iOS 15.2; watchOS 8.3 – що важливого у нових операційних системах?

Днями компанія Apple випустила відразу кілька фінальних оновлень для своїх операційних систем iOS 15.2 та watchOS 8.3. Досить довгий час вони перебували на етапі бета-тестування, але тепер їх може встановити кожен власник актуальних iPhone та Apple Watch.

Насправді, в кінцевих зборках ми не побачили нічого принципово нового. Всі ці фішки купертинівці вже раніше показували нам у рамках конференції для розробників WWDC та на осінніх івентах.

Вони не увійшли до попереднього оновлення iOS 15 і watchOS 8 через дрібні недоробки. У цьому матеріалі докладно розглянемо всі функції, які розробники додали в нові апдейти.

Вийшла iOS 15.2 – що нового?

Додатків для яблучного смартфона з'явилося дуже багато. Крім цього, розробники добре попрацювали над оптимізацією роботи і виправили ряд помилок. За власним відчуттям скажу, що операційна система стала більш стабільною і спритною.



1ezh|864х452.jpg


Головні фішки iOS 15.2
Головні фішки watchOS 8.3
Звіт про конфіденційність додатків Звіт про конфіденційність додатків
Фішка приховати E-mail у додатку Пошта Тарифний план Apple Music Voice для Siri
Функція Цифрова спадщина Управління жестами рук для незрячих користувачів на Apple Watch Series 4 та Series 5

Ну а тепер пройдемося докладніше по всіх пунктах.

Emergency SOS – служби екстреної допомоги

Ця фішка дозволяє викликати служби невідкладної допомоги за допомогою кількох спеціальних кнопок. Після оновлення можна надіслати сигнал SOS, натиснувши на кнопку увімкнення швидко кілька разів, або ж через утримання кнопки увімкнення та гучності одночасно.

Раніше працював лише перший спосіб. Розробники також збільшили зворотний відлік перед викликом екстреної допомоги до 8 секунд. У попередніх прошивках він становив лише 3 секунди.

Звіт про конфіденційність додатків

Це доповнення дозволяє дізнатися, які програми та як часто переглядають особисті дані власника iPhone. Наприклад, таку інформацію як розташування, фотографії, дані з камери, записи мікрофона та контакти.

-4%
MLLE3
53 999 ₴
52 099 ₴
1 299 $

Крім того, опція допомагає відстежити, які сервіси надсилають дані іншим сайтам, компаніям та рекламодавцям. Активувати звіт про конфіденційність можна шляхом “Налаштування” – “Конфіденційність” – “Звіт про конфіденційність додатків”.

Через деякий час у тому ж місці почне відображатися докладна інформація, що збирають про тебе різні програми.

Цифровий спадкоємець

Через цю фішку можна встановити довірену особу (друга, знайомого, родича), яка зможе отримати доступ до Apple ID та інших даних після смерті власника смартфона. Наприклад, список контактів, фотографії, повідомлення, нотатки, файли, програми та резервні копії.



3ezh|864х452.jpg

Однак паролі зі зв'язки ключів iCloud залишаються недоступними. Включити “Цифровий спадкоємець” можна шляхом “Налаштування” – натиснути на аватар зверху – “Пароль і безпека” – “Цифровий спадкоємець”.

Елементи, які можуть відслідковувати мене

У сервісі Локатор з'явилася нова сторінка “Елементи, які можуть відслідковувати мене”. На ній можна знайти найближчі маячки, які переслідують тебе і, можливо, передають дані про твоє місцезнаходження іншим людям.

Після активації функції “Невідомі предмети” гаджет сканує всі девайси поблизу. Якщо десь недалеко виявиться підозрілий чужий AirTag, або якийсь інший маячок, то система повідомить про це. Якщо чужий геобрелок був втрачений, Apple допоможе знайти власника.

Приховати свій e-mail

Суть опції дуже проста: користувач може надіслати будь-який лист електронною поштою з програми Mail, приховавши свою справжню скриньку. Для цього потрібно просто в полі "Від" вибрати "Приховати мою електронну пошту". Фейкова поштова скринька генерується випадково на серверах корпорації Apple.



2ezh|864х452.jpg

Всі надіслані листи, надіслані з підробленої адреси, надсилаються назад. Таким чином можна отримати відповідь, при цьому справжній E-mail співрозмовник не побачить. Важливо! Ця опція доступна лише за платною передплатою iCloud+.

Замилювання сексуального контенту в iMessage

Дуже гучна фішка в месенджері вміє приховувати деякі фото та відео від юних власників яблучних пристроїв. Надіслані матеріали сексуального характеру будуть ховатися за допомогою заблюрення зображення. За замовчуванням опція вимкнена, але її можна активувати для дітей у налаштуваннях.

Як встановити iOS 15.2:

  • Відкрий "Налаштування";
  • Перейди у вкладку "Основні";
  • Зайди в розділ "Оновлення ПЗ";
  • Натисни на “Завантажити та встановити”;

Нововведення у watchOS 8.3

Після iOS 15.2 яблучна компанія випустила також апдейт для смарт-годинників Apple Watch під назвою watchOS 8.3. У новій версії з'явилася підтримка тарифного плану Apple Music Voice для прослуховування музики через голосового асистента Siri. Такий самий план тепер доступний ще й на iOS 15.2, але в Україні він не підтримується.


Інша фішка "Звіт про конфіденційність додатків" робить рівно те ж, що і аналогічна опція на iPhone. А якщо точніше, надає звіт, які особисті дані відстежують програми.

Apple промовчала про те, що після оновлення Apple Watch Series 4 і Series 5 на watchOS 8.3 більш ранні моделі смарт-годинників почали підтримувати управління жестами рук для незрячих користувачів. Раніше ця функція працювала тільки на новіших Apple Watch.

Раджу встановити нові операційні системи вже найближчими днями. Вони виправляють безліч багів та значно прискорюють роботу гаджетів.


Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар