Що нового в iOS 16.1 та iPadOS 16.1? Чи варто встановлювати?

Зміст

Відбувся фінальний публічний реліз iOS 16.1 для iPhone та iPadOS 16.1 для iPad. Давай разом розберемо, що ж там нового.


iOS 16.1

Якщо пройти в «Параметри – Загальні – Про пристрій», тут тепер не показаний номер збірки. Щоб його переглянути, необхідно відкрити пункт меню «Версія iOS». Крім того обновили прошивку модему, покращена робота зв'язку, плюс тепер менше втрачається сигнал.


Загальна медіатека

Головне нововведення iOS 16.1 – це загальна медіатека. Налагодити її можна у системних налаштуваннях. Перший спосіб – через додаток Фото. Другий – через меню «Параметри – власний обліковий запис – iCloud – Фото – Медіатека».

У додатку Фото натискаючи в правому верхньому кутку на кнопку «Ще» (три крапки), тепер буде вибір, яку медіатеку зображати: загальну, особисту або обидві. Також тут є опція деактивації значка загальної медіатеки – це актуально для тих, хто не користуватиметься загальною медіатекою. Вибираючи одну або кілька фотографій, а також натискаючи кнопку «Ще» – ти можеш переміщувати фотографії між особистою та загальною медіатекою, до якої даєш доступ вибраним людям.

-10%
MQ163
52 392 ₴
47 299 ₴
1 185 $
-8%
MQ103
52 499 ₴
48 399 ₴
1 213 $

У додатку «Камера» з'явилася піктограма цієї функції. Вона необхідна для того, щоб фотографії автоматично відправлялися до загальної медіатеки. Наприклад, якщо ти у відпустці або просто хочеш ділитися отриманими фотографіями відразу з кимось.


Акумулятор

З'явилася підтримка відсотка заряду в індикаторі батареї в пристроях, що раніше не підтримували цю функцію, таких як iPhone 11, iPhone XR, iPhone 12 Mini та iPhone 13 Mini. Розділ стану акумулятора в налаштуваннях перейменували на «Здоров'я акумулятора» та зарядку. У США з'явилася опція «Заряджання чистою енергією», вона створена для зменшення вуглецевого сліду шляхом оптимізації зарядки. У нашому регіоні нововведення поки що недоступне.

Індикатор заряду акумулятора повернувся на екран блокування. Під час заряджання відбувається графічне зображення рівня заряду з відсотками, індикатор батареї заповнюється та виснажується.


Live Activities

Для розробників додали Live Activity з API, завдяки чому вони зможуть створювати віджети для екрана блокування, які в реальному часі показуватимуть інформацію. Наприклад, результати спортивного матчу.

-8%
MLQA3
31 999 ₴
29 499 ₴
739 $
MLQD3
36 999 ₴
44 699 ₴
1 120 $

Для активації цієї функції з'явився окремий пункт меню у налаштуваннях «Face ID та код-пароль», який називається «Ефір активності». Кожна програма, яка підтримуватиме цю функцію, буде мати пункт «Ефір активності» в налаштуваннях.


Fitness+

Тепер у додатку Фітнес користувачі без Apple Watch можуть підписатися на спортивний сервіс Fitness+ і займатися спортом з тренерами.


Книги

У програмі Книги елементи керування будуть автоматично ховатися по мірі читання, а тапнувши по дисплею – з'являтимуться знову.


Дім

З'явилася підтримка протоколу Meta. Це стандарт розумного будинку, в якому всі пристрої будуть швидко сполучатися, а платформа підтримуватиме різні голосові помічники та мережеві протоколи від різних виробників.


Wallet (Гаманець)

Тепер можна повністю видалити додаток Wallet, після чого не можна буде використовувати Apple Pay, а в США Apple Cash і Apple Card. Раніше можна було видаляти піктограму тільки з робочого столу, але фізично додаток залишався. З'явилася можливість ділитися цифровими ключами, наприклад, від автомобіля або готелю.


Інше

Крім основних нововведень, зʼявилися і менш помітні. Але також важливі:

  1. Оновили меню налаштування екрана блокування. За натисканням кнопки «Налаштувати», надається більш зрозумілий вибір який екран налаштувати, а не вибір віджетів, і тільки після натискання на кнопку «Готово», вибір пари шпалер або налаштування екрана додому.

  2. У пропонованих віджетах тепер піктограма розміщується в 4 ряди, а не в 3.

  3. Також оновили піктограму календаря.

  4. Зробивши скриншот і натиснувши кнопку «Готово», меню дій тепер зображається в лівому верхньому кутку екрана, а не внизу. До речі, тут розташовується зручна опція копіювати й видалити, щоб не плодити скриншоти в додатку Фото. Раджу спробувати ;)

  5. У системних параметрах оновили інтерфейс розділу Шпалери. Тепер можна бачити всі налаштовані раніше шпалери, а також зробити шпалери поточними з налаштувань.

  6. У системних налаштуваннях магазину додатків App Store, у розділі «Автоматичні завантаження» з'явився окремий пункт – відключення завантаження вбудованого контенту.

  7. Apple змінила дизайн інформаційних плашок додавання режиму фокусування. Це дуже крута тема, яку ми рекомендуємо налаштувати кожному.

  8. У додатку Команди з'явилася нова дія «Отримати поточне фокусування», вона показує активний режим фокусування.

iPadOS 16.1

Для планшета вийшла фінальна версія iPadOS 16.1. Функція «Stage Manager» тепер доступна на iPad Pro 3 і 4 поколінь, що випускали з 2018 по 2020 рік, тобто які не мають чіп M1. Раніше Apple заявляли, що ця функція працюватиме тільки на планшетах з чіпом M1.


У додатку Нотатки з'явилося 3 додаткові інструменти для малювання: різновид олівця, пір’яна ручка, акварель. У деяких програмах, на зразок «iMessage», набір тексту за допомогою Apple Pencil через режим Scribble вікно введення тексту буде розширюватися. З'явилася підтримка Airpods Pro другого покоління з усіма фірмовими фішками.


Що виправили?

  • Баг із неправильним зображенням координат GPS.
  • Баг копіювання та вставки інформації пов'язані з плашкою конфіденційності, що спливає (дозволяти або не дозволяти виставку).
  • Жест копіювання та вставки свайпом трьома пальцями більше не працює в іграх.
  • Carplay тепер коректно працює з VPN.

Швидкість та час роботи

Стосовно швидкості роботи – жодних питань немає. Перевіряли навіть на iPhone X. Операційна система працює досить плавно. Гірше після iOS 15 точно не стало. Що стосується часу автономної роботи, то в цілому на iOS 16 воно скоротилося, 5-6 годин роботи екрану на iPhone 13 Pro в не навантаженому режимі це максимум, що нам вдалося вижити. Загалом до вечора нерідко доводиться ставити смартфон на зарядку. Нажаль.


Чи варто встановлювати iOS 16.1 та iPadOS 16.1?

Однозначно – варто! Якщо ти вже перейшов на iOS 16. Якщо ж у тебе iOS 15 і тебе не вразили функції iOS 16, то можна поки що не поспішати.

Крім того, Apple випустила оновлення iOS 15.7.1 для ранніх моделей iPhone з виправленням помилок, але не поспішайте його ставити – в реліз кандидат версії оновлення ламало Face ID.



Читати наш блог у Telegram
Популярні iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар