Підсумки WWDC'20. Це був важливий день в історії технологій

Ну що, розберемо, що ж нам все-таки представили Тім Кук і його команда на традиційному івенті WWDC? Відразу скажу, гаджетів не показали. Ну майже не показали. Але про все по порядку.


WWDC 2020. Програмні новинки Apple

Звичайно ж, Тім Кук почав з iOS 14. Адже це найочікуваніша операційна система на самих широко поширених гаджетах компанії. Адже iPhone правда більше, ніж iPad або Mac. І тут все виявилося таким, яким ми хотіли побачити.


iOS 14

По-перше – екран дзвінка тепер не екран, а віджет, що спливає, який можна змахнути вгору і продовжити роботу над тим, чим ти зараз займався. Більше того, інші функції, яким не потрібен був великий екран, так само перетворилися в віджети.

Сірі тепер не перекриває собою все і всюди. А ще, кажуть, вона стала трохи розумніша і швидша.

-4%
MLLC3
53 999 ₴
52 099 ₴
1 309 $
-1%
MLQ63
31 999 ₴
31 599 ₴
794 $

Віджети. Так, вони такі, якими їх малювали на рендерах дизайнери. І це круто! Я ось боявся, що Apple захоче щось переробити, щоб не підтверджувати витоки. Але ні, вони не тільки залишили віджети, які настроюються, але і додали додаткову функцію автоматичного груповання додатків по папках.

А ще, відео або дзвінок FaceTime можна тепер згорнути, щоб скористатися функцією картинка в картинці. Але найприємніше – офлайн-перекладач, вбудований в систему, підтвердився.

Дивлюся я на все це і думаю: «Ну нарешті!». Детальніше про iOS 14 ми ще поговоримо в окремому огляді, а поки – поїхали далі.


App Clips

Apple запустила таки власний додаток, який розроблено для того, щоб ми могли скористатися послугами, якими користуємося не часто. Наприклад орендувати електросамокат в країні, де ти проїздом, тепер можна через App Clips, не встановлюючи повноцінний додаток на телефон, щоб не засмічувати систему. Зручно.



ezh|864х452 - 2 2.png

Працюють ці самі App Clips через звичайні або спеціальні, створені Apple, QR-коди, або ж через NFC-мітки. Що ж, подивимося як підтягнутися розробники.


iPadOS 14

Тут в Apple також адаптували віджети і доопрацювали повідомлення про дзвінок через FaceTime. А ще доопрацювали додаток Фото і зробили зручний пошук, як на Mac. І це правда те, чого не вистачало.

З'явилася функція Scribble, яка розпізнає рукописний текст і, при необхідності, може адаптувати його в друкований. Але і з рукописним текстом так само можна працювати. Його можна виділяти, копіювати, переносити і робити все те ж, що і з друкованим текстом.



ezh|864х452 - 3 2.png

Ну і звичайно ж, розробники доопрацювали взаємодію з Apple Pencil. Олівець став ще зручніше і навчився розпізнавати криві рукописні лінії і переводити їх в прямі.


AirPods

Ні, на жаль Apple не представила AirPods Studio на WWDC 2020. Швидше за все повнорозмірні навушники з'являться трохи пізніше. Але інженери компанії навчили AirPods і AirPods Pro миттєво перемикатися між пристроями користувача, без додаткових втручань.

Тепер, якщо ти дивишся кіно на Apple TV, і тобі подзвонили – навушники самі підключаться до iPhone, а тобі навіть не доведеться шукати його. Просто прийми виклик подвійним тапом по AirPods.

Але найцікавіше – це нові можливості AirPods Pro. Apple додала в Pro-навушники об'ємний звук і навчила пристрій відстежувати положення голови користувача, щоб підставити потоки звучання так, наче він знаходиться в середовищі джерел звуків.



ezh|864х452 - 4 2.png

На тлі цього різниця в ціні між AirPods і AirPods Pro виглядає ще менш значною. Дуже цікаво протестити нові можливості системи.


tvOS 14

Додали функцію картинка в картинці, підтримку контролерів XBox і анонсували вихід серіалу Підстава, знятого на основі романів Айзека Азімова. І це виглядає дійсно дуже і дуже захоплююче. Шкода, серіал вийде тільки в 2021 році. Вже дуже хочеться подивитися.


watchOS 7

У годиннику знову з'явилися нові циферблати, а додаток Активність тепер буде називатися Фітнес. Але все це не так актуально, як нова функція відстеження якості миття рук. Годинники самі зрозуміють, коли ти відкриєш кран і простежать за тим, щоб руки були вимиті якісно.



ezh|864х452 - 5 2.png

І тепер до десктопної операційній системі. Невеликий спойлер: Apple недарма залишила macOS під кінець презентації, найцікавіше ще попереду. Але спочатку про саму систему.


macOS Big Sur

Перше, що отримала операційна система – новий дизайн. Тепер macOS виглядає дуже схоже на iOS і iPadOS. Кнопки, прозорість, центр управління, центр повідомлень, віджети, звуки, інтерфейс штатних програм – все це в macOS Big Sur виглядає по новому.

Браузер Safari став ще крутішим. У ньому з'явився новий інструмент для відображення доступу до даних, які запитує ресурс, який відвідують на даний момент. І ще більше розширень для браузера, де доступ до того чи іншого сайту дає тільки користувач. І звичайно ж перекладач. Він тепер є і він вбудований в браузер.



ezh|864х452 - 6 2.png

А тепер до найголовнішого, що Apple показала на презентації WWDC 2020. Завдяки цьому тільки моменту, літню презентацію цього року можна відзначати в календарі як поворотний момент в історії розвитку технологій.


Apple Silicon

Саме так називаються процесори Apple, які компанія буде самостійно розробляти і виробляти для власних комп'ютерів. І це дійсно те, чого ми давно чекали і те, що змінює правила гри.

Ні, процесори Intel поки нікуди не дінуться і будуть встановлюватися на Mac, але вже через два-три роки Apple планує перевести на власні процесори всі комп'ютери Apple.



ezh|864х452 - 7 2.png

І тут можна було б розповісти про деталі, але. По-перше – в них розберуться тільки розробники, а по-друге – я думаю достатньо буде пояснити значимість цієї події всього одним прикладом.

Нові мобільні процесори Apple будуть заточені не тільки на неймовірну продуктивність, але і на знижене енергоспоживання. І якщо подивитися на те, що Apple зараз робить в мобільній індустрії, можна сміливо робити ставку на те, що у них все вийде.

Адже навіть випущений в 2018 процесор для iPhone досі є найпотужнішим процесором на ринку, поступившись першістю лише чіпу Apple випущеному в 2019 році. Що ж тоді компанія зробить для Mac?!



ezh|864х452 - 8 2.png

А ось що. На презентації нам показали Adobe Photoshop з запущеним файлом на 5 GB, який працює без багів і підвисань на тому самому процесорі. Більше того, 4K відео в Final Cut запускаються так само легко. І все це, по суті, працює на доопрацьованому мобільному процесорі.

Ми ще поговоримо більш докладно про кожну з описаних коротко вище новинок, представлених на презентації WWDC 2020 року, рівно як і про тих, подробиці про які я сьогодні упустив, щоб не збільшувати обсяг і так не маленького матеріалу.

А поговорити є про що, Apple розповіла і про доопрацьований CarPlay, і про ключі в iPhone від твоєї машини, і окремо і докладно про приватністьі, і про нові можливості додатка Home, який до слова з'явився на Apple TV. Але про все це ми поговоримо вже в наступних матеріалах.

Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар