Як правильно вибрати проектор для дому?

В останні роки проектори почали розвиватися набагато швидше. Наприклад, вони навчилися передавати зображення зі смартфона або відеокамери повітрям, проектувати чітку і яскраву картинку навіть вдень з дуже високою роздільною здатністю. Наразі вони не на жарт погрожують відправити весь ринок плазмових телевізорів на пенсію.

Користувачі почали все частіше вибирати собі проектори для маленького домашнього кінотеатру. Тому, хто раніше не стикався з цим пристроєм, буде нелегко розібратися у величезному асортименті магазинів. Тому в цьому матеріалі ми поговоримо про те, які проектори бувають. І на які моделі варто звернути увагу під час вибору гаджета.

Які функції повинен мати сучасний проектор

Не секрет, основне завдання подібних пристроїв полягає в тому, щоб якісно передавати фільми, серіали, телевізійні передачі, іграшки, фото та інший контент на стіну або спеціальне полотно-екран.



864х452_01.jpg 

Але сучасному користувачеві цієї базової функції буде недостатньо. Гаджети вже давно отримали інші класні опції, які можуть полегшити управління пристроєм і зробити його більш корисним.

Які фішки мають бути у сучасного проектора:

  • Дротове підключення – обов'язкова умова при покупці. Так, технологія далеко не нова, але стабільна та перевірена. Іноді гаджет доводиться підключати до комп'ютера через кабелі або з'єднати з навушниками та флешками. Рекомендуємо перевірити наявність сучасних портів USB, HDMI та Mini-Jack 3.5 мм (навушники).

  • Бездротове з'єднання точно не буде зайвим. Завдяки йому власник зможе виводити картинку на проектор прямо зі свого смартфона, планшета та ноутбука із загальної домашньої мережі Wi-Fi. Навіть не доведеться вставати зі зручного дивана, щоб увімкнути фільм.


864х452_02.jpg 
  • Налаштування зображення. Величезною перевагою стане можливість перевертати картинку з проектора по вертикалі та горизонталі. Так ти зможеш переглядати ролики, зняті у будь-якому положенні на смартфоні.

  • Також важливо, щоб девайс дозволяв вручну налаштовувати яскравість, контрастність та інші показники. Це допоможе користувачеві покращувати якість самостійно, залежно від умов освітлення кімнати та типу контенту (спорт, відеоігри чи кіно). Втім, такі функції є у більшості варіантів.

  • Технологія 3D може бути обов'язковою умовою при покупці, якщо тобі подобається насолоджуватися кіно у тривимірному просторі зі спеціальними 3D-окулярами. Багато сучасних варіантів проекторів, як XGiMi Halo 3D 4K DLP, підтримують таку фішку.


 864х452_03.jpg

Далеко не кожна модель може похвалитися всіма перерахованими опціями. Оглядаючись на цей список, ти можеш вибрати які функції ти хочеш отримати у своєму проекторі. Так підібрати пристрій буде набагато легше.

Як вибрати проектор для дому

А тепер пройдемося за основними характеристиками гаджета. Саме від них залежить, якої якості зображення ти отримаєш. Якщо не враховувати особливості проектора при виборі, навіть хороша модель може принести більше проблем, ніж користі.

Які бувають проектори для дому?

Зазвичай подібні пристрої умовно поділяють на три типи – стаціонарні, універсальні та портативні. Стаціонарні створені для того, щоб облаштувати окрему кімнату під затишну домашню кінозалу. Більшість із них важать чимало – 10-15 кг. Зате вони можуть похвалитися дуже якісною картинкою та великим набором корисних фішок.

Портативні проектори є повною протилежністю стаціонарних. Наприклад, XGiMi MoGo Pro+ важить лише 900 грам. Його можна легко взяти з собою будь-куди, поклавши в рюкзак або сумку.



864х452_04.jpg 

У MoGo Pro+ навіть є вбудований акумулятор, який дозволяє пристрою працювати до 4 годин без підзарядки. Цього вистачить на кілька повнометражних фільмів. Перевага портативних моделей в тому, що їх можна переносити в будь-яку кімнату вдома і брати з собою, скажімо, на дачу.

Універсальні апарати користуються найбільшою популярністю. Вони не надто громіздкі, але й не малі. Якість картинки в таких пристроях досить висока. Їхня головна перевага в тому, що вони можуть видавати дуже яскраву картинку, яку видно навіть у світлий час доби. Зовсім необов'язково купувати собі темні штори, щоб подивитися серіал.

Найважливіші характеристики

Є чотири найпопулярніші варіанти прожекторів. Вони потрібні для того, щоб проектувати зображення на поверхню. Кожен з них має свої переваги і недоліки. Наприклад, лампи типу UHP споживають дуже мало енергії і мають дуже компактні розміри. Найчастіше їх встановлюють у портативні моделі.

LED- лампи (світлодіодні) також невеликі за розмірами та дуже економічні. Крім того, вони можуть прослужити дуже довго. Наприклад, прожектор Xiaomi MiJia Projector 2 Pro пропрацює до 30 000 годин. Модель проектора швидше технічно застаріє, ніж його лампа вийде з ладу.


Laser-LED мають найбільшу яскравість і служать дуже довго. Найчастіше вони встановлюються у преміальні моделі, які є не найдоступнішими на ринку.

Ксенонові передають картинку на стіну або спеціальний екран-полотно без втрат в якості. Такі лампи створюють зображення, що видно навіть вдень. Однак вони не найдовговічніші. Лампочку доведеться замінити вже за 6000 – 12000 годин. А потім можна знову скористатися!

Щодо роздільної здатності, ми радили б звернути увагу на проектори з підтримкою Full HD, WUXGA (1920х1200) або 4К. Погодься, сьогодні при нижчому дозволі в очі впадає зернистість. В крайньому випадку, можна придивитися до WXGA (1280х800) або HD (1280х720), якщо це не відіграє тобі великої ролі.



864х452_07.jpg 

Ще один важливий момент – проекційне відношення. Від цього показника залежить, на якій поверхні можна розмістити проектор. Якщо ти вже придивився місце у своєму будинку для пристрою, то слід вимірювати відрізок до стіни або полотна і враховувати це при покупці.

Довгофокусний проектор потрібно встановити мінімум за п'ять метрів до екрана. Середньофокусний розташовується за 1.5-4.0 метра. Короткофокусний – 0,7-1,5 метра. Ультрафокусний – 0.3-0.7.

Який проектор вибрати для дому у 2021-2022 році?

Коротко підсумуємо, на що потрібно звертати увагу перед покупкою – набір функцій, тип проектора та характеристики. Про все це докладніше ти можеш прочитати вище. Ми також можемо порадити конкретні моделі, якими із задоволенням користуємось.



864х452_06.jpg 

Найкращий недорогий проектор – Epson EB-X51. Він пропонує дуже яскраву картинку, яку видно навіть вдень. Найпростішим варіантом є XGIMI Horizon Pro. Він може похвалитися роздільною здатністю 4К та великим набором сучасних функцій.

Модель середнього сегменту XGIMI Elfin здається найпривабливішим гаджетом за співвідношенням ціни та якості. Всі ці проектори та багато інших ти можеш приглянути в інтернет-магазині Техно Їжак. До речі, на багато з них зараз діють дуже приємні знижки.


Читати наш блог у Telegram
Популярні проектори:
Коментарі
Додати коментар