Apple навчила Face ID на iPhone розпізнавати маски

COVID'19, що раптово прийшов в кінці 2019-го, змінив не тільки весь 2020-й, а й наш погляд на те, як ми будемо взаємодіяти один з одним в майбутньому.

Носити маску більше не соромно в усіх точках планети, а не тільки в Китаї чи Японії. А великі корпорації вже прийняли факт, що маска – тепер частина повсякденного луку і активно працюють над тим, щоб системи, що розробляються ними, навчилися розпізнавати обличчя в масках.

Face ID навчився розпізнавати маски

Варто відразу зазначити, що мова йде не про те, що Face ID буде розблокувати iPhone побачивши обличчя в масці – ні, це не є безпечним. Apple навчила свої смартфони розпізнавати сам факт наявності маски.



ezh|864х452.psd-1 2.png

У iOS 13.5, бета-версія якої вже доступна, є спеціальний режим Face ID. Якщо система бачить, що користувач в масці – вона автоматично запропонує власнику iPhone ввести код доступу, відключивши процес розпізнавання особи через Face ID.

З огляду на, що розпізнавання особи відбувається досить швидко, а користувачеві більше не потрібно буде «боротися» зі смартфоном, який його не впізнає і вручну перемикатися між режимами введення пароля – таке рішення багато в чому полегшить життя мільйонам яблуководів.

При цьому передбачено і сценарій, коли Face ID може не спрацювати. Адже від помилки не застрахований ніхто. Якщо iPhone раптом не впізнає тебе в звичайному житті, коли ти без маски, і відразу перемкне на введення пароля – в системі з'явиться новий свайп. Змахнувши поле введення пароля вниз, ти знову активуєш систему Face ID. Зручно.



ezh|864х452.psd-2 2.png

Точної дати релізу публічної версії iOS 13.5 поки немає, але ми очікуємо оновлення до кінця травня. Правда тут виникає резонне питання: чому не можна зробити так, щоб Face ID все-таки впізнавав особу в масці? Відповідь колишній: це не достатньо безпечно.

Розпізнавання обличчя в масці на iPhone

Сьогодні в мережі є безліч інструкцій про те, як налаштувати розпізнавання особи в масці. Якщо коротко, то обдурити систему безпеки можна скинувши настройки Face ID і записавши своє обличчя заново, з складеною навпіл маскою одягненою на половину обличчя.

Скажу чесно, у мене так і не вийшло налаштувати подібним чином свій iPhone. Але якщо ти все-таки зміг обдурити Face ID знай: твій iPhone більше не захищений!



ezh|864х452.psd-3 2.png

Справа в тому, що при таких маніпуляціях Face ID зовсім не враховує нижню частину обличчя і орієнтується тільки по очах. А це означає, що зламати систему безпеки можна без особливих зусиль. В окремих випадках датчик навіть буде спрацьовувати на чуже обличчя.

А такого Apple, яка славиться своєю увагою до захищеності особистих даних користувачів, ніяк не могла допустити. І з огляду на це – ручне введення пароля виглядає як відмінне альтернативне рішення в ситуації, що склалася. До речі, про безпеку.

Система слідкування за COVID'19 від Apple і Google

Крім нового режиму Face ID в iOS 13.5 нас чекає ще одне нововведення. В операційну систему буде інтегрована нова функція відстеження користувачів хворих на коронавірус. До речі, подібна система розробляється і для Android.



ezh|864х452.psd-4 2.png

Технологія буде стежити за користувачами iPhone і смартфонів на Android, але вона не буде буквально шпигувати за нами. Завдання нової функції відстежувати наші контакти з іншими користувачами в фоновому режимі, використовуючи технологію Bluetooth Low Energy.

Факт зустрічі вважається зафіксованим, якщо смартфони двох і більше користувачів знаходяться недалеко один від одного на протязі 5 хвилин. При цьому дані про факт зустрічі нікуди не відправляються, а зберігаються в зашифрованому вигляді на цих пристроях.

Надалі, якщо хтось із співрозмовників захворіє на COLID'19, він зможе повідомити про це в спеціальному додатку, а користувачі, які контактували з ним, отримають сповіщення про те, що їм варто здати аналіз на коронавірус. Звісно ж ні ім'я хворого, ні дані про час зустрічі не розголошуються. Все конфіденційно.



ezh|864х452-5 2.png

Даних про те, що це за спеціальний додаток поки немає. Але Apple вже зараз говорить, що в майбутньому можна буде обійтися і без додатків. Компанія налаштована на те, щоб глибше інтегрувати цю технологію в систему iOS і обходитися спливаючими повідомленнями на iPhone.

Що ж, схоже нас чекає відмінне корисне оновлення, яке особисто мені вже зараз хочеться встановити на свій iPhone. І це все ще не iOS 14, яка вийде вже 22 червня. Цікаво, що ж нас чекає в ній?

Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар