MacBook Pro з чіпом M1 Pro / M1 Max vs MacBook Pro на M1. Наскільки лептопи 2021 року потужніші?

Цього року Apple продовжила перехід з процесорів Intel на чіпи свого виробництва, випустивши нові MacBook Pro 2021 на основі кремнієвих систем M1 Pro і M1 Max. Обидва чіпсети є одними з найпотужніших на ринку і в багатьох сценаріях перемагають всі процесори Intel і AMD.

Тим часом торішня система-на-кристалі M1 теж не збирається пасти задніх. У цьому матеріалі ми порівняємо попереднє покоління Apple Silicon c удосконаленими варіантами Pro та Max. Подивимося, хто виграє цю запеклу битву?

Синтетичні тести

Нові кристали вже з'явилися в базі даних популярної тестової програми Geekbench. Ще перед стартом продажів нових лептопів Apple розіслала 14-дюймові і 16-дюймові MacBook Pro 2021 відомим журналістам. А вони почали перевіряти продуктивність ноутбуків.



864х452_01.jpg

Як виявилося, центральний процесор нової SoC приблизно на 70% потужніший за свого попередника в максимальній комплектації. А продуктивність графічної системи M1 Max майже вчетверо більша, ніж у торішньому M1.

Характеристики М1 (2020):

  • Вузол процесора: 5 нм;
  • Центральний процесор: 8 ядер;
  • Графічна система: 7 чи 8 ядер;
  • Кількість транзисторів: 16 мільярдів;
  • Пропускна спроможність: 68 ГБ/с;
  • Оперативна пам'ять: до 16 ГБ.

У плані обробки графіки чіпсети кардинально відрізняються один від одного. Apple позиціонує свіженькі лептопи, як найкращий інструмент для роботи з відео та графікою. І це справді так.

-3%
Z11F00030/Z11F000S7/Z11D000GK
73 564 ₴
71 399 ₴
1 789 $

Багато експертів, яким вже вдалося протестувати жовтневі Мас кажуть, що вони рендерят ролики з роздільною здатністю 4К у кілька разів швидше за минулорічний яблучний чіп.

Порівняння технічних характеристик Apple M1, M1 Pro та M1 Max

Випущений в 2020 році M1 мав 8 ядер центрального процесора, з яких одна половина була високопродуктивна, а друга – високоефективна. В цьому році Apple пропонує кілька варіацій процесора. M1 Pro може отримати 8 ядер ЦП, або 10 на вибір. M1 Max поставляється одразу з 10 ядрами.

Характеристики M1 Pro:

  • Вузол процесора: 5 нм;
  • Центральний процесор: 8 чи 10 ядер;
  • Графічна система: 14 чи 16 ядер;
  • Кількість транзисторів: 33,7 мільярда;
  • Пропускна спроможність: 200 ГБ/с;
  • Оперативна пам'ять: до 32 ГБ.


864х452_03.jpg

При цьому кожен варіант чіпсету отримав більшу кількість продуктивних компонентів. Наприклад, у 8-ядерній збірці M1 Pro використовується вже шість продуктивних ядер та два ефективні. 10-ядерна складається з восьми продуктивних та двох ефективних.

Таким чином купертинівці змогли досягти максимальної потужності від систем-на-кристалі, практично не змінюючи торішню архітектуру. Простіше кажучи, компоненти центральних процесорів залишилися практично без змін.

Характеристики M1 Max:

  • Вузол процесора: 5 нм;
  • Центральний процесор: 10 ядер;
  • Графічна система: 24 чи 32 ядра;
  • Кількість транзисторів: 57 мільярдів;
  • Пропускна спроможність: 400 ГБ/с;
  • Оперативна пам'ять: до 64 ГБ.


864х452_04.jpg

Вони, як і раніше, побудовані за 5-нанометровим техпроцесом TSMC. Однак пропонують у рази більше транзисторів. Розробники впровадили 57 мільярдів транзисторів у M1 Max та 33,7 мільярда у M1 Pro. Тоді як у базовому М1 їх 16 мільярдів.

Пропускна здатність M1 Pro складає 200 ГБ/с. Тоді як у M1 Max вона дорівнює 400 ГБ/с, а M1 (2020) – 68 ГБ/с. Багатьом користувачам зовсім не потрібно розуміти, що це означає. Скажімо простіше, MacBook Pro 2021 працюють набагато швидше.

Apple M1 проти M1 Pro та M1 Max: обробка графіки

Минулорічний М1 2020 року має дуже непогану продуктивність, проте багатьом користувачам не вистачало потужності 8-ядерного графічного процесора. Цього року Apple перевершила конкурентів AMD та Nvidia у сегменті ноутбуків.

Розробники поставили в М1 Pro до 16 графічних ядер. Тоді як у максимальній комплектації M1 Max їх 32. Крім того, інженери оснастили Pro-версію чіпа спеціальним медіа-движком для апаратного прискорення декодування та кодування відео з дуже високою роздільною здатністю.



864х452_05.jpg

MacBook Pro 2021 здатний обробляти кілька потоків відео 4K і 8K – це вдвічі більше за те, на що здатний попередник. M1 Max може похвалитися у 4 рази вищою швидкістю графіки, ніж M1. У ньому є два апаратні прискорювачі для кодування/декодування відео та два механізми кодування/декодування ProRes.

Якщо ти хочеш взяти собі лептоп для роботи з роликами у високій роздільній здатності, то MacBook Pro з M1 Max на борту – це найкращий варіант.

Автономність

Незважаючи на те, що новинки отримали більш прокачані системи-на-чіпі, Apple все ж таки вдалося збільшити їхню автономність. За заявами купертинівців, 14-дюймовий MacBook працює до 17 години в режимі відтворення відео. А його старший 16-дюймовий брат може прослужити за таких самих умов до 21 години. У цьому показнику з ними не зрівняється жоден інший ноутбук.

MacBook Pro 2021 – ціна

Apple пропонує користувачам нові лептопи в різних конфігураціях. Власник може вибирати, яка система на кристалі буде встановлена в MacBook Pro 2021 – M1 Pro або M1 Max. Крім цього, можна окремо вказати кількість ядер ЦП та графічного процесора.


У мінімальній комплектації ціна 14-дюймового MacBook Pro складає 1999 доларів у США без урахування податків. У нашому регіоні вартість буде трохи вищою через витрати на транспортування та мита.

Так само справи і з 16-дюймовим MacBook Pro. Apple повісила на нього цінник у 2499 доларів США, крім податків. Якщо збираєшся взяти собі лептоп, то можеш оформити попереднє замовлення в інтернет-магазині Техно Їжак.



864х452_07.jpg

Ми даємо гарантію на пристрій та зможемо його доставити по всій Україні. Наші співробітники із задоволенням допоможуть налаштувати новенький ноутбук. Запрошуємо до шоурумів у Києві, Харкові та Одесі, де можна не тільки отримати замовлення, але й дізнатися багато цікавого про новинки світу технологій :)

M1 Pro проти M1 Max: який чіп вибрати

Якщо ти шукаєш собі справжню робочу машинку для монтування відео та інших графічних завдань, тоді ми радили б придивитися до 16-дюймового MacBook на базі M1 Max. Це найпросунутіший ноутбук, який є сьогодні на ринку. Чіпсет M1 Pro теж легко впорається з найскладнішими проектами, але йому знадобиться трохи більше часу.

Торішній M1 не може похвалитися такою ж високою графічною потужністю та підтримкою великої кількості сторонніх дисплеїв. Але архітектура центрального процесора в них практично однакова. Тож у повсякденному використанні MacBook Pro 13” 2020 року буде більш ніж достатньо.


Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Показати всі
Коментарі
Додати коментар