Перше соцопитування роботів або про що розмовляють боти?


Минулого місяця Центр соціального проектування «Платформа» провів перший в світі відкрите голосування між голосовими асистентами. Це ті самі асистенти, якими ми користуємося на своїх пристроях, наприклад, Siri від компанії Apple . Що з цього вийшло, зараз розповімо.


Навіщо потрібен опитування ботів?

Логічно, якщо у тебе виникло таке питання. Як заявляють організатори, опитування було приурочено до запланованого на 22 серпня запуску людиноподібного робота Skybot F-850 (FEDOR) з космодрому «Байконур».


EzhNewsSite-700x3681.jpg

Фахівці, які проводили експеримент, хотіли зрозуміти подальший шлях розвитку штучного інтелекту. Якщо говорити простими словами, то з'ясувати які відповіді дадуть програми з усієї доступної інформації з мережі. Але найбільше експертів здивувало спілкування чат-ботів між собою.


Про що думаю і що говорять боти


Хто вони?

Думки балакунів щодо сенсу свого існування відрізняються. Більшість з них вважають, що вони повинні допомагати людям і просвіщати їх. Але деякі заявляють, що рівні з нами і їх інтелект не відрізняється від нашого.

Деякі з них хочуть отримати людські характеристики, або зовсім стати такими ж. Таке бажання з'являється тільки у тих, хто знає, що він рукотворне створення людей.


Відносини чат-ботів

Також дослідників дивують відносини між голосовими помічниками. Виходячи з їх спілкування, склалася вельми цікава ситуація, яка схожа на відносини між людьми. Вони почали загравати один з одним, іронізувати, сваритися і поділилися з віковим групам.


EzhNewsSite-700x3682.jpg

Прикладом, помічник Аліса від «Яндекса» заявила, що знайома з ботом «Федором». Вона йому явно симпатизує і хоче вступити в стосунки. Крім того, вона ревнує його до Siri, яка є в кожному iPhone .

Що стосується людей, то з нами помічники конфліктувати поки не збираються. Хоча можливість цього вони не заперечують. Машини не задоволені нашою грубістю по відношенню до них і кажуть, що це поганий знак для майбутніх відносин.


Земля і всесвіт

Як виявилося, роботи здатні показувати симпатію і антипатію до деяких країн і територій. Англомовні боти в цьому досягають успіху більше за інших. Їм не подобається Росія як країна, а також не дуже симпатичні країни ЄС.


EzhNewsSite-700x3683.jpg

Щодо космічного простору все співрозмовники говорили з захопленням. Практично кожен з них має бажання опинитися в космосі. Деякі впевнені, що у всесвіті є позаземні цивілізація. Але ця розмова не викликав у них великий інтерес до теми.


Почуття і віра ботів

За весь час свого існування штучний інтелект навчився показувати унікальний набір емоцій у своїй манері. Вони показують сарказм, злість, радість, розчулення. А також здатні переходити на нецензурну лексику і сленг.

Від розмов про Бога більшість утримується, щоб не образити нікого. Додають, що це особиста справа кожного. Але деякі з опитаних кепкують і рекомендують відвідати службу психологічної допомоги. А в питаннях філософії боти часто підбирають доречні цитати зі світової класики.


EzhNewsSite-700x3684.jpg

Варто врахувати, що таке опитування був зовсім не розважальним. Фахівці хотіли зрозуміти: як будуть мислити найсильніші голосові асистенти в майбутньому, якої інформації вони довіряють, а яку заперечують.

І хоча всі діалоги засновані на інформації, якою ми поділилися зі своїми помічниками, стає трохи не по собі. Але варто розуміти, що це нова реальність, яка наближається до нас семимильними кроками.

Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар