Чому будильник iPhone можна відкласти тільки на 9 хвилин


Ранній підйом – це справа нелегка і не найприємніша. Ми вважаємо, що це найважча частина трудового дня і навіть восьмигодинний робочий день не зрівняється з цим непростим моментом пробудження і противним дзвінком будильника. Лежачи в теплому ліжечку, ти готовий віддати все за ще кілька хвилин сну.

Зробити це нескладно, потрібно лише натиснути «Відкласти» коли висвітиться будильник або на будь-яку з фізичних клавіш на твоєму iPhone. Після цього, можна повалятися ще дев'ять хвилин. Тільки ось чому дев'ять? Що це за цифра така чарівна? Чому не десять, не п'ять, не п'ятнадцять?


Чому дев'ять?

У мережі ти можеш знайти безліч поширених чуток про те, чому будильник переноситься саме на дев'ять хвилин. Одна з них пов'язана з фазами сну. Нібито, це найкращий час для того, щоб набрати ще трохи енергії і не впасти в глибоку фазу сну. Багато відстоюють саме цю точку зору, але експерти її оскаржують.

Інші говорять про те, що людині з ранку простіше відстежити час по останній цифрі. Тому, коли сонні очі бачать перед собою нуль, мозок не відразу розуміє чи пройшло десять хвилин. А ось дев'ятка – інша справа. Але це також не вірне припущення.


Ezh864х452-01.jpg

Ну що, готовий дізнатися чому саме ця цифра? Як виявилося, все набагато простіше. У механічних і механо-електричних годинниках кнопка Snooze* переводила дзвінок саме на цю кількість хвилин. Це було пов'язано з особливістю механізму пристрою.

* Snooze («подрімати») – саме так спочатку називалася знайома нам функція відкласти дзвінок будильника.

Годинники тоді працювали за допомогою фізичних деталей, таких як шестерінки, пружинки та інше. Тому початком хвилини вважалася зміна цифр, або перекидання пластинок, як у фільмах.


Ezh864х452-02.jpg

Як слідство, пристрій не мiгл зателефонувати в ту секунду, коли дев'ятка змінювалася на нулик, тому що вiн вважав, що ця хвилина вже йде. Зателефонувати за п'ять секунд механізм також не дозволяв.

Саме в цьому лежить причина того, чому Apple використовує в своєму додатку «Будильник» цифру “9”. Хоча це досить дивно, адже ми знаємо яблучну корпорацію як одну з найпрогресивніших. Але мабуть, в цьому випадку купертинiвцi вирішили віддати данину традиціям.

Факт: До речі, якщо не вимикати будильник і не переносити, він буде дзвеніти рівно хвилину, а потім сам переведе сигнал на дев'ять хвилин і продзвенить повторно рівно через 10 хв. .

Тепер ніякої таємниці в цій магічній цифрі немає. Спробуй наступного ранку прокинутися не з відчуттям смутку і безнадії, а з думками про шестерінки, які відміряють дев'ять хвилин в твоєму смартфоні. І нехай твоє пробудження буде радісним щоранку!

Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар