Як відкотитись з macOS Big Sur на macOS Catalina

Компанія Apple випустила оновлення операційної системи для своїх комп'ютерів Мас більше тижня тому. Нова macOS Big Sur отримала багато крутих оновлень у зовнішньому вигляді та функціонал. І що найприємніше – перша масова версія працює цілком стабільно.

Єдина проблема апгрейда в тому, що поки є підтримка не всіх додатків від сторонніх розробників. Яблучні програми працюють на відмінно, а ось інші розробники поки що не всі адаптували свої сервіси під macOS Big Sur.

Якщо ти раптом зіткнувся з цією неприємністю – не страшно. Ми зараз підкажемо як легко відкотиться на macOS Catalina або більш ранню версію.

Підготовка та перевстановлення macOS

Передусім потрібно обов'язково підключити свій MacBook до розетки. Процес зміни прошивки вимагає дуже багато енергії, не можна допустити щоб комп'ютер вимкнувся в процесі перевстановлення. Крім цього, потрібно підключитися до стабільного інтернету.



ezh|864х452-1.jpg

У процесі перевстановлення ми скинемо всі дані з Мас. А далі встановимо останню версію macOS Catalina або іншу, більш ранню. Але спочатку потрібно все підготувати.

Читай також Як відкотитися з macOS Catalina на macOS Mojave.

Крок 1. Створюємо завантажувальний зовнішній диск з macOS

Тобі знадобиться флешка і завантажувальний файл macOS Catalina (або інша більш рання версія). Скачати ПЗ як і раніше можна з App Store, але доступ до файлу відкритий тільки за посиланням. Внизу сторінки ми додали найпопулярнішу версії сьогодні – macOS.


Підготуй флешку, зробивши її завантажувальною: в списку додатків вибери Програми та запусти програму Дискова утиліта. У ній вибери свою флешку і натисни Стерти, встановивши формат Mac OS Extended. Далі запусти додаток Термінал та пропиши у ньому команду:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/ФЛЕШКА*

ФЛЕШКА* – тут пропиши назву свого зовнішнього накопичувача.

Натисни Enter і підтвердь свої дії, ввівши пароль адміністратора у вікні.



ezh|864х452-2.jpg

Крок 2. Скидаємо дані з Мас

Наступним кроком, користувачам Mac з чіпом T2 (MacBook 2018 року і новіше), потрібно дозволити завантаження даних з зовнішніх дисків. Перезавантажити Мас через меню Apple у верхній частині екрану. У той момент, коли комп'ютер почне завантаження затисни і тримай клавіші Command + R, після чого з'явиться меню з Утилітами.

Вибери пункт Утиліта безпеки завантаження та, у вікні – свій обліковий запис адміністратора. Введи пароль. На наступній сторінці у пункті Завантаження з зовнішнього носія вибери пункт Дозволити.


А далі залишається тільки стерти всі дані Mac разом з прошивкою. Для цього необхідно точно так же перезавантажити Мас з утриманням Command + R.

У меню Утиліт вибери рядок під назвою Дискова утиліта і натисни Продовжити в правому нижньому кутку меню. Потім потрібно вибрати Диск запуску. У більшості випадків він називається Macintosh HD. Натисни на нього і вибери Стерти. З'явиться список з назвами форматів, серед них потрібно вибрати APFS і знову Стерти.



ezh|864х452-3.jpg

Скидання прошивки буде тривати кілька хвилин. За цей час не можна виключати або перезавантажувати Mac. Наберись терпіння і почекай поки скидання даних закінчиться.

Крок 3. Встановлюємо стару версію macOS

Тут немає нічого складного. Встав флешку і знову перезавантажити Mac. Тільки цього разу, під час перезавантаження, потрібно утримувати клавішу Option. У меню, вибери свою флешку і натисни Продовжити. Далі слідуй інструкції – все буде як при першій активації Mac.


Відновлення даних з Time Machine

Щоб точно не втратити свої дані, завжди перед подібного роду маніпуляціями з Mac, потрібно створювати резервну копію Time Machine. Для створення копії Time Machine перейди в меню Стстемні параметри – Time Machine.

Правда якщо ти хочеш відкотитися до попередньої версії macOS, тобі потрібна резервна копія зроблена на цій версії. Але якщо на macOS Catalina ти не робив копію – перед скиданням скопіюй важливі файли на зовнішній носій вручну. Це довше, але іншого варіанту просто немає.

Та якщо ти все зробив правильно і у тебе є копія в Time Machine, створена на macOS Catalina – залишається тільки відновити дані з цієї резервної копії.



ezh|864х452-4.jpg

Для цього перезавантажити свій Мас, під час завантаження затисни клавіші Command + R, щоб відкрити меню Утиліт. Потім вибери верхній пункт списку меню під назвою Відновлення з Time Machine і натисни Продовжити.

Знайди останню копію своїх даних, яку потрібно відновити (найімовірніше вона буде зверху). Далі знову натисни Продовжити внизу вікна для відновлення.

Розпочнеться процес відновлення. Не вимикай комп'ютер та не переривай доступ до інтернету, щоб не збити відновлення.

На цьому все, далі ти зможеш користуватися більш старою версією macOS.

Скоріше б сторонні розробники вже налаштували свої програми під нову macOS Big Sur, щоб нам не доводилося відкочуватися на попередні версії.

Завантажити macOS Catalina


Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі Mac:
Коментарі
Додати коментар