macOS 10.15 Catalina. Як встановити і до чого потрібно бути готовим?


На початку цього тижня компанія Apple представила фінальну версію останнього з усіх оновлень для комп'ютерів Mac - macOS 10.15 Catalina.

Ще у вересні ми побачили все нові операційні системи, але "Каталіну" для лептопів і комп'ютерів довелося почекати до жовтня. Про те, як підготується, на що варто звернути увагу перед оновленням і як встановити macOS 10.15 - далі.


Як оновитися на macOS 10.15 Catalina?

Для початку переконайтеся, що твоє пристрій підтримує оновлення. Нижче ми привели самі ранні моделі MacBook, Mac mini, iMac і Mac Pro, що підтримують операційну систему 2019 року.


EzhNewsSite-700x368.jpg

Якщо у тебе ця версія Mac або новіша, ти можеш вже зараз оновитися:

  • MacBook 2015 року та новіше
  • MacBook Air 2012 року і новіше
  • MacBook Pro 2012 року і новіше
  • Mac mini 2012 року і новіше
  • iMac 2012 року і новіше
  • iMac Pro 2017 року і новіше
  • Mac Pro 2013 року і новіше

Щоб запустити установку macOS 10.15 Catalina, перейди в меню Apple - «Системні налаштування» - «Оновлення ПЗ» і завантаж нову ОС.


macOS Catalina - у чому можуть бути проблеми?

У новій версії операційки розробники вирішили остаточно відмовитися від 32-бітних додатків. Абсолютно всі системні і популярні програми сторонніх розробників вже давно перейшли на 64-біта.

Але залишилися і такі, які можуть виявитися застарілими і не підтримуватися на твоєму пристрої після установки.


EzhNewsSite-700x3682.jpg

Система видасть тобі список підтримуються сервісів. В цьому немає нічого жахливого, будь-який з них можна замінити іншим аналогом. Проте, його потрібно буде знайти і звикнути до нового інтерфейсу.

Для того, щоб знайти такі програми у себе і підшукати їм заздалегідь заміну, перейди в меню Apple - Про це Mac - Звіт про систему - ПО (в бічному меню) - Програми.

Відсортують додатки по стовпчику 64 біт в верхньому правому куті, після чого в деяких з'явиться примітка «Ні». Це і будуть ті додатки, з якими можуть виникнути труднощі після переходу на macOS Catalina.


У macOS Catalina iTunes більше немає

Дратує багатьох сервісу iTunes більше немає. І це скоріше плюс, ніж якась трудність. Нарешті, один погано працює сервіс розділили на три стабільних: Музика, Подкасти і Apple TV.


EzhNewsSite-700x3683.jpg

За керування підключеним iPhone буде відповідати провідник Finder. При цьому, інтерфейс управління не змінився, що дуже радує.


Що зробити перед установкою macOS Catalina

Інших несподіванок з macOS Catalina виникнути не повинно. Але перед завантаженням оновлення не завадило б зробити наступні кроки, які убезпечать від непередбачених проблем:

  • Крок 1. Переконайся, що на пристрої достатньо пам'яті. В ідеалі, тобі потрібно 9-10 ГБ вільного місця, щоб система автоматично не вилучено щось з даних. Для перегляду перейди в меню Apple - Про це Mac - Сховище.

  • Крок 2. У цьому ж вікні можна щось очистити. Для цього натисни на кнопку «Керувати» і вибери що підлягає видаленню.

  • Крок 3. Обнови резервну копію свого iPhone в iTunes.

EzhNewsSite-700x3684.jpg

Тепер ти знаєш про всі можливі труднощі, які можуть виникнути при переході на нове програмне забезпечення Mac від Apple . Знаєш, як їх вирішити, підготується до апдейт і встановити його. Перші користувачі, які встановили macOS Catalina задоволені стабільністю роботи. Ми ще не до кінця протесту її, тому свою думку скажімо трохи пізніше.

Але вже зараз готові відповідально заявити: оновлюватися потрібно. Це стабільне пророблена програмне забезпечення з новими можливостями. macOS Catalina - це майбутнє Mac.

Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар