GPS в картах сьогодні та у майбутньому. Що ми знаємо про технологію позиціонування?

Система навігації GPS пройшла величезний шлях від військової до загальнодоступної технології. Вона бере свій початок у далекому 1974, тоді американці запустили свій перший GPS-супутник. Близько десяти років систему навігації використовували виключно у військових цілях. І лише починаючи з 80-их технологією дозволили користуватися звичайним громадянам.

З тих пір інженери по всьому світу постійно покращували систему GPS. Сьогодні вона являє собою крихітну мікросхему у твоєму iPhone, яка працює у парі з будь-якими картографічними додатками. Давай разом розберемося що представляє собою GPS сьогодні та що чекає на нас у недалекому майбутньому.

Як працює GPS сьогодні

Ні для кого не секрет, що на орбіті нашої планети обертається величезна кількість штучних супутників. І серед них 32 супутника призначених для системи GPS. Хоча для того, щоб технологія працювала, достатньо всього 24 супутника.



ezh|864х452-1.jpg

Така кількість пристроїв необхідна, щоб у будь-якій точці Землі, у будь-який час дня чи ночі над тобою знаходилося хоча б чотири супутники. Саме ці чотири супутники є основою для роботи GPS на будь-якому пристрої, будь це iPhone чи Apple Watch.

Супутники щомиті передають на нашу планету свої точні координати. Наші пристрої ловлять чотири різних сигнали, а потім на основі цієї інформації обчислюють своє приблизне місце розташування.

Що таке A-GPS

За допомогою чотирьох супутників дійсно можна визначити свої точні координати, але тільки через 12,5 хвилин. Справа в тому, що супутник посилає величезну кількість інформації – координати всіх супутників, свої точні координати і дані про час. Але тобі ж не хочеться стільки чекати, вірно?

Тому інженери винайшли технологію, яка дозволить запуститися всього за 1-2 секунди. Вона називається A-GPS та працює дуже просто. Наші смартфони замість того, щоб чекати 12 хвилин всі дані від далекого супутника, скачують всю необхідну додаткову інформацію з інтернету від допоміжної станції.



Цю технологію винайшли ще у 2001 році, але до 2010 нею користувалися лише екстрені служби і все ті ж військові. Хоча і в ній нерідко траплялися помилки.

Розумні програми: Або як позбутися помилок

Напевно ти помічав, що в картографічних додатках іноді трапляються помилки. Буває, на кілька секунд твоє місце розташування зсувається на 10-15 метрів в інший бік, наприклад. У цьому немає нічого дивного.

Все тому, що сигнал з супутника проходить 20 тисяч кілометрів. По дорозі його точність трохи падає. Наприклад, в ідеальних умовах GPS може визначати твоє місце розташування з точністю до 70 см. Неймовірно! Але іноді похибка може досягати і 13-15 метрів. Все це через атмосферу планети та щільну забудову сучасних міст.

Всі ці проблеми вирішують розумні застосунки на твоєму iPhone. Наприклад, візьмемо найпопулярніший картографічний сервіс Google Maps. У своїй роботі він використовує алгоритм, який розраховує всі можливі ймовірності. Як же це працює?



ezh|864х452-3.jpg

Наприклад, сигнал GPS показує, ніби ти можеш перебувати відразу в трьох-чотирьох точках на одній вулиці. Алгоритм вибирає серед них найбільш ймовірну геолокацію і будує маршрут по ній. І, правду сказати, рідко помиляється. Якщо раптом інша точка стає більш ймовірною, то Google Maps миттєво змінює маршрут.

Крім розумних додатків, правильно розрахувати координати допомагає й система диференціальної корекції. Простіше кажучи, це станція-приймач сигналу, яка знає своє точне місце розташування. Вона отримує сигнали від супутників і обчислює наскільки сигнал GPS помиляється в цій точці. А потім допомагає виправити неточності наших пристроїв.

Що ми отримуємо від GPS сьогодні?

Система сучасної навігації намагається бути повсюдною. Додатки на зразок Google Maps допомагають нам в будь-якого виду переміщенні, будь це піша прогулянка, поїздка на машині або громадському транспорті. Сервіси показують нам не тільки наше місце розташування, а й інформацію про пробки, аварії, ремонт доріг та інше.



ezh|864х452-2.jpg

У незнайомому місці ми з легкістю можемо побудувати свій маршрут починаючи з прогулянки, продовживши поїздкою на трамваї і закінчуючи таксі. Все це доступно всього в одному додатку.

Що нас чекає в майбутньому GPS навігації?

На мою думку, зовсім скоро нас чекає велике розширення можливостей навігації. На вулиці смартфон буде ловити супутникові сигнали, в торговому центрі нашу геолокацію визначатимуть точки Wi-Fi. Ми навіть зможемо прокладати маршрут від одного магазину до іншого, при цьому обидва вони будуть знаходитися в одному великому ТРЦ на різних поверхах.

І навіть в метро між станціями додатки будуть з точністю визначати на якому пероні ми стоїмо і в який бік дивимося. Все це буде працювати в одному картографічному сервісі на зразок Google Maps. І роботи над подібними можливостями "мап" вже ведуться.



Egor-2.png

Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
CHDHX-901-RW
12 499 ₴
316 $
MGJ83/MGH93
22 899 ₴
580 $
CP.MA.00000312.01
19 799 ₴
501 $
Коментарі
Додати коментар