Як чистити вінілові платівки?

Напевно кожен початківець вінільщик після покупки першої платівки, або навіть невеликої колекції замислюється над тим, чи варто чистити свій скарб і як це робити. Згодом на вінілі накопичується пил і бруд, котрі можна і навіть потрібно прибирати.

Якщо зберігати їх в чистоті, вони прослужать набагато довше і даруватимуть тобі відмінний звук. Зараз розповімо, якими способами можна доглядати за платівками.

Чим можна чистити вінілові платівки

На ринку є безліч найрізноманітніших щіточок, розчинів та іншої хімії, яка допоможе зберегти "вінілку" в чистоті. Свого часу я спробував більшість існуючих інструментів і зупинився на чотирьох найзручніших з них: тканина з мікрофібри, ролик, карбонова щітка і так звана "вінілова плівка".



864х452_01.jpg

Що собою являють перші три предмети можна зрозуміти по їх назві. Ну а плівка – це спеціальна клейка речовина, яка наноситься на платівку і знімається разом з брудом.

Як чистити "вінілку"

Мікрофібра. Цей матеріал дуже м'який і приємний на дотик. Через свою структуру він не тільки відмінно чистить, а й добре вбирає бруд. Процес чищення мікрофіброю дуже простий.

Тобі потрібно піднести тканину до платівки, що крутиться і пройтися по всій поверхні від центру до країв. Весь пил буде збиратися зверху в місці контакту, твоя задача полягає в тому, щоб плавним рухом змахнути все сміття за краї вінілового диску.

-14%
-16%

Карбонова щітка. Одна лише ганчірочка не зможе пролізти в маленькі канавки платівки, зате на це здатна щітка. Після очищення мікрофіброю раджу точно таким же способом пройтися по вінілу карбоновою щіткою, щоб прочистити канали ще більш ефективно. Щітка буде особливо корисною в тих місцях, де залишилися старі плями від дотиків пальців.

Ролик. Цей інструмент виглядає і працює точно так само, як і аналогічне пристосування для одягу. Тобі необхідно пройтися валиком від центру і до країв, щоб зібрати решту пилинки. Коли бруд засмічує поверхню ролика, верхній шар знімається і інструмент знову стає чистим.

Клей для дерева. Наостанок я наношу клей рівномірною плівкою по всій поверхні вінілу. Чекаю коли він висохне, а потім знімаю його з усім сміттям. Як на мене, цей засіб відмінно забирає весь пил, який засів глибоко в каналах.



864х452_02.jpg

Багато інших власників платівок замість нього наносять спеціальні розчини зі спиртом і милом. Але експерти не радять використовувати будь-який спирт в чищенні платівок. Незважаючи на те, що він відмінно очищає весь бруд, ця речовина завдає шкоди вінілу. Наслідки спирту будуть помітні не відразу, але в недалекому майбутньому звучання погіршиться.

Варто також пам'ятати, що бруд і пил не можна знімати руками. Постарайся взагалі не торкатися платівок пальцями, адже на них є природний жир. Він залишається на матеріалі і перетворюється в брудну пляму.

В іншому вінілові платівки є дуже міцними і довговічними. На відміну від CD-дисків, вони не виходять з ладу навіть через кілька десятків років. Особливо, якщо ти будеш правильно за ними доглядати.


Читати наш блог у Telegram
Передзамовляй:
Коментарі
Додати коментар