У чому різниця між MacBook M1 Chip та MacBook Intel

Зміст

Починаючи з 2005 року компанія Apple використовувала практично у всіх своїх комп'ютерах Мас процесори розроблені компанією Intel. Але зовсім недавно в Купертіно вирішили зробити справжній прорив у технологічному світі, і Apple представила нам MacBook Pro і MacBook Air на власному процесорі М1. Вони унікальні у своєму роді, адже такі самі чіпсети стоять у твоєму iPhone і iPad. Тільки Apple M1 набагато потужніший. Здавалося б, новий процесор - це єдина зміна між MacBook на чіпі M1 і лептопами на Intel. Але фахівці вже встигли розібрати пристрої. І як виявилося, всередині все не так просто.


Порівняння процесорів Apple M1 та Intel

Боротьба між Intel і Apple вийшла на новий рівень у 2020 році. Остання вирішила самостійно займатися випуском ноутбуків, використовуючи ARM-процесор, званий М1. Чипи почали набирати величезну популярність із самого першого покоління. А почалося все з того, що в 2019 процесорів Intel стало не вистачати на виробництві. Проведемо невелике порівняння за даними фахівців:

  • MacBook Pro M1 на 70% швидший в одноядерному режимі та на 50% - у багатоядерному. Однак, чи дійсно продуктивність на папері відповідає реальній ефективності Мака?
  • У чипа М1 всього 8 потоків, тоді як у i7 їх 12.
  • Під час роботи роботи температура процесора сильно підвищується. Чип Intel сильніше нагрівається, ніж Мак. Вентилятори з часом починають забиватися пилом, що погіршує процес охолодження. Плюс підвищується рівень шуму.
  • Компанія Intel стверджує, що протестована нею система з процесором Intel Core i7 і 16 ГБ оперативної памʼяті на 30% швидша за чіп М1 під час виконання завдань у Google Chrome і Microsoft Office.
  • Core i7 у 6 разів швидший за М1 під час роботи з інструментами штучного інтелекту від Topaz Labs і в 1,7 раза швидше виконує функції фотошопу та інших програм Adobe. Натомість чип M1 видав більшу графічну продуктивність і якіснішу картинку.

Процесор М1 являє собою 8-ми ядерний процесор з чіпом Neural Engine 16 ядер і GPU - 8 ядер. Старі моделі 13-дюймових MacBook Pro використовують чіпи 10-го покоління з графікою Intel Plus Iris.



ezh|864х452-2.jpg

M1 має низку переваг у продуктивності. При виконанні простих завдань: перегляд веб-сторінок або читання електронної пошти, MacBook Pro використовує високоефективні ядра, щоб зберегти час автономної роботи. Для більш ресурсномістких завдань, таких як редагування фото і відео, використовуються високопродуктивні ядра.


MacBook Pro 2020 Intel vs M1

MacBook Pro 2020 Intel і M1 мають спільні риси:

  • однаковий дисплей 13,3 дюйма з технологією Retina, світлодіодним підсвічуванням;
  • ідентичний форм-фактор;
  • технологія Wide Color і True Tone;
  • сенсорна панель і Touch ID;
  • камера з функцією FaceTime з роздільною здатністю 720 пікселів;
  • широкий стереозвук і підтримка відтворення Dolby Atmos;
  • клавіатура;
  • два відтінки корпусу: сріблястий і сірий.

Для більшості Макбук Про на базі М1 - найкращий вибір. У нього краща продуктивність, більший час автономної роботи і якість мікрофона. Доведеться змиритися з кількістю портів Thunderbolt 3. Їх буде всього два.


Чим відрізняються MacBook Air і MacBook Pro на базі Apple M1?

Багато скептиків упевнені, що різниці між моделями яблучних лептопів практично ніякої немає. Але це не зовсім так. Наприклад, модель Air MacBook створена для роботи з текстами, таблицями та іншими не важкими для комп'ютера завданнями.

Тому MacBook Air такий легкий і компактний. Він практично не шумить у модифікації з процесором Intel, а на базі нового М1 він взагалі беззвучний. Чого не скажеш про більш потужний MacBook Pro. Цей ноутбук може виконати будь-яке важке завдання. На ньому редагують фотографії, монтують відео і навіть програмують. А тому всередині вони кардинально різні. І навіть процесори М1 в обох моделях мають свої відмінності. Купертіно робить різні чіпсети спеціально під кожен пристрій.


MacBook Air M1 проти MacBook Air Intel

Лептоп на базі новенького М1 відрізняється від попереднього з чіпом Intel тим, що в його конструкції немає вентилятора. А значить працює він абсолютно беззвучно. MacBook Air з процесором M1 не потребує великої системи охолодження.



ezh|864х452-3.jpg

Для того, щоб не перегріватися, йому достатньо маленького алюмінієвого радіатора, який відмінно справляється зі своїм завданням.


Відмінність MacBook Pro Intel і MacBook Pro M1?

Розібравши новенький MacBook Pro 2020 фахівці були сильно здивовані. Адже він практично нічим не відрізняється від свого попередника з процесором Intel. Єдиною відмінністю між двома моделями лептопа є процесор. Система охолодження, вентилятор та інші комплектуючі у них однакові. І в цьому я не бачу нічого поганого. Цього року Apple дала гідний бій Intel - найбільшому виробнику чіпсетів. Розробники з Купертіно показали, що вони можуть робити власні якісні та потужні процесори. Кардинально змінювати щось усередині нових MacBook не мало б жодного сенсу. Хіба що прибрати вентилятор з моделі Air, що в Яблучній корпорації і так зробили.

Author photo
Автор статті Анна Туманова
Читати наш блог у Telegram
Кращі моделі MacBook
Коментарі
Додати коментар