Історія iPhone. 15 років з дня виходу першого iPhone

9 січня 2007-го Стів Джобс провів презентацію Apple, яка змінила не лише долю яблучної компанії, а й усього світу технологій. Цього дня рівно 15 років тому було представлено перший смартфон від Купертіно. Спочатку він називався просто iPhone, а трохи пізніше отримав приставку 2G.

Джобс почав реліз наступними словами: “Це день, який я чекав 2,5 роки. Іноді виникає революційний продукт, який змінює все”. iPhone, безперечно, перевернув індустрію смартфонів. Як йому це вдалося – розповімо у цьому матеріалі.

Як iPhone змінив світ технологій

Пропоную повернутися в 2007 і згадати, що тоді являли собою смартфони. Найгарячішою новинкою 15-річної давності мав стати Nokia N95 (попри те, що його анонсували ще наприкінці 2006-го).



1.jpg

Продукція від фінської компанії в той час була на піку популярності, напевно, у тебе теж була хоча б одна модель від цього виробника. Але повернемось до модифікації N95. Цей телефон найкраще відображає те, що відбувалося на ринку пристроїв того часу.

Люди досі віддавали перевагу кнопковим апаратам, бажано на базі операційної системи Symbian, з гарною камерою, підтримкою Bluetooth та 2G. Nokia N95 була здатна на більше – мобільний зв'язок за стандартом 3G та фронталка для відеодзвінків. Так, селфі робили ще 15 років тому.

Телефон був обладнаний навіть акселерометром. А його форм-фактор дозволяв розкладатися девайсу у дві сторони. Після зсуву вниз виїжджала клавіатура, вгору – відкривався доступ до кнопок для керування плеєром (пауза, стоп, перемотування).

У першого iPhone були й інші серйозні відомі на той момент конкуренти. Наприклад, Samsung Blackjack і Blackberry Curve 8300. Всі вони, звичайно ж, були кнопковими.

-4%
MLLE3
53 999 ₴
51 899 ₴
1 301 $
Спеціальна ціна-11%
MLPH3
26 999 ₴
24 099 ₴
604 $

Раніше вже поступово набирали популярність сенсорні варіанти, але такі моделі мали серйозний недолік. Вони мали дуже поганий відгук на натискання. Керувати такими пристроями пальцями було неймовірно важко, для цього власники практично завжди використовували стілус.

iPhone 2G
iPhone 13
Одноядерний RM процесор Samsung S3C6400 із частотою 412 МГц 6-ядерний Apple A15 з частотою 1,8 – 3,2 ГГц
Графіка PowerVR MBX Lite 3D Графічний чіп Neural Engine
Оперативка 128 Мб Оперативка 3,60 Гб
4,8 або 16 ГБ вбудованої пам'яті 128/256/512 ГБ вбудованої пам'яті

Стів Джобс та його команда виправили цей мінус. У яблучного смартфона чудово працював сенсор і навіть підтримував технологію multi-touch, яка дозволяла дисплею розпізнавати натискання та свайпи кількома пальцями одночасно.



2.jpg

На момент виходу iPhone був не найпросунутішим девайсом. Багато характеристик пристрою від Купертіно поступалися тому ж Nokia N95. Але користувачів залучив кардинально новий форм-фактор, великий екран і звичайно ж класні фішки.

Журналісти, яким пощастило першим протестувати яблучний апарат, були в захваті від того, як на ньому зручно друкувати повідомлення. Хоча в інших деталях він все-таки ще не був готовий для масового користування. Розробники додали лише кілька корисних програм, включаючи браузер Safari, плеєр, пошту та YouTube.

У смартфона не було навіть банальної функції копіювати/вставити. Перша операційна система не одразу отримала назву. Джобс називав її OS X, а згодом – iPhone OS. І все ж гаджет сподобався аудиторії, нехай не відразу. Купертинівцям довелося ще кілька років доопрацьовувати смартфон, щоб він став таким досконалим, як зараз.

Що було після першого iPhone

Протягом подальших 15 років Apple неодноразово повторила успіх, збільшивши свою популярність до рекордного рівня. Сьогодні цей бренд знайомий кожній людині, яка має доступ в інтернет.


Гаджети від яблучної компанії мають величезний попит. Найпопулярнішим гаджетом корпорації сьогодні є iPhone, він приносить третину доходів. Втім, купертинівці відомі й іншими не менш грандіозними революціями.

Найкомпактніший лептоп

Вже через рік після випуску iPhone 2G компанія представила перший легкий та компактний ноутбук – MacBook Air. Сьогодні під час вибору лептопа ми обов'язково звертаємо увагу на габарити пристрою. Але у 2008 році всі Windows-ноутбуки на ринку були великими та важкими.

“Повітряна” модель від Apple продемонструвала, що лептопи можуть бути компактними та зручними. І навіть зараз інші розробники один за одним намагаються скопіювати дизайн та базові особливості MacBook Air.

Найзручніший планшет

Важко посперечатися з тим, що кращої "таблетки", ніж iPad в магазинах не знайти. Великі всесвітні бренди неодноразово намагалися відібрати лідерство у яблучного планшета. Однак він досі залишається найпопулярнішим пристроєм у своєму сегменті.



3.jpg

Apple Watch

Розумний годинник став невід'ємною частиною життя багатьох користувачів нарівні з iPhone і Mac. Купертіно була першопрохідником у створенні смарт-аксесуару. Але вона створила Apple Watch, яким немає рівних.

Культові AirPods

Експерти стверджують, що найбільшим проривом за останні роки для Apple був вихід бездротових навушників AirPods. Вони стали не просто хітом продажів, а справжнім культовим та модним гаджетом.

Через 15 років після виходу iPhone найуспішніша корпорація у світі випустила дуже багато гідних гаджетів. Користуватися ними чи ні вирішувати кожному. Але хоча б деякі з них точно варто спробувати разок.


Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Коментарі
Додати коментар