Який MacBook вибрати? Apple M1 Chip vs Intel

Вибрати сьогодні MacBook не так просто. Восени 2020 року Apple випустила дві перші 13-дюймові моделі на власному процесорі Apple Silicon – MacBook Air M1 Chip та MacBook Pro M1 Chip. Вони перевершили всі навіть найсміливіші очікування користувачів. У плані продуктивності та автономності рівних лептопам немає.

Але крім цих двох новинок, актуальними залишаються ще два MacBook Pro з абсолютно іншими процесорами від Intel. Вони можуть дати користувачеві те, чого немає в яблучних ноутбуках на М1. Наприклад, до 8 ТБ SSD-пам'яті і чотири порти Thunderbolt/USB-C. Який же лептоп вибрати – зараз розберемося.

Актуальні моделі MacBook

На сьогоднішній день є чотири актуальних моделі MacBook:



ezh|864х452-1.jpg

Перш за все вони відрізняються один від одного процесором. У двох перших встановлений Apple М1 Chip, у якого є величезний потенціал. У двох інших стоять чіпи від Intel, 10-го і 9-го покоління. Крім цього, вони значно відрізняються за обсягом оперативної пам'яті, кількості портів у корпусі та розмірами SSD-накопичувача.

Кращий ноутбук для дому та для простих офісних завдань

Найкращим варіантом для нескладних домашніх і офісних завдань безперечно є 13-дюймовий MacBook Air з чіпом M1. Він ідеально підійде для спілкування в соцмережах і чатах, для відеозв'язку, для серфа по інтернет-сторінках, роботі з документами і перегляду фільмів і серіалів.

MGN63
37 095 грн
34 685 грн
$1 230
MYDA2
42 545 грн
39 765 грн
$1 410

Він дуже компактний – дисплей 13 дюймів, тому його можна носити з собою у сумці або рюкзаку. Якщо такий екран занадто маленький для тебе, то до нього можна підключити один зовнішній монітор з роздільною здатністю до 6К. Максимальний обсяг SSD – 2 ТБ. Портів Thunderbolt/USB-C тут два.

До речі, у ньому зовсім немає вентилятора для охолодження. А це значить, що він абсолютно безшумний. Від одного заряду батареї MacBook Air M1 Chip може працювати до 18 годин при перегляді відео.

Ноутбук для професіоналів

Для більш складних завдань, таких як фотошоп, графічний дизайн, монтаж відео та інше, найкраще підійде 13-дюймовий MacBook Pro M1 Chip. У цій моделі є вентилятор для примусового охолодження і більш потужна начинка. А значить – є величезний запас потужності. Всі ресурсомісткі програми на ньому будуть працювати набагато швидше.



ezh|864х452-2.jpg

Максимальний обсяг SSD-пам'яті – 2 ТБ. Лептоп дуже компактний, його зручно возити з собою. Якщо дисплей для тебе малуватий, то можна також підключити один зовнішній екран з роздільною здатністю до 6К. Заряду батареї вистачить на рекордні 20 годин при перегляді відео.

MacBook на Intel: Чи варто купувати

Лептопи на базі процесора Intel ще рано списувати з рахунків. Незважаючи на те, що процесори М1 від Купертіно показують себе набагато краще, MacBook на Intel все ще можуть запропонувати своєму користувачеві унікальні фішки.

13-дюймовий MacBook Pro на базі Intel теж цілком підійде для професійних завдань. До нього можна підключити один зовнішній монітор з роздільною здатністю 6К або 5К, або ж два 4К монітора. Максимальний обсяг SSD-пам'яті – 4 ТБ. Та й портів Thunderbolt USB-C у нього аж чотири.

FXK32/MXK32
36 795 грн
34 395 грн
$1 220
MVVL2
82 195 грн
74 735 грн
$2 650

Якщо ти збираєшся зберігати на своєму ноутбуці величезну кількість відео, фото або інших даних, то варто придивитися в сторону цієї моделі. Або ж в сторону 16-дюймового MacBook Pro на Intel.

Дисплей тут значно більший, ніж у всіх перерахованих вище моделей. До нього можна підключити ще більше моніторів – два 6К екранів або до чотирьох до 5К. Обсяг SSD-пам'яті можна збільшити аж до 8 ТБ. І портів Thunderbolt/USB-C тут теж чотири.

Що взяти?

Для власних цілей я вибрав би MacBook Pro 13'' M1 Chip. Для більшості користувачів він є ідеальним пристроєм, який точно впорається з усіма завданнями. Плюс процесори Apple M1 тільки почали свій шлях, а значить їх потенціал поки не розкритий і Apple буде його розкривати в найближчих оновленнях macOS.



ezh|864х452-3.jpg

Але не варто забувати, що деякі програми досі не оптимізовані під процесори М1. Якщо у тебе є певний набір додатків для роботи або розваг, то варто перевірити чи сумісні вони з новими процесорами для Mac.

Якби мені довелося міняти MacBook прямо зараз і для деяких з використовуваних мною програм не було б оптимізації під M1, я б взяв 16-дюймовий MacBook Pro на Intel. Він також підійде тим користувачам, кому просто необхідний великий екран і велика ємність SSD-пам'яті. В інших випадку MacBook на M1 – найкращий вибір.



Egor-2.png

Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Коментарі
Додати коментар