Як і скільки створювався iPod? Історія гаджета, з якого все почалося


Робота над будь-яким пристроєм починається за роки до його виходу в світ. Корпорація Apple також працює над своїми гаджетами по кілька років. Про це свідчать чутки і патенти, які з'являються задовго до релізу. Але довга розробка не завжди є найважливішою складовою популярного девайса.

Наприклад, легендарний перший плеєр компанії - iPod - вдалося створити і випустити всього за рік. Це рекордні терміни, за які у Купертіно вийшло зробити не просто новий пристрій, а абсолютно новий гаджет, який став попередником сучасного iPhone та смартфонів.


«Батько» iPod

Батьком революційного гаджета по праву вважається Тоні Фаделл. Його запросили в компанію саме для того, щоб запустити проект iPod. Тоді ще ніхто не мав і найменшого уявлення про те, яким він буде.



864х452-22-1.png 

Головною його фішкою повинен був стати маленький жорсткий диск з великою ємністю, які раніше в подібних пристроях не використовувалися. Щось схоже тоді створювала компанія Toshiba.

Але Тоні запропонував абсолютно новий погляд на плеєри, вирішивши вибудувати навколо того самого диска девайс і зв'язати його з інтернет-магазинами музики. Найпопулярнішим тоді вважався «піратський» портал Napster, який iбув узятий за приклад.

Складно уявити, як Фаделлу вдалося вже в березні показати проектний зразок Стіву Джобсу. А в квітні яблучна команда знайшла партнерів по виробництву. У листопаді ж почалися поставки перших пристроїв власникам.



864х452-22-2.png 

До слова, Джобс вважав Тоні своїм кращим другом. Навіть незважаючи на те, що в 2008 році той покинув своє крісло старшого директора групи iPod і особливих проектів. Причиною цього стало те, що він не зійшовся зі Стівом на думці, якою має бути iOS. Але вони і далі залишалися близькими друзями.

Багато сучасних і колишні співробітники Apple визнають, що головна заслуга Тоні в здатності дуже ефективно розподіляти час, в наслiлок чого, вiн за рік створив і випустив абсолютно новий продукт. Сьогодні це було б неможливо і ось чому.



864х452-22-4.png 

По-перше, через масштаби Apple. Корпорація помітно збільшилася, тепер вона залежить від багатьох інших заводів, які виготовляють компоненти для техніки. По-друге, технології зробили великий крок вперед у порівнянні з 2001, сьогодні розробка – це більш трудомісткий процес.


Скільки часу створюють сучасні гаджети

Що називається, «швидкий» вихід сучасного пристрою разом з розробкою займає від двох до трьох років. Згадаймо, що перший iPhone Купертіно випустила приблизно через 2.5 роки після перших тестів і ще декількох років попередніх розробок.



864х452-22-3.png 

Над ще одним популярним планшетом iPad mini працювали з початку 2011 року і до кінця 2012 року Apple Watch і зовсім створювали з 2012 по 2014, а поставляти першим власникам почали аж у квітні 2015.

Все це говорить про те, що в лабораторіях компанії вже проектують iPhone 13, MacBook Pro 2021 і інших представників культових лінійок.

Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар