LiDAR в iPhone 12. Що це та навіщо він потрібен?

Зовсім нещодавно, 13 жовтня компанія Apple представила лінійку з чотирьох нових яблучних смартфонів. Дві моделі з них iPhone 12 Pro та iPhone 12 Pro Max Купертіно виділили окремо. Адже ці два пристрої отримали найсучасніший лазерний сканер LiDAR. Як він працює і навіщо потрібен – зараз детально розповімо.

LiDAR: що це

Цю технологію розробники з Купертіно вперше впровадили в iPad Pro 2020. Планшет вийшов в самому розпалі пандемії, чим здивував більшість користувачів. Ніяких великих оновлень в його начинці тоді не з'явилося. Від попередника він відзначився лише надширококутною камерою і наявністю LiDAR.

LiDAR – це лазерний далекомір. Простіше кажучи, це модуль в камері, який випускає на об'єкт зйомки безліч невидимих людині променів світла. Вони відбиваються від поверхонь і повертаються назад у сканер.



ezh|864х452-1.jpg

Таким чином камера новеньких iPhone дізнається точну відстань до предметів і людей, яких хоче зняти користувач. А в смартфоні створюється точна 3D модель всього простору. Модуль дуже точно визначає всі предмети. І навіть ті, які ховаються на задньому плані до 5 метрів від смартфона.

За схожим принципом також працює й сканер FaceID, тільки модель обличчя він не показує на екрані. У багатьох сучасних смартфонах також використовуються подібні сканери. Але LiDAR відрізняється від них більшою точністю. А все тому, що він випускає відразу кілька потоків лазера.

Навіщо він потрібен?

У новеньких iPhone 12 Pro та iPhone 12 Pro Max цей модуль виконує кілька важливих функцій. Найбільш затребуваною з них є зйомка в портретному режимі. Я не сумніваюся, що власники свіженьких яблучних смартфонів будуть у захваті від якості нових портретів.



ezh|864х452-2.jpg

Особливо від поліпшеного ефекту боке (розмиття заднього фону), який ми всі так любимо. Завдяки LiDAR якісь дрібні деталі, які минулі моделі iPhone могли помилково розмити: пасмо волосся, шматочок вуха – більше не потраплять в розфокус.

Крім цього, лазерний модуль можна використовувати і для високоточного вимірювання. Власники свіженьких смартфонів можуть за допомогою свого пристрою виміряти площу кімнати, довжину, ширину, висоту. Це точно стане у нагоді будівельникам і навіть тим, хто вирішив оновити ремонт будинку.



ezh|864х452-3.jpg

Вночі новий модуль бачить нітрохи не гірше, ніж вдень. Тому ця технологія буде використовуватися навіть під час складної нічної зйомки. Перш за все, це дозволить смартфону в 6 разів швидше фокусуватися на предмет або об'єкт зйомки. І навіть вночі користувач не отримає фото з расфокусом, як це часто буває.

Ну і звичайно ж, LiDAR створений для розвитку технологій доповненої реальності AR. Лазерне сканування допоможе смартфону більш точно визначити простір. І зробити так, щоб об'єкти доповненої реальності насправді не провалювалися в підлогу або стіл.

Як це працює вже зараз?

LiDAR не відноситься до тих технологій, які розраховані виключно на майбутнє. Розробники звичайно ще будуть її допрацьовувати і додавати нові функції, але вже зараз її використовують кілька додатків. Одним з перших став Snapchat. Розробники популярного додатка додали нові фільтри, які можуть працювати тільки в парі з новим сканером.




На ролику видно, що AR-об'єкти (кущі, птахи, квіти) розташовані по всьому простору кімнати. Кущі лежать як на підлозі, так і на столі. А віртуально доповнений птах і зовсім літає прямо над рукою дівчини.

Всі ці фішки нового сканера говорять нам про те, що це не просто ще одна деталь нових iPhone. За цією технологією майбутнє всіх смартфонів.

Можливо зараз LiDAR не є головною причиною бігти в магазин за iPhone 12 Pro та iPhone 12 Pro Max. Але вже через кілька років ця функція буде настільки ж важливою, як і функція Wi-Fi в сьогоднішніх смартфонах. Так чому б не залучити її першим?



Без назви-2.png

Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар