Macintosh. Відомому комп’ютеру АррІе виповнилося 36


Нещодавно легендарному комп'ютера Apple Macintosh виповнилося 36 років. Він був батьком лінійки Mac, що складається сьогодні з MacBook, iMac і Mac Pro. Складно уявити якими були б комп'ютери в наші дні, якби купертинівці в 1985 не випустили Macintosh.

Свого часу він виходив з не сильно популярними тоді мишкою і графічним інтерфейсом, що стали сьогодні основою комп'ютерного світу. Ці та інші революційні рішення зробили його успішним комерційним продуктом. Як Macintosh знайшов свою популярність, зараз розповімо.


Apple 1984. Кращий TV-ролик всіх часів і народів

Всім нам добре знайоме особливе ставлення Купертіно до реклами своїх продуктів. Кожен ролик являє собою маленький витвір мистецтва. На них витрачаються величезні суми грошей, але це того варто. Більше 30-ти років тому все було приблизно так само.





Купертинівці наповнили свою рекламу відсилками. Перша – до роману «1984» Орвелла, з Великим Братом на величезному екрані, похмурими коридорами і людьми в тюремних робах. Друга – знищенню головного конкурента IBM, показавши “добро” в образі дівчини в кольоровому одязі з молотом, яка розбиває величезний екран з диктатором.

До слова про суперництво з IBM. У 1983 дві компанії йшли впритул одна до одної, помітно випереджаючи інших виробників ПК з продажу. Тоді ніхто не міг передбачити розвиток подій на наступний рік. Навіть була думка, що Купертіно збанкрутує і IBM залишиться єдиним гігантом на ринку, отримавши необмежені можливості.

Але реклама показала позицію яблучної компанії. Вони були впевнені в тому, що Macintosh знищить суперника, немов дівчина з реклами. Ролик запустили в прайм-тайм – під час фіналу американського чемпіонату з футболу. Її переглянули кілька мільйонів телеглядачів. Про кращий старт рекламної кампанії і мріяти не варто.



ezh|864х452-1.png

На створення відео Apple витратила тоді 1,5 мільйона доларів, що на ті часи було ще більш серйозною сумою ніж зараз. Режисером був іменитий Рідлі Скотт, який раніше зняв фільми «Чужий» і «Той, що біжить по лезу». Ролик став володарем десятків нагород, отримавши не меншу популярність, ніж сам девайс.


Яким був Macintosh

У той час практично всі ПК були без звичного нам графічного інтерфейсу. Говорячи простіше, працювати з ними можна було тільки за допомогою командного рядка, без звичних нам іконок сервісів, робочого столу і інших вікон. Для цього користувачам зовсім не потрібна була миша, тільки клавіатура.

Але Стів Джобс був твердо впевнений, що людям сподобається використовувати апарат з інтерфейсом і мишею. Тому він навіть прибрав спочатку навігаційні стрілки і навіть клавішу «Ctrl». Інтерфейс, до слова, вже тоді був дуже схожий на сучасний.





Його розробляла команда Білла Гейтса. У 1985-му році він навіть запропонував яблучникам продавати своє ліцензійне ПЗ іншим компаніям, щоб вони встановлювали його на свої комп'ютери. Півроку корпорація думала, але все-таки відкинула ідею Гейтса, і він переробив початковий код системи в першу версію Windows.

Характеристики цього девайса сьогодні можуть дуже насмішити нас, але тоді це був справжній прорив. За швидкість роботи гаджета відповідав процесор з частотою 8 МГц. 9-дюймовий дисплей мав дозвіл 512х342 пікселів.



ezh|864х452-2.png

Оперативної пам'яті було всього 128 КБ, хоча могли використовувати і 256, але це сильно позначалося б на ціні. При цьому вже в вересні її збільшили до 512 КБ. А величезною перевагою став накопичувач на 400 КБ.

Але саме графічний інтерфейс привів пристрій до справжньої популярності. У той час комп'ютери з чимось подібним коштували від 10 тисяч доларів. А Стів Джобс пропонував своє дітище всього за 2 тисячі доларів.


Тріумф Macintosh

Macintosh став найбільш продаваним ПК в 1984-му році. Але у нього було також багато недоліків. Найбільше ним зацікавилися багаті бізнесмени, які хотіли апарат потужніший і готові були за це платити. Але з іншого боку, здешевлення гаджета зробило комп'ютери доступними і популярними по всьому світу.

За незрозумілої причини розробники не поспішали імпортувати свої програми під новий інтерфейс і мишу. Протягом першого року на Mac було доступно всього десять сервісів, до речі одним з них був Microsoft Word.



ezh|864х452-3.png

Але він все одно швидко розлітався з прилавків. За перший рік продажів купертинівці реалізували 280 тисяч моноблоків, що було на 50% більше очікуваного. У той час, як IBM змогли продати всього 100 тисяч своїх пристроїв.

На зміну першому Macintosh прийшли Macintosh 512K і Macintosh Plus. Ця парочка ані трохи не менше трясла ринок. Ще близько п'яти років після випуску вони користувалися величезною популярністю без будь-яких змін в залізі. Але про ці комп'ютери ми розповімо як-небудь іншим разом.

Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар