На що звернути увагу при купівлі свого першого айфону

Зміст
а

Купівля першого iPhone – подія, що хвилює. Емоції від придбання гаджета можна порівняти з відчуттями від купівлі нового авто або поїздки в довгоочікувану подорож. Коли емоції захльостують, важливо не втратити голову і перевірити пристрій, щоб придбати надійний та якісний айфон. У цьому матеріалі ми розповімо, на що звернути увагу при купівлі нового та старого смартфона Apple.

Для початку визначся, в якому стані купуватимеш телефон. Звичайно, новий айфон має масу переваг, але ціна часто стає вирішальним фактором при виборі. Якщо бюджет дозволяє, бери новий пристрій. Зверни увагу, що чим новіша модель, тим дорожче вона обійдеться.

Якщо новий iPhone здається невиправдано дорогим, можеш сміливо вибирати старий пристрій. Нижче ми розповімо, як перевірити iPhone перед купівлею з рук.


На що звернути увагу при купівлі нового Айфона в магазині

Купуючи дорогий смартфон, яким безперечно є iPhone, важливо переконатися в якості його роботи. Звичайно, при виявленні браку ти можеш здати iPhone за гарантією, поміняти його чи повернути гроші. Але навряд чи ти хочеш робити всі ці дії, коли вирішуєш придбати новий телефон. Розповідаємо, як правильно купити новий айфон.


Перевірка зовнішнього вигляду

Зовнішній вигляд нового гаджета має бути ідеальним: ніяких подряпин, потертостей і тріщин. Це стосується абсолютно всіх елементів: корпусу, екрану, кнопок, об'єктиву камери. Продавці можуть маскувати невеликі дефекти, тому уважно оглянь усі деталі.

Супер ціна-8%
MQ9X3
57 499 ₴
52 699 ₴
1 317 $
Спеціальна ціна-16%
MPUF3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $

Особливу увагу приділи екрану. Увімкни телефон, вистав максимальну яскравість і подивися на якість зображення. На екрані не повинно бути жодних плям, затемнень, битих пікселів. Перевір роботу сенсора, здійснивши кілька дотиків і жестів. Екран – одна з найдорожчих частин Айфона, і його ремонт коштує дорого, тому без ретельної перевірки не обійтися.


Перевірка серійного номера та IMEI

Серійний номер та IMEI телефону повинні збігатися в налаштуваннях та на коробці. Якщо дані розрізняються, з телефоном робили якісь маніпуляції – це неприпустимо для нового iPhone у магазині.


Перевірка функціональності

Перед покупкою перевір, чи правильно працюють усі функції смартфона. Вище ми вже писали про перевірку екрану – також не забудь протестувати звук, камеру, кнопки. Телефон новий, тому достатньо швидкої перевірки.


Гарантія та сервісне обслуговування

Купуючи новий Айфон, ти можеш розраховувати на офіційну гарантію та сервісне обслуговування. Це одна з найважливіших переваг купівлі нового Айфона, адже у разі поломки ремонт буде безкоштовним (якщо гарантійний випадок).


На що звернути увагу при купівлі Айфона з рук

Вживаний Айфон приваблює ціною, але й ризик купити «битий» телефон вище. Коли ти купуєш б/в iPhone, перевірка має бути ще ретельнішою. Всі вищезазначені поради актуальні, але до них додається ще кілька.





Як перевірити БУ iPhone? Детальна інструкція | Техно Їжак

Ціна – надійний індикатор стану смартфона. Звичайно, ти можеш знайти свіжу модель Айфона з ціною на 50% нижче за такий же новий. Але чудес не буває – його стан буде далеким від ідеального. Якщо смартфон у хорошому стані і був у використанні зовсім недовго, знижка може становити 10-20%, рідше – до 30%.

Все, що дешевше, зазвичай або заблоковано або зламано. Так, можна віднести телефон до майстерні, але це виллється у ті ж додаткові 4-5 тисяч грн, тож гра не варта свічок.


Перевірка серійного номера та IMEI

Серійний номер та IMEI підтвердять справжність пристрою. Відразу зверни увагу на лоток для SIM-картки. Якщо в ньому є мікросхема та карту не встановити – це iPhone Lock. Телефон працюватиме лише з сімкою американського оператора, під якого він залочений. Щоб вставити SIM-карту українського оператора, доведеться розблокувати гаджет, а це додаткові витрати.

Купуючи б/в iPhone, шукай варіанти з позначенням Neverlock. У них ти гарантовано зможеш встановити українську сімку без жодних проблем. Айфони Neverlock одразу бачать мережі українських операторів, коли ти вставляєш сімку.



ti 864x452.png

До iPhone 7 серійний номер можна знайти на корпусі пристрою, а в пізніших версіях – на лотку для SIM-картки. Якщо на лотку вказаний серійний номер і він збігається з даними на коробці та в «Налаштуваннях» – ти купуєш оригінальний iPhone.

Перевірити IMEI можна на сайтах imei.info, imeicheck.com, imei24.com, iunlocker.com. За номером можна отримати розгорнуті дані телефону.


Перевірка порту Lightning на iPhone

Роз'єм Lightning повинен бути робочим, адже без нього ти не зможеш заряджати телефон та підключати його до інших пристроїв. Найпростіший спосіб його перевірити – підключити заряджання. Якщо телефон набирає відсотки заряду, все гаразд. Можна підключити навушники (дротові) та слухати звук.

-7%
MQ0N3
51 229 ₴
47 499 ₴
1 187 $
Спеціальна ціна-17%
MPUR3
31 999 ₴
26 499 ₴
662 $

Зверни увагу і на болти, якими закріплено роз'єм: якщо вони потерті або подряпані, телефон вже ремонтувався. Це не завжди привід відмовлятися від покупки, але гарна нагода поторгуватися.


Перевірка стану клавіш

Всі клавіші на Айфоні повинні працювати та швидко відгукуватися на натискання. Клавіша регулювання гучності не повинна бовтатися або залипати. Перевіряй це заздалегідь, щоб не довелося нести телефон до майстерні.


Перевірка екрана та сенсора

Покрути повзунок яскравості і поспостерігай за зміною картинки. Вона повинна змінюватися рівномірно, без засвітів та темних плям. Зроби кілька натискань на екран і переглянь, як швидко реагує телефон. Зроби довге натискання на піктограму програми, щоб перевірка була повноцінною.


Перевірка динаміків

Переконайтеся, що звук голосний та чистий, без хрипів. Не забувай про мікрофон. Якщо продавець дозволяє, зателефонуй другові або родичу, щоб перевірити звук у режимі розмови. Альтернативний спосіб – записати кілька слів на диктофон та відтворити мелодію дзвінка.


Перевірка камери

Перевірити камеру можна візуально: оглянь об'єктиви на предмет подряпин та пилу. Якщо пил є і він не стирається, ймовірно, пристрій розбирали і він потрапив усередину. Об'єктив має бути чорним, із зеленуватим відливом. Перевірити камеру варто і практично: зроби пару знімків і запиши коротке відео. Перевір результат – зображення має бути чітким, без розмитих та засвічених деталей.


Перевірка на контакт з рідиною

Уживаний телефон цілком може бути «утоплеником». Перевірити це можна за червоним маркером, який є в iPhone 8, X, XS, XR, 11. Непрямою ознакою може стати батарея, що здулася.


Перевірка сховища

Обсяг сховища впливає на ціну Айфону, тому важливо, щоб заявлений продавцем обсяг відповідав реальному.



ti 864x452 1.png

Перевірити це просто:

  1. Зайди в «Налаштування».
  2. Перейди на вкладку «Основні».
  3. Натисни «Про цей пристрій».

Ти знайдеш інформацію про кількість доступної пам'яті. Також можна відкрити вкладку iCloud та перевірити, чи вимкнено обліковий запис попереднього користувача.


Перевірка акумулятора

Чим старіший акумулятор, тим менше його місткість. Точніше, із кожним циклом зарядки/розрядки місткість падає. Перевірити здоров'я батареї можна у «Налаштуваннях». Перейди у вкладку «Акумулятор» та вибери пункт «Стан акумулятора». Ти побачиш відсоток здоров'я батареї. Хорошим показником стане 80% і більше. Якщо показник становить 70% і нижче, краще відмовитись від купівлі, адже телефон буде дуже швидко розряджатися.

Якщо у налаштуваннях здоров'я акумулятора не відображається, це може бути ознакою неправильного ремонту – краще відмовитись від купівлі.

Не забудь перевірити й інші функції:

  • Face ID або Touch ID. Доведеться додати свій відбиток або обличчя в налаштуваннях, щоб перевірити роботу датчиків. Рекомендуємо це зробити, адже якщо датчик працює не коректно, замінити його буде проблематично — зазвичай доводиться змінювати всю материнську плату.

  • Зарядний пристрій. Підключи його та дочекайся, доки почнуть збільшуватися відсотки заряду. Якщо смартфон підтримує бездротову зарядку, бажано перевірити її.

Якщо хоча б одна з функцій не працює коректно, це привід відмовитися від купівлі телефону.


Як перевірити справжність Айфона

Непоодинокі випадки, коли продавці пропонують Айфони за дуже привабливими цінами, у кілька разів нижчі за ринкові. Радимо не зважати на такі пропозиції, але якщо встояти дуже складно, приділи час перевірці справжності телефону.

Ми вже писали про перевірку IMEI – це надійний спосіб перевірити справжність Айфона. Є інші ознаки оригінального виробу. Справжній iPhone має фірмовий напис: «iPhone, Designed by Apple in California. Assembled in China». Напис чіткий, без ієрогліфів, зайвих символів та нечітких літер. Він рівний та чіткий, розташован посередині пристрою. Якщо напису немає, продавець може послатися на те, що змінював задню кришку. Перевірка по IMEI допоможе визначити, чи це правда.

-20%
MQ023
56 406 ₴
45 399 ₴
1 135 $
Спеціальна ціна-13%
MLPK3
26 999 ₴
23 399 ₴
585 $

Зверни увагу на стан телефону. Apple відома високою якістю складання, тому навіть 5-річні смартфони виглядають добре, нічого не бовтається та не відвалюється. Фірмове яблуко на задній панелі – ще одна відмітна ознака оригіналу.


У чому різниця між відновленим та вживаним iPhone

У продажу ти знайдеш вживані та відновлені айфони. Між ними є суттєва різниця:

  • Вживаний iPhone – це смартфон б/в, тобто вживаний. Їм могли користуватися місяць, рік чи 5 років.

  • Відновлений iPhone не був у використанні, а отримав брак у процесі виробництва. Його полагодили в заводських умовах і продають за зниженою ціною.

Відновлені iPhone легко знайти у США, але досить важко – в Україні. Під виглядом відновлених у нас можуть продавати вживані пристрої, тому перед покупкою перевіряти iPhone потрібно ретельно. Сподіваємося, що цей матеріал був корисним і ти дізнався, як правильно купити новий айфон і як вибрати гаджет у хорошому стані.


Author photo
Автор статті Олена Герасименко
Читати наш блог у Telegram
Популярні iPhone сьогодні:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар