Програма самостійного ремонту Apple. Тепер не обов'язково звертатися до сервісу

Днями Apple приголомшила всіх користувачів своєю новою програмою "Self Service Repair". Вона надасть можливість власникам самостійно ремонтувати свої яблучні гаджети за допомогою оригінальних комплектуючих, інструментів та інструкцій від інженерів із Купертіно.

Насправді, анонс нового проекту Apple залишив більше запитань, ніж відповідей. Навіщо корпорація запустила таку ініціативу і як нею можна буде скористатися – розбираємося в цьому матеріалі.

Що таке програма самостійного ремонту Apple?

Як заявляє сама компанія, цей проект дозволить клієнтам і "маленьким" фахівцям власноруч лагодити яблучні пристрої. Під "маленькими фахівцями" маються на увазі працівники незалежних сервісних центрів, які займаються ремонтом гаджетів.



1ezh|864х452.jpg

Програма "Self Service Repair" запуститься вже на початку 2022-го в США. Трохи пізніше протягом року таку можливість також отримають користувачі з інших країн. Однак поки що невідомо, в яких ще регіонах почне працювати ініціатива.

Спочатку сервіс буде доступний власникам останніх лінійок смартфонів iPhone 12 та iPhone 13. Але купертинівці обіцяють, що в найближчому майбутньому зайнятися самостійним ремонтом своїх пристроїв зможуть і користувачі комп'ютерів Mac з чіпами M1, а також лептопів MacBook з фірмовою яблучною системою.

Як можна скористатися “Self Service Repair”

Для того щоб зайнятися власноручним ремонтом гаджета, достатньо замовити у Apple необхідну деталь, яку потрібно замінити. Крім самої комплектуючої користувач також може придбати спеціальні інструменти, якими користуються кваліфіковані фахівці в офіційних сервісних центрах.

У комплекті з цим буде йти докладна текстова інструкція. Купертинівці обіцяють, що підготують понад 200 різних компонентів та приладів для ремонту iPhone. Але спочатку у продаж надійдуть ті деталі, які найчастіше виходять з ладу – це акумулятори, модулі камер та дисплеї. Пізніше підтягнуться інші.

-4%
MLLA3
53 999 ₴
51 899 ₴
1 301 $
Спеціальна ціна-5%
MLQ63
31 999 ₴
30 299 ₴
759 $

Після заміни зламаної комплектуючої на нову, стару деталь можна буде здати Apple на переробку. За це користувач отримає винагороду у вигляді знижки або ваучера на майбутні покупки у фірмових магазинах.

Дуже круто, що власноручний ремонт не анулює офіційну гарантію на девайс, якщо не завдати йому шкоди. В іншому випадку віднести пристрій до сервісного центру Apple більше не вдасться.

Тому Apple, як і раніше, заохочує власників користуватися ліцензованими пунктами ремонту, якщо вони раніше не займалися ремонтом гаджетів. Ну чи хоча б просити допомоги у кваліфікованих фахівців із необхідними знаннями та досвідом.

Навіщо Apple запустила програму самостійного ремонту

Поява “Self Service Repair” – це щось надзвичайне для самої Apple. Купертинівці раніше завжди виступали проти ремонту своїх продуктів поза сертифікованими сервісами. Із запуском програми самостійного ремонту корпорація втратить більшу частку прибутку від своїх майстерень.



3ezh|864х452.jpg

Однак у той же час вона вплине на китайський ринок неоригінальних деталей. Кожен власник iPhone або Mac у разі поломки гаджета стикається зі складним вибором. Перший варіант – віднести техніку до ліцензованого центру та віддати за такі послуги дуже кругленьку суму.

Другий – вдатися до допомоги нефірмових компаній, що набагато доступніше, але й небезпечніше. Підпільні майстри можуть замінити поломку як на сумнівну комплектуючу китайського виробництва, так і на 100% оригінальну деталь.

Ринок підроблених дисплеїв, сенсорів, акумуляторів для iPhone просто величезний. Він зазнає величезних фінансових втрат, коли яблучна компанія почне продавати свої фірмові деталі. Користувачам буде набагато легше придбати собі оригінал і бути спокійним за працездатність смартфона.

Сьогодні купити комплектуючі безпосередньо у купертинівців можуть лише авторизовані сервісні центри. Це робиться на замовлення. Простіше кажучи, спочатку клієнт приносить зламаний гаджет, а потім можна замовити деталь. Саме тому ремонт часто затягується.


Є також "елітні" центри, які можуть набрати компонентів наперед, але в обмеженій кількості. Підпільні майстерні змушені у буквальному значенні слова “добувати” комплектуючі. Найчастіше вони знімають їх із інших оригінальних гаджетів.

Зі стартом програми самостійного ремонту яблучної техніки абсолютно будь-яка людина зможе замовити собі фірмову деталь без жодних обмежень. Ремонт стане набагато простіше і швидше. Ймовірно, також дешевше, але про це поки що рано говорити. Адже компанія досі не оголосила вартість такого виду послуг.

Чи стане нова програма вигідною для самої Apple важко сказати. Швидше за все, вона дійшла до такого рішення не добровільно. Купертинівців до цього міг підштовхнути закон про право на ремонт.



2ezh|864х452.jpg

Протягом останніх кількох років у США та Європі реєструвалися ініціативи: змусити великі корпорації продавати запчастини та інструменти всім майстерням та звичайним користувачам, щоб вони могли самостійно лагодити свої пристрої.

Довгий час яблучна компанія, Google та інші гіганти індустрії виступали проти цього. Але, схоже, Apple передумала. Для звичайних власників це радше добре, ніж погано. Адже відремонтувати старі гаджети стане дешевше, ніж купувати нові.


Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone та MacBook:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар