Як відкотитися з macOS Catalina на macOS Mojave, якщо ти не готовий до 64-бітовим додатків


Оновлення macOS Catalina вже більш ніж тиждень доступно для установки. Ти міг уже встигнути оновиться і випробувати нову прошивку. Ніяких серйозних помилок і багів ми в ній за весь цей час не знайшли, вона стабільна і швидка.

Проте, деякі користувачі могли випадково встановити оновлення, про що тепер шкодують. Ми неодноразово попереджали про те, що в Catalina відсутня підтримка 32-бітових програм і iTunes, але хтось міг упустити цю інформацію.

Але не біда, ми зараз розповімо, як повернутися на попередню версію Mojave.


Як відкотитися на macOS Mojave


Крок 1

Для початку тобі потрібно зробити резервну копію Time Machine (Меню Системні налаштування - Time Machine), адже далі ми скинемо твій Mac до заводських налаштувань.


EzhNewsSite-700x3681.jpg

Зберегти всі свої дані можна також на хмару, якщо у тебе їх не так багато. Ті, хто вже зробив це перед установкою macOS Catalina, можуть пропустити цей крок.


Крок 2

Необхідно дозволити завантаження даних з зовнішніх дисків. Зробити це потрібно тільки тим користувачам, у кого MacBook Pro, MacBook Air і Mac mini 2018 року і новіше або iMac Pro 2017 і новіше.

На цих і більш пізніх пристроях є чіп безпеки Т2. У тому випадку, якщо у тебе більш рання модель Mac, можеш пропустити цей крок. Перевірити наявність T2 можна перейшовши в меню Значок яблука - «Про це Mac» - «Звіт про систему» - «Контролер».

Спеціальна ціна-21%
MGN63/Z1240002B/Z12400071
43 499 ₴
34 499 ₴
862 $

Якщо ж він є - виконай наступні маніпуляції:

  • Перезавантажити комп'ютер і при включенні після логотипу Apple затисни і утримуй клавіші Command + R
  • З'явиться вікно під назвою «Програми macOS». Вибери в рядку пункт «Програми» - «Утиліта безпечного завантаження»
  • З'явиться вікно аутентифікації, в якому потрібно вибрати обліковий запис адміністратора і ввести пароль
  • На новій сторінці в пункті «Завантаження з зовнішнього носія» вибери пункт «Дозволити»


Крок 3

Далі завантаж macOS Mojave. Вона до цих пір доступна в Mac App Store. Проте, знайти її в пошуку не вийде.


EzhNewsSite-700x3683.jpg

Щоб знайти попередню версію macOS, перейди за посиланням внизу матеріалу. Потім відкриється сторінка, в якій можна її скачати.


Крок 4

Потім підготуй зовнішній накопичувач. Тобі знадобиться флешка великого обсягу, яку потрібно буде зробити завантажувального. Підключи накопичувач і в списку додатків вибери папку «Програми» і відкрий програму «Дискова утиліта». Вибери флешку і натисни «Стерти», встановивши новий формат «Mac OS Extended».

Далі знову відкрий «Програми» і знайди додаток «Термінал». У ньому необхідно ввести:
Sudo / Applications / Install \ macOS \ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia -volume / Volumes / ФЛЕШКА


Замість «ФЛЕШКА» забий в рядок назва свого зовнішнього накопичувача і натисни «Введення». Після чого, потрібно ввести пароль адміністратора і підтвердити дію.


Крок 5

Скинь свій Mac до заводських налаштувань. Але перед цим витягни флешку. Щоб зробити це, перезапустити комп'ютер і утримуй Command + R, після чого перейди в режим відновлення.

Відкрий «Дискову утиліту», потім вибери внутрішній жорсткий диск і натисни «Стерти». Далі іде вслід інструкції, щоб створити нове ім'я і формат диска.


Крок 6

Тепер ми встановимо macOS Mojave. Якщо ти купував комп'ютер з передвстановленою Mojave, то досить буде перезапустити пристрій і утримувати Command + Option + Shift + R. Після цього все встановиться автоматично, потрібно тільки підключитися до WiFi.


EzhNewsSite-700x3685.jpg

Якщо ж у тебе більш рання модель - підключися до інтернету, встав флешку і перезавантажити пристрій. Під час включення затисни клавішу «Option». Відкриється меню, в якому потрібно вибрати той самий накопичувач і натиснути «Продовжити».


крок 7

Тепер ми відновимо всі дані. Для цього знову потрібно перезавантажити комп'ютер і утримувати Command + R. Потім вибрати рядок «Відновити з резервної копії Time Machine» і підтвердити дію вибравши останній бекап Mojave.

Якщо ти скидав дані в хмару, то потрібно всього скачати їх і встановити всі сервіси заново.


Ну ось і все. Після цієї докладної інструкції у тебе точно вийде відкотитися на macOS Mojave. Там тебе знову зустрінуть старі 32-бітові додатки і iTunes.

Але радимо не засиджуватися в старій прошивці, адже Catalina містить в собі набагато більше функцій і корисних фішок, ніж Mojave. І виробники точно будуть приділяти їй значно більше уваги.

MacOS Mojave

Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі Mac:
Коментарі
Mihail, 01.11.2020 11:55:19
Статья не рабочая
Відповідь консультанта «Техно Їжак» 17.11.2020 12:36:33
Добрый день, Михаил! Что именно у Вас не получилось?
leontii, 20.11.2020 22:51:23
Ребят, как откатится на macOS Catalina ?
Установил я значит BigSur , на свой Air 2017.Скажу так… видно как приложение загружаются дольше, или «лагают».Тот же Chrome.
Поэтому, если кто-то уже делал откат, скажите как.
Т.к до этого, у меня стояла еще macOS Mojave
Відповідь консультанта «Техно Їжак» 25.11.2020 11:23:46
Про откат с Big Sur уже выпустили материал. Ищите в Блоге за 23.11.2020
Додати коментар
Схожі статті