А ти заклеюєш камеру на Mac? Про те, хто і навіщо це робить в Кремнієвій долині


І знову поговоримо про FaceBook. У 2016 році стало відомо, що засновник соціальної мережі Марк Цукерберг заклеює камеру на своєму ноутбуці. Над цим сміялися і називали його параноїком. Але, як виявилося, занепокоєння мільярдера було безпідставним.


Навіщо заклеювати камеру на ноутбуці?

Сьогодні, через три роки з того курйозного випадку, коли всі засоби масової інформації писали про пластирі на камері ноутбука Марка, більше нікого не дивує, що особисті дані користувачів під загрозою. І скандал з компанією Цукерберга теж вплинув на це.

Факт: Facebook виплатить один з найбільших штрафів в історії - $ 5 000 000 000.


EzhNewsSite-700x3681.jpg

Не дивлячись на всі зусилля великих технологічних компаній і суворе законодавство провідних країн, кіберзлоумишленніков це не зупиняє. А значить, наші особисті дані більше не в безпеці.

І навіть до камери комп'ютера не так складно отримати доступ, як нам здається. Для цього на чорному ринку існує безліч програм, доступ до яких може отримати будь-який бажаючий, просто проявивши трохи наполегливості при пошуку.

При цьому не можна сказати, що Apple або Microsoft не борються за безпеку своїх пристроїв. Але ніякі зусилля розробників не забезпечать безпеку користувача, якщо сам користувач не буде дотримуватися «цифрову гігієну».

Факт: iPhone визнаний найбезпечнішим призначеним для користувача смартфоном.


EzhNewsSite-700x3682.jpg

Навіщо комусь мої дані? - такий логічний питання виникло і у нас, коли ми готували цей матеріал. Відповідь проста: кожна рекламна компанія сучасності не проходить без ретельного аналізу ринку і адресності посилів.

Часи, коли на білбордах друкували барвисті оголошення "для всіх" йдуть. Сьогодні рекламодавці хочуть знати хто їх цільова аудиторія і прогнозувати скільки прибутку принесуть витрати на рекламу. Як наслідок, рекламні агентства готові чимало платити за особисту інформацію користувачів.

І якщо не читати призначені для користувача угоди, не обмежувати доступ додатків до камери, мікрофона і геопозіціі iPhone і Mac - не варто дивуватися, коли в США президентом стає людина, чий рекламний бюджет був в десятки разів більше конкурента. І тому, що тобі здається, що твій смартфон тебе підслуховує, пропонуючи рекламне написання ключових слів того, про що ти тільки що говорив з одним.


EzhNewsSite-700x3683.jpg

Що стосується питання заклеювання камери - це особистий вибір кожного з нас. Ми не будемо радити робити це чи ні. Але ми не можемо не поділитися кількома фактами:

  • У 2011 році хакеру Луїсу Міхангосу дали 6 років в'язниці за стеженням за веб-камері і шантаж дівчат їх оголеними знімками.

  • А в 2015 за допомогою трояна Blackshades хакер з британії слідкував через камеру за приватній життям своїх знайомих.

PS Даний матеріал написаний на MacBook з заклеєною камерою;)

Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар