Нові гаджети Apple – де вони? Чому компанії не можуть випускати стільки гаджетів, скільки хочуть

У 2020 році компанія Apple випустила рекордну кількість пристроїв. Ми побачили революційні комп'ютер і лептопи Mac з M1 чіпом, відразу чотири iPhone 12, AirPods Max і iPad, і це далеко не повний список. Таким чином, Купертіно продемонструвала, що їм байдужа викликана ковідом криза в усьому світі.

Після такого продуктивного 2020-го, 2021-й явно втрачається в тіні. Вже середина квітня, а ми досі не побачили ні обіцяний iPad, ні інші новинки на зразок AirTags або AirPods 3. За 45 років існування компанії такої довгої паузи в анонсах яблучних гаджетів ще не було.

Що відбувається у світі і чому всі виробники, включаючи Apple, не можуть випускати пристрої за планом – зараз розберемося.

Що відбувається в технологічній індустрії?

Сьогоднішні проблеми в світі технологій можна порівняти з постковідним синдромом – пацієнт перехворів, але деякі симптоми залишилися. Виробникам техніки катастрофічно не вистачає головних деталей для їх продуктів – мікрочіпів.



ezh|864х452-1.jpg

Чіпи є в кожному сучасному пристрої, починаючи від праски і закінчуючи бортом електрокарів Tesla. Природно, без них неможливо створити ні один гаджет. Дефіцит чіпів в цьому році став настільки великою проблемою, що навіть президент США Джо Байден назвав це загрозою національній безпеці.

Щоб побороти проблему гігантські корпорації і навіть уряду виділяють мільярди доларів. Прикладом, США вже заплатили 50 мільярдів, і це тільки перший транш. TSMC (робить чіпи) перевела 100 мільярдів на боротьбу з браком чіпсетів. Неймовірні суми!

Зазвичай, ті самі мікрочіпи виготовляють і дрібні, і великі компанії. У зв'язку з ковід-кризою дрібні фірми закрилися, а великі виробники змушені працювати в половину сили. Гіганти звільняють своїх співробітників, зменшують поставки, щоб хоч якось залишатися на плаву.

Це тягне за собою й інші проблеми. Персонал, що залишився відпрацьовує набагато більше годин, люди фізично втомлюються, тому частіше роблять браковані деталі. Як на зло, закриваються найважливіші заводи, які раніше випускали унікальні процесори.



ezh|864х452-2.jpg

Так чому не можна просто відкрити більше заводів? Робити чіпи в китайських підвалах не вийде. Для їх виготовлення потрібні спеціальні умови – стабільна температура, повне очищення від дрібних пилинок, нульовий показник статичної електрики, унікальна апаратура. Щоб все це створити потрібно від двох до трьох років мінімум.

Apple зможе показати нам нові гаджети у цьому році?

Експерти впевнені, що яблучна корпорація все ж вирішить всі свої проблеми і випустить всі заплановані гаджети. Першим таким буде iPad Pro 2021, він вийде вже 20 квітня. Потім нам, ймовірно, покажуть новенькі комп'ютери Mac на процесорі Apple Silicon на конгресі для розробників WWDC'21 у червні.

Про вихід iPhone переживати і зовсім не варто. Судячи з чуток, купертинівці вже домовилися про постачання чіпів з тайванськими партнерами Foxconn і Quanta. Але це не означає, що Apple переживає хороші часи.

Їй так само, як й іншим, гостро не вистачає запчастин. Але на відміну від інших компаній, вона успішно веде переговори, і знаходить можливості задовольнити попит на свої гаджети. Наприклад, іменитій Sony це не вдається. Консоль PlayStation 5 випускають в дуже обмежених обсягах і її досі складно знайти в магазинах. Але у нас є ;)



Egor-2.png
Читати наш блог у Telegram
PS5 у наявності:
Коментарі
Додати коментар