Що таке MagSafe в iPhone? Огляд технології та її корисності

Зміст

Телефони, що підтримують відкритий стандарт бездротової зарядки Qi, з'явилися ще 2009 року. Відповіддю Apple став анонс бездротового килимка AirPower, який компанія представила разом з iPhone X, але так і не випустила док станцію в продаж. Пристрій сильно грівся і загалом працював некоректно.

Наступна спроба для купертинівців стала вдалою. Восени 2020 року в рамках презентації iPhone 12 було продемонстровано абсолютно новий тип бездротового зарядного пристрою – MagSafe. Про те, що таке магсейф на айфоні, як працює, які ґаджети підтримує, а також про різницю в порівнянні з дротовою зарядкою, розповім у цьому матеріалі. Поїхали!


Що таке MagSafe в iPhone: огляд

MagSafe Charger – це бездротова станція, що поєднує в собі дві технології, власне, універсальну Qi та пропрієтарну від Apple. За допомогою вбудованих у корпус смартфона і конектора магнітів вона кріпиться до задньої кришки iPhone. Через це вона і отримала свою назву «MagSafe». На честь старого магнітного кріплення зарядки для MacBook, що з'явилася ще в 2006 році.

Магнітне кріплення зарядного пристрою MagSafe легко приєднується до потрібної частини задньої кришки і унеможливлює випадкове зміщення. Таким чином, користувач завжди буде впевнений у тому, що гаджет заряджається і конектор не від'єднається.

Але унікальність нового девайса полягає ще й у тому, що його потужність становить 15 Вт. Завдяки цьому акумулятор iPhone заряджається набагато швидше, ніж при використанні бездротових зарядок від інших виробників, зроблених за стандартом Qi. Однак, якщо сторонні пристрої матимуть потужність понад 15 Вт, «яблучний» смартфон апаратно обмежить їхню потужність до 7,5 Вт.


А що таке магсейф на айфоні і з яких компонентів вона складається? Насправді, їх не так вже й мало, цілих сім:

  1. Мідно-графітова основа.
  2. Шар із нанокристалів.
  3. Фіксувальне кільце з магніту.
  4. Магніт, що вирівнює положення гаджета.
  5. Котушка для зарядки.
  6. Зовнішня частина з полікарбонату.
  7. Модифікований NFC.

І, нарешті, до технології MagSafe можна віднести безліч аксесуарів, як від Apple, так і від сторонніх виробників з ліцензією «Made for MagSafe». Це і гаманці, що кріпляться до смартфона за допомогою магнітів, і чохли-накладки, і повербанки, і всілякі тримачі для використання в автомобілі. А також поп-сокети, підставки та багато іншого.


Як працює MagSafe?

Як я вже говорив вище, секрет технології бездротової зарядки від Apple в ідеальному позиціонуванні гаджета щодо зарядного пристрою. Досить покласти iPhone на майданчик MagSafe Charger, і смартфон одразу ж почне заряджатися з максимальною ефективністю в 15 Вт. Причому з'єднання виходить цілком надійним і не варто переживати, що дорогий девайс зісковзне на підлогу. Хіба що тільки із зарядником.



ezh|864х452-2.png

На запитання: «Навіщо потрібен магсейф, адже можна користуватися дротом?» відповідь випливає із самої технології. Це дуже зручно. Немає необхідності вставляти кабель у гніздо. А ще сам вбудований кабель може займати будь-яке положення на окружності майданчика. І якщо потрібно скористатися смартфоном під час зарядки, його можна провернути, так, щоб не заважав.

Кріплення аксесуарів за допомогою MagSafe – теж про зручність. Щоправда це на любителя, адже за рахунок гаманця або поп-сокета збільшується загальна товщина гаджета.


Які пристрої підтримують MagSafe

Зарядний майданчик MagSafe Charger ідеально працює з iPhone 12 і більш свіжими моделями. Її також можна під'єднати до всіх інших «яблучних» смартфонів без магнітного кріплення, які підтримують технологію бездротової зарядки Qi (наприклад, до iPhone 8 і вище). Однак, повну потужність у 15 Вт отримати не вдасться.


Ось, власне, які айфони підтримують магсейф:

  • iPhone 12;
  • iPhone 12 mini (обмеження до 12 Вт);
  • iPhone 12 Pro і 12 Pro Max;
  • iPhone 13;
  • iPhone 13 mini (обмеження до 12 Вт);
  • iPhone 13 Pro і 13 Pro Max;
  • iPhone 14 і 14 Plus;
  • iPhone 14 Pro і 14 Pro Max;
  • iPhone 15 і 15 Plus;
  • iPhone 15 Pro і 15 Pro Max.

Крім епплівських смартфонів технологія прекрасно працює і з кейсами для навушників AirPods Pro, AirPods Pro 2 і AirPods 3. А ось у випадку з «розумним» годинником Apple Watch ситуація інша.


Чи працює MagSafe з Apple Watch?

Якщо говорити про зарядний пристрій MagSafe Charger, він не підтримує Apple Watch. Проблема тут у тому, що котушки обох девайсів несумісні. Тому доведеться розщедритися або на універсальну док станцію Apple MagSafe Duo, або пошукати відповідну зарядку від сторонніх виробників. Деякі бренди пропонують цілі зарядні «комбайни» для одночасного заряджання «яблучного» смартфона, годинника і навушників. Але потрібно врахувати, що і ціна таких пристроїв буде високою.



ezh|864х452-1.png

Гадаю, не варто говорити про переваги і загалом про те, навіщо потрібен магсейф для зарядки Apple Watch. Мені здається, це ще зручніше, ніж заряджати таким способом iPhone. Встановив його на тумбочці біля ліжка і не треба паритися перед сном з діставанням дроту, що завалився за предмет інтер'єру.


MagSafe vs дротова зарядка – що краще?

Бездротова неефективність технології MagSafe становить близько 30% втрат порівняно з зарядкою по кабелю через Lightning або USB-C. При цьому для передачі смартфону повних 15 Вт потрібен блок живлення на 20 Вт. До речі, у звичайних Qi-пристроїв втрати можуть сягати 50%. Тож якщо ти хочеш придбати магнітну зарядку від Apple, зверни увагу на те, які айфони підтримують магсейф і чи може все-таки краще та швидше заряджати гаджет старим перевіреним способом через кабель.

Однак варто визнати, що MagSafe однозначно виграє у дротової зарядки в зручності використання. Вибір тут за тобою.


Чохли з MagSafe і без технології – у чому різниця?

На багатьох чохлах для «яблучних» смартфонів можна зустріти коло і вертикальну смужку під ним. Так навіщо коло на чохлі айфона? Все гранично просто. Це не малюнок або елемент дизайну, як може здатися на перший погляд. Коло складається з секторів магнітів, завдяки чому гаджет краще стикується з бездротовою зарядкою саме в чохлі. А вертикальна риска – це теж магніт, який дублює такий ж самий в iPhone і відповідає за вирівнювання смартфона щодо MagSafe Charger. Крім того, надягання такого чохла супроводжується анімацією, за рахунок вбудованої мікросхеми.

З тим, навіщо коло на чохлі айфона, начебто все зрозуміло. Але як бути, якщо не хочеться викладати кругленьку суму за оригінальний чохол з колом або просто не подобається дизайн такого бампера? Тут два варіанти дій: або підшукувати тонкий чохол, в якому смартфон без проблем би магнітився із зарядкою, або щоразу, ставлячи гаджет на майданчик MagSafe Charger, знімаючи бампер. Потрібно розуміти, що якщо магнітного контакту не буде, швидкість зарядки може знизитися.



ti 864x452 1.png

А щодо питання: «Чи підтримує MagSafe реверсивну зарядку?» можна сказати, що це твердження справедливе насамперед для Apple MagSafe Battery Pack, причому починаючи з iPhone 12. Але лише частково. Тобто, якщо під'єднати смартфон до мережі та прикріпити до нього повербанк, обидва пристрої почнуть заряджатися одночасно тільки після того, як заряд айфона досягне позначки в 80%.

Своєю чергою, в iPhone 15, який нещодавно вийшов, реалізовано реверсивне заряджання інших смартфонів і аксесуарів дротовим способом. Однак, можна спробувати скористатися шайбою для зарядки Apple Watch з вбудованим кабелем USB-C. У цьому разі MagSafe підтримувати реверсивну зарядку швидше за все буде.


Де купити MagSafe?

Різноманітні зарядні станції для iPhone, Apple Watch та AirPods, чохли-накладки, а також спеціальні чохли-гаманці широко представлені в інтернет-магазині Техно Їжак. Причому як оригінальні від компанії Apple, так і від іменитих брендів з бездоганною репутацією на ринку. Більшість аксесуарів можна придбати хоч зараз, а деякі доступні до попереднього замовлення. Це, зокрема, стосується чохлів-гаманців FineWoven Wallet with MagSafe.


Загалом, вибрати є з чого. Єдине що, потрібно визначитися зі способом щоденного ритуалу зарядки. Отримати зручність з MagSafe Charger та повільніший процес заряджання або практичність з використанням блочка на 20+ Вт з кабелем і супутню картину з дротом, що вічно валяється на підлозі.


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні аксесуари Magsafe:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар