Apple Mac Studio – Mac mini на стероїдах чи окрема потужна машина?

Зміст

У березні 2022 року компанія Apple представила свій найпотужніший Mac. Ми, з відомих причин, не приділили цій новині достатньої уваги. Виправляємось. І так! Mac Studio зараз навіть потужніший, ніж Mac Pro, продуктивніша версія якого цілком може з'явитися у цьому, 2023 році.

Тоді нам було не до оглядів – це був початок повномасштабного вторгнення путінських військ. Але зараз ми вже навчилися з цим жити і готові працювати далі. Тому розповім про цей дивовижний у всіх сенсах настільний комп'ютер у цій статті. Краще пізно, ніж занадто пізно. Поїхали!


Лаконічний дизайн Mac Studio

Перша асоціація, яка виникає побачивши Mac Studio – це Mac mini на стероїдах. Площа його поверхні становить 19,7 см, така сама, як у Mac mini. Але його висота становить 9,5 см, що майже втричі вище за Mac mini. Якщо його розмістити під Studio Display, зазор складе трохи більше ніж 2 см.

Mac Studio M1 Max важить 2,7 кг, а версія Mac Studio M1 Ultra важить на 900 грамів більше, 3,7 кг через свою систему охолодження. У версії M1 Ultra вона зроблена з міді – металу, який краще поглинає тепло, порівняно з алюмінієвою системою у версії з M1 Max. Звідси різниця у вазі та частково ціні на обидва варіанти.


Холодне повітря Mac Studio надходить через спеціальні отвори в нижній частині, циркулює по компонентах, охолоджуючи, а потім вже тепле повітря видмухується з пристрою. Вентилятор працює дуже тихо, і, щоб його почути, потрібно прислухатися. ВІдмінно!

Mac Studio доступний лише у сріблястому кольорі, як і Studio Display, тому вони добре поєднуються один з одним. Верхній та нижній краї цього комп'ютера досить гострі (для порівняння, MacBook Pro має гладкі та закруглені краї). Однак, це ні на що не впливає, адже Mac Studio не призначений для використання як портативний Mac.

Так, як мінімум, Mac Studio елегантний. Особливо, в порівнянні з високопродуктивними ПК з прозорими корпусами та світлодіодним підсвічуванням.


Демонстрація потужності Mac Studio

Mac Studio має дві стандартні модифікації: Mac Studio M1 Max і Mac Studio M1 Ultra. Обидві моделі мають як схожі, так і відмінні риси. Для зручності сприйняття основні параметри вніс до таблиці.



Mac Studio
  Mac Studio M1 Max Mac Studio M1 Ultra
Чіп M1 Max M1 Ultra
Центральний процесор 10-ядерний
з 8 ядрами продуктивності
та 2 ядрами эфективності
20-ядерний
з 16 ядрами продуктивності
та 4 ядрами эфективності
Графічний процесор 24-ядерний 48-ядерний
Нейронний движок 16-ядерний 32-ядерний
Пропускна спроможність пам’яті 400 ГБ/с 800 ГБ/с
Єдина пам’ять 32 ГБ
64 ГБ опційно
64 ГБ
128 ГБ опційно
Медіа-движок 1 движок декодування відео
2 движки кодування відео
2 механізми кодування та декодування ProRes
2 движки декодування відео
4 движки кодування відео
4 механізми кодування та декодування ProRes
Сховище 512 ГБ SSD

1 ТБ, 2 ТБ, 4 ТБ чи 8 ТБ опційно
1 ТБ SSD

2 ТБ, 4 ТБ чи 8 ТБ опційно

Як можна було помітити, Mac Studio M1 Ultra це як два Mac Studio M1 Max. Кому що потрібно, як то кажуть. Ну а я переходжу до масиву портів.


Вражаюче розширення

Це компʼютер розрахований як для домашнього використання, так і для профксіоналів. Тому в Mac Studio має досить великий набір портів, розташованих як спереду, так і ззаду. Почнемо із задньої частини. Отже:

  • Чотири порти Thunderbolt 4;
  • Порт 10 Гбіт Ethernet;
  • Два порти USB-A до 5 Гбіт/с;
  • Порт HDMI 2.0;
  • Роз'єм для навушників 3,5 мм з підтримкою навушників з високим імпедансом.

Але це не все. Ось що пропонує Apple користувачам зпереду пристрою:

  • Два порти USB-C до 10 Гбіт/с (модель Mac Studio M1 Max);
  • Два порти Thunderbolt 4 до 40 Гбіт/с (модель Mac Studio M1 Ultra);
  • Слот для картки SDXC.

Максимальна роздільна здатність HDMI порту версії 2.0 становить 4K при частоті 60 Гц. Загалом із цією конфігурацією портів можна підключити один дисплей через порт HDMI 2.0 і ще чотири дисплеї 6K з частотою 60 Гц кожен за допомогою портів Thunderbolt 4.

У Mac Studio немає магнітного роз'єму, як у 24-дюймового iMac, натомість для адаптера живлення використовується стандартна триконтактна вилка. У нього також немає витонченого блоку живлення iMac із вбудованим роз'ємом Ethernet, але він у Mac Studio просто не потрібен.

Та якщо раптом завдання вимагає більшої кількості портів, завжди можна скористатися тією ж док-станцією Thunderbolt. Ми рекомендуємо Satechi – перевіреного виробника. І якщо для більшості користувачів придбання док-станції – скоріше виняток, ніж правило, то такі аксесуари, як клавіатура, миша та, нарешті, дисплей – просто необхідні. Поговоримо про це далі.


Додаткові аксесуари Mac Studio

Компанія Apple не включає пристрої введення у комплект Mac Studio. Їх доведеться купувати окремо. Зараз поряд із білими версіями пропонуються версії Magic Mouse та Magic Trackpad у чорному кольорі. Бездротова клавіатура Magic Keyboard також доступна у чорному кольорі і вона схожа на модель у кольорі Space Gray, зняту з виробництва.


Ну і найочевидніша річ, якої не вистачає Mac Studio – це дисплей. Хоча Apple і випустила спеціалізований дисплей Studio Display, проте Mac Studio можна використовувати і зі сторонніми дисплеями. Власне так само, як і зі сторонніми клавіатурами та мишами. До речі, від такого набору від Logitech я б не відмовився. Але схоже я трохи відволікся.


Для кого Apple випустила Mac Studio?

Apple рекламувала свою лінійку Mac для творців контенту в тих самих соціальних мережах ще до того, як це стало трендом. Спочатку ця практика обмежувалася особистим використанням – домашнім відео, слайд-шоу з фотографій тощо.

Зрештою світ дійшов до того, що медіа, створені звичайними людьми, стали доступними та затребуваними широким колом споживачів. Завдяки інтернету, соціальним мережам та доступному обладнанню, за допомогою якого можна створювати високоякісні медіафайли, майже кожен сьогодні може створити відео, анімацію, музичний трек та багато іншого і монетизувати це!

Ринок створення медіа значно розширився. І є великий сегмент цього ринку – ютубери, незалежні музиканти та розробники ігор та додатків, фотографи, які не хочуть інвестувати у потужний та дорогий комп'ютер, призначений для використання у великих виробничих компаніях.

Їм потрібен комп'ютер, що поєднує у собі високу обчислювальну потужність, прийнятну ціну, гнучкість та привабливий зовнішній вигляд. Всім цим вимогам відповідає Mac Studio!


Він ідеально підходить для користувачів, які використовують програми з інтенсивним використанням процесора та графіки, таких як виробництво мультимедіа, розробка програмного забезпечення, графічне програмне забезпечення та багато іншого.


Чи варто купувати Mac Studio для дому та роботи?

Якщо оновлюватись зі старого Mac на чипі Intel або навіть на M1, продуктивність Mac Studio однозначно вразить. А продуктивність – це не тільки можливості для створення передового контенту, а й швидкість обробки інформації.

Крім того, його конфігурація портів дуже зручна для такого роду діяльності, а компактні розміри дозволяють розмістити Mac Studio будь-де: на столі, під столом або поряд з ним.

Ціна на Mac Studio з урахуванням його потужності є досить привабливою в порівнянні з Mac Pro. А якщо тобі не вистачає продуктивності чіпа M1 Max, то можна розглянути Mac Studio M1 Ultra, який все одно буде дешевшим за Mac Pro.

Поєднання виняткової продуктивності та компактності, а також широкі можливості підключення в Mac Studio – те, що приваблює найбільше в цьому настільному комп'ютері, де б ти його не використовував – удома, в студії чи в офісі.


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Показати всі
Коментарі
Додати коментар