PS5 проти Xbox Series X: Що вибрати?

Xbox чи PlayStation? Питання дуже складне, адже у обох консолей є своя армія шанувальників, які назвуть тисячу причин вибрати саме їх улюблену компанію. Але той, хто збирається купити собі консоль вперше, часто не може розібратися що ж вибрати.

Моє знайомство зі світом геймінгу почалося з Xbox 360 ще 8 років тому і я жодного разу не пошкодував про цю покупку. А останні 5 років грав на конкуренті "коробки" – PS4, і теж залишився вкрай задоволений. У цьому місяці починаються продажі нового покоління консолей PlayStation 5 та Xbox Series X. Що ж вибрати тепер, щоб оновитися?

Xbox vs PlayStation: Дизайн

Зовнішній вигляд зовсім не впливає на те, як буде працювати приставка. Та й взагалі смаки у всіх різні, тому оцінювати дизайн я не буду. Xbox Series X недарма носить таку назву, нова модель дуже нагадує звичайну коробку або холодильник.



ezh|864х452-11.jpg

З цього приводу в мережі є багато мемів. Компанія Microsoft і сама любить пожартувати над дизайном новенької "коробочки". Вони навіть випустили холодильники у вигляді своєї консолі.

PlayStation виглядає більш сучасно і витончено. Дизайн "плойки" нагадує космічний корабель прибульців. Фанатам дуже сподобався зовнішній вигляд нової моделі, і мені також. Але ще раз нагадаю, все це не так важливо, адже приставка буде більшу частину часу стояти біля телевізора.

Xbox vs PlayStation: Потужність

Не буду тягнути, Xbox Series X потужніше PlayStation 5 і в плані графіки, і по продуктивності процесора. Але в консолях це далеко не головне. Плавність гри і якість картинки залежать більше від самого розробника. А точніше від того, як він оптимізує гру для приставки.



ezh|864х452-5.jpg

Ось їх докладні характеристики, якщо тобі все ж таки цікаво:

Xbox Series X

  • Процесор: AMD Zen2, 8 ядер, 3,6-3,8 ГГц
  • Відеокарта: AMD RDNA 2 (52 блоку), 1,8 ГГц, 12 і 15 TFLOPS
  • Оперативна пам'ять: 16 ГБ GDDR6
  • SSD: 1 ТБ, 2.4 ГБ/сек

PlayStation 5

  • Процесор: AMD Zen2, 8 ядер, 3,5 ГГц
  • Відеокарта: AMD RDNA 2 (36 блоків), 2,23 ГГц, 10 і 23 TFLOPS
  • Оперативна пам'ять: 16 ГБ GDDR6
  • SSD: 825 ГБ, 5.5 ГБ/сек

Але навіть незважаючи на те, що "коробка" дійсно потужніша. У "плойки" вдвічі швидше працює SSD. Тому швидкість завантаження ігор, рівнів і графіки будуть приблизно однакові на обох консолях.

А ще у Sony є підтримка Wi-Fi 6. У той час як у Microsoft використовується попереднє покоління бездротової мережі Wi-Fi 5 (802.11ac). Різниця у швидкості інтернету буде дуже невелика. Але все ж 6 покоління краще обходить перешкоди і дає додаткові мілісекунди в онлайн-грі. А це вже важливо.

Xbox vs PlayStation: Геймпади

Ось на що дійсно варто звернути увагу при виборі, так це на геймпад. Компанії виготовляють принципово різні джойстики та поміняти їх неможливо. Хіба що шукати кастомні версії інших виробників, але все це дуже довго і складно.

Разом з Xbox Series X в комплекті йде Xbox Controller. Він майже такий же, як і геймпад минулого покоління. Хіба що став трохи менше і легше, змінилася хрестовина і з'явилася нова кнопка для скріншотів і запису.



ezh|864х452-3.jpg

Головне, що не змінилася форма і розташування стіків: лівий вище правого. Таке розташування стіків дає переваги перш за все в шутерах. Геймпад від Xbox найчастіше використовуються на професійних кіберспортивних турнірах. І на мою скромну думку, він дійсно зручний.

Але це не означає, що геймпад Sony гірше. Стіки в ньому розташовані один навпроти одного. А в новому поколінні консолі японці повністю переробили DualSense. З'явилося багато нових фішок, прикладом стіки можуть змінювати опір. А значить гравець зможе ще глибше відчути гру.

Насправді, до будь-якого геймпад можна дуже скоро звикнути. Після переходу з Xbox на Sony мені дуже не вистачало верхнього лівого стіка. Але вже через місяць гри я забув про це. Зараз же можу грати на будь-якому джойстику без жодних проблем.

Xbox vs PlayStation: Які ігри вже є

Xbox Series X зі старту буде підтримувати всі ігри, що виходили на будь-яке покоління консолі від Майка починаючи з просто Xbox і закінчуючи Xbox One. Найпопулярніші іграшки навіть отримають поліпшення графіки для більш комфортної гри. А значить вже з початком продажів користувач отримає доступ до величезної бібліотеці ігор.



ezh|864х452-6.jpg

У бібліотеці ігор PlayStation 5 будуть тільки ті, що виходили на PlayStation 4. І тільки деякі з них покращаться в графіці. Це залежить більшою мірою від розробників. Але вже скоро PS 5 отримає багато класних ексклюзивів (ігри, в які можна пограти тільки на цій консолі). І тут тільки тобі вирішувати, чия пропозиція цікавіша.

Xbox vs PlayStation: Що взяти?

Вибрати між цією парочкою дуже непросто. З одного боку, Xbox трохи потужніша, та й поставляється з дуже зручним геймпадом. З іншого боку, на PlayStation 5 вийде більше крутих ексклюзивів і консоль виглядає сучасніше зовні та за характеристиками.

Їх потужність, тип геймпада і особливості операційної системи грають не головну роль. Щоб вибрати між ними, рекомендую переглянути бібліотеку ексклюзивних іграшок обох моделей і вирішити у що ти хочеш пограти. Ексклюзиви – це найголовніша відмінність між двома платформами. А як відомо, ми купуємо ігрові консолі щоб грати.



Egor-2.png
Читати наш блог у Telegram
Вибрати Sony PlayStation 5:
CFI-ZEY1/9321309
769 ₴
19 $
Показати всі
Коментарі
Додати коментар