дорівнює 1 мкм. Тому більшість топових мобільних камер мало розширення у 12 Мп. Але після 2018 року все кардинально змінилося.

Як виробники збільшують мегапікселі

У 2018 році з'явилися перші матриці з дуже дрібними пікселями 0,9 або навіть 0,8 мкм. З цього моменту розробники змогли впровадити в камеру не 12 Мп, а всі 48 Мп та навіть більше. Хоча якість зйомки в такій системі у результаті значно погіршилася. А все тому, що у маленьких пікселів погіршилася світлочутливість.

Інженери швидко знайшли вихід з цієї ситуації. Вони почали накладати колірний фільтр не на один, а відразу на чотири пікселя. Простіше кажучи, вони поділили один повний мегапіксель на чотири маленьких. Цю технологію назвали Quad Bayer. У неї є багато переваг, але й недоліків також вистачає.



Apple_ShotoniPhone_ikuchika_aoyama_011221-2.jpg

Зроблено на iPhone 12 Pro, Ікутіка Аояма, Японія.

Не дивлячись на те, що у 48-мегапіксельною камері Quad Bayer використовується 48 фотодіодів і 48 мікролінз, колірних фільтрів у ній тільки 12. А значить, що реальний дозвіл такої 48-мегапіксельної камери залишається колишнім – 12 Мп.

І навіть у нових Xiaomi зі 120 Mп камерами, їх реальний дозвіл всього 12 Мп. Тому що в них об'єднані не чотири, а відразу десять пікселів під одним колірним фільтром. Ділимо 120 на 10 і отримуємо наші 12. Що помітно на практиці по самих фотографіях та відео.

Скільки насправді Мп в iPhone

Крім технології Quad Bayer, існує також інша система під назвою Dual Photo Diode. У ній один мегапіксель складається з двох фотодіодів, які перекриті однієї мікролінзою і одним світловим фільтром.

Саме ця технологія використовується в iPhone та в більшості моделей Google Pixel. До речі, камери в цих смартфонах вважаються одними з кращимх на ринку. Розробники не "накручують" собі побільше мегапікселів, тому чесно заявляють в характеристиках своїх камер повноцінні 12 Мп. Хоча могли б в принципі назвати їх 48-пиксельними.



Apple_ShotoniPhone_ikuchika_aoyama_011221.jpg

Знято на iPhone 12 Pro, Ікутіка Аояма, Японія.

Технологія Dual Photo Diode має одну вагомиу перевагу над Quad Bayer. Вона дозволяє робити дуже хороший автофокус. Власники iPhone підтвердять, що на яблучних смартфонах автофокус працює дуже швидко та якісно.

Крім цього, такі фото набагато простіше обробляти. Це дуже важливо в умовах сучасного обчислювального фото. Адже якість мобільного знімка сьогодні найбільше залежить від штучного інтелекту, який покращує фото.

Саме тому Apple не женеться за кількістю пікселів в характеристиках своїх пристроїв. У компанії розуміють, що так чи інакше практично всі сучасні камери в смартфонах мають 12 Мп. Набагато більшу роль грає програмна обробка. А в плані обчислювальної фотографії iPhone точно немає рівних.

P.S. У нас немає мети викрити будь-які бренди або освітлити ім'я iPhone. Ми лише хочемо, щоб ти розумів що до чого, вивчаючи характеристики свого майбутнього смартфона.



Egor-2.png

Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
MGJE3/MGHF3
25 099 ₴
631 $
MGJ63/MGH73
23 499 ₴
590 $
Коментарі
Додати коментар