Мобільний інтернет в Україні стане краще. Встановлено офіційні норми показників якості

Можливо ти щось чув про проект щодо поліпшення мобільного зв'язку в Україні. Ще в минулому році Кабінет Міністрів підготував план, за яким наші стільникові оператори повинні поступово підвищити якість зв'язку протягом всього двох років.

Проект вже поступово почав втілюватися в реальність. Днями наші урядові органи вперше встановили технічні показники якості мобільного інтернету. У цьому матеріалі розберемося навіщо це потрібно і що у нас не так зі стільниковим зв'язком.

В Україні встановили стандарти якості мобільного зв'язку

З недавнього часу швидкість завантаження файлів для наших користувачів повинна складати не менше 2 мегабіт в секунду. А відправка даних повинна бути не менше, ніж 0,5 Мбіт/с. Крім цього, міста і села можуть вважатися покритими стільниковим зв'язком тільки в тому випадку, якщо він доступний як мінімум на 65% їх території.



864х452_01.jpg

Стандарти якості мобільної мережі потрібні для того, щоб жителі всіх областей могли отримати мінімальний, але якісний рівень мобільного інтернету. Чіткі цифри і рекомендації від держави підштовхнуть операторів до того, щоб поліпшити покриття в маленьких віддалених містечках і селах.

Міністерство цифрової трансформації хоче, щоб до 2024 року швидкий інтернет стандарту 4G покривав 95% території нашої країни. Для цього оператори повинні переналаштувати свої мережі з урахуванням всіх вимог держави.

Компаніям доведеться розгорнути більше нових базових станцій. Це ті самі вишки, які передають сигнал. Збільшення кількості станцій допоможе в розвитку зв'язку і зробить конкуренцію на ринку ще більш напруженою. А значить звичайні користувачі отримають знижки і більше варіантів для вибору власного оператора.

Якість мобільного інтернету в Україні

Щороку експертні компанії вимірюють швидкість і покриття мережі в нашій країні. В 2021-му першою в рейтингу відразу за двома показниками стала компанія Київстар. Цей оператор надає своїм користувачам інтернет зі швидкістю завантаження в середньому 33 мегабіт за секунду, а швидкість віддачі становить 15 Мбіт/с.

-4%
MLLE3
53 999 ₴
51 699 ₴
1 299 $
-6%
MLVH3
57 999 ₴
54 499 ₴
1 369 $

На другому місці розташувався Vodafone зі швидкістю завантаження 30 Мбіт/с і відправкою в 13 Мбіт/с. lifecell виявився на третьому рядку з 15 мегабітами для скачування і 8 мегабітами передачі. Але для жителів великих міст швидкість мобільного інтернету буде трохи вище, адже в мегаполісах встановлено більше число вишок зв'язку.

З моменту запуску 4G в Україні і до сьогодні швидкість завантаження даних зросла практично в два рази. Наприклад, у Київстару в 2018 році вона становила 17,9 Мбіт/с проти 33 мегабіт в першій половині 2021-го.

У плані швидкості 4G ми не відстаємо від європейських країн. Однак покриття регіонів у нас залишає бажати кращого. У віддалених містах і селах немає не те щоб четвертого покоління зв'язку, а іноді навіть і третього.

І це стало величезною проблемою в умовах пандемії, коли українські школярі та студенти повинні були перейти в онлайн-формат. У деяких дітей не було доступу до освіти через те, що якість зв'язку не могла витягнути відеоурок в Zoom або Teams.



864х452_03.jpg

Як не дивно, швидкий широкосмуговий інтернет потрібен також великим фермерським господарствам. Сучасні комбайни часто оснащуються GPS-навігаторами і навіть автопілотом. Без стабільного доступу до мережі просунуті аграрії не зможуть спрощувати свою роботу за допомогою сучасних технологій.

Чому в Україні поганий мобільний зв'язок?

У цілому у нас є доступ до швидкого 4G інтернету, попереднього 3G і навіть 2G на більшій частині території країни за дуже доступною ціною. Ми часто користуємося цим в містах, але при кожній подорожі у віддалені місця стикаємося з проблемою зникнення мережі. Чому так? Експерти можуть назвати цілий ряд причин.

Неефективне регулювання частот. Українським операторам заборонено багато простих речей, якими користуються їх колеги з Європи та Америки. Вітчизняні компанії зв'язку купують у держави частоти, але не можуть самостійно вирішувати, що з ними робити. Наприклад, розгортати на них 3G або 4G технології.

Найзручніші частоти для розширення мереж 4G і зовсім не продаються. Значна частина з них належить військовим. Хоча в країнах НАТО ті самі частоти без всяких проблем видають операторам. Іншою часткою володіє телебачення, однак може працювати і в інших діапазонах.

MLQE3
36 999 ₴
42 199 ₴
1 060 $
-9%
MLK43
35 999 ₴
32 699 ₴
822 $

Маленький дохід. В Україні ціна на мобільний зв'язок є однією з найменших в Європі. Компанії отримують в середньому 70 грн (3 євро) доходу з одного клієнта, тоді як в Німеччині ARPU (дохід на одного клієнта) становить близько 20 євро. Через це наші оператори не можуть інвестувати в розгортання зв'язку такі великі суми, як закордонні колеги.

Немає доступу до інфраструктури. Практично у всіх країнах світу компанії-оператори можуть за домовленістю встановлювати свої вишки на будь-яку державну будівлю, на кшталт поліції, школи або лікарні. В Україні такий закон теж прийнятий. Але за словами експертів, він не працює.

Ліміти на випромінювання. Максимальна дозволена потужність базових станцій в Україні в 10 разів менше, ніж в країнах Європейського Союзу і в 100 разів менше, ніж в США. Чому так? Мабуть, ми більше за інших схильні до міфічної шкоди від страшних вишок 5G (звичайно, ні).

Саме тому у нас до сих пір навіть не почалося розгортання мереж 5G. У той час як у багатьох країнах власники гаджетів користуються найшвидшим мобільним інтернетом, наші оператори не закінчили розвиток 4G. Але ми сподіваємося, що вже зовсім скоро доступ до стабільної мережі буде у всіх наших співвітчизників з кожного куточка країни.


Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар