Голосовий помічник у ракеті: Amazon Alexa першою серед помічників побуває в космосі

Багато сучасних технологій ще недавно існували тільки на сторінках наукової фантастики. Хто б міг подумати, що Марк Цукерберг справді візьметься за створення метавсесвіту з “Першому гравцю приготуватися”. Або що Apple почне розробляти автопілотовану машину та окуляри віртуальної реальності.

Зовсім недавно компанія Amazon одного з найбагатших людей планети Джефа Безоса здивувала світ ще більше. Спеціально заради космічної місії Артеміда 1 вчені оснастили ракету голосовим помічником Alexa. Дивно, адже цей помічник використовується у звичайних портативних колонках!

Amazon Alexa побуває за межами Землі

"Говоруна" використовуватиме ніхто інший, як сама компанія NASA. У рамках космічної місії вчені хочуть дізнатися, як звичайні сучасні технології можуть стати в нагоді в космосі. Інженери вважають, що голосові асистенти, як Siri в iPhone, Google Assistant або Alexa зможуть керувати ракетою без участі людини.



1.jpg

Для цього вони створили спеціальне обладнання, яке дозволить помічникові повноцінно працювати без підключення до мережі. По всій ракеті буде встановлено мікрофони, через них космонавти зможуть подавати "Алексі" команди. Наприклад, поставити питання про швидкість польоту, або ж проблеми в роботі корабля.

Все точнісінько як у фантастичному романі. Найімовірніше, голосові помічники й у майбутньому встановлюватимуться в ракетах, як модуль управління. Це працює так само, як система розумного будинку Apple HomeKit на HomePod. Необхідно заздалегідь створити сценарій дії, а потім просто вимовити команду.

Хоча з Alexa в цьому плані варто бути обережнішими. Нещодавно вона прославилася дуже дивною поведінкою, мало не вбивши дитину.

Повстання машин: Alexa запропонувала дівчинці небезпечний челендж

У “балакуна” від Amazon є одна цікава фішка, яку дуже люблять діти. Їй можна поставити просте запитання "Запропонуй мені якийсь челендж", і у відповідь отримати випадкове просте завдання.


Нещодавно користувач Twitter під ніком Крістін Лівдал розповіла, що Alexa після цієї команди запропонувала її дочці наполовину вставити зарядний адаптер від смартфона в розетку, а потім прикласти до оголених контактів монетку. Якби дівчинка це повторила – результат міг би бути трагічним.

Коли Крістін почула умови "дитячого завдання", вона була у нестямі від люті. І її можна зрозуміти. Хто знає, що трапилося, якби вона не знаходилася в цей момент поряд із дитиною.



2.jpg

Справа в тому, що віртуальні помічники часто збирають подібного роду контент з різних сайтів. На цей раз “Алекса” помилково потрапила на сторінку, де люди обговорювали небезпечні челенджі з TikTok.

У коментарях під постом Крістін жартома порадили відключити в Alexa опцію "вбити дитину". Хоча розробникам із Amazon після цього інциденту було не до сміху. Вони серйозно зайнялися навчанням асистента і вже виправили помилку.

Сподіваємось, що це дійсно так. Інакше стає страшно за долю космонавтів.


Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі:
Коментарі
Додати коментар