QWERTY. Чому клавіатура має саме таку розкладку?

Ти коли-небудь замислювався над тим, чому практично в кожній клавіатурі використовується розкладка QWERTY або ЙЦУКЕН в українському варіанті (перші шість літер верхнього ряду).

Вона використовується на Mac, iPhone, Android-пристроях та навіть на інших гаджетах. Саме цей набір букв вже давно став для нас таким же звичним і добре знайомим, як й сам алфавіт. Але все ж – чому клавіші не розташовані в алфавітному порядку (АБВГҐ)? Хіба це було б не логічно? Нещодавно ми й самі вирішили у всьому ґрунтовно розібратися.

Перші друкарські машинки

Перші моделі друкарських машин з'явилися ще у 19 столітті і в них використовувався саме алфавітний порядок розкладки. Тоді вони були дуже громіздкими й ненадійними. Письменник не міг друкувати текст з тією швидкістю, з якою це виходить у нас. А все тому, що сусідні клавіші заважали один одному.



ezh|864х452-1.jpg

Кожна літера мала механічну кнопку, яка приводила в дію металеву дужку. На кінці дужки був молоточок з вилитою з металу буквою, а за буквою рівномірно розтікалися чорнила. При натисканні будь-якої з кнопок, молоточок вистрибував із загального ряду і залишав відбиток літери на аркуші.

Якщо письменник швидко відбивав пальцями по сусіднім клавішам, то їх дужки чіплялися одна за одну – працювати далі було неможливо, машинку потрібно було ремонтувати. Саме ця проблема і стала першою причиною, через яку винахідники почали придумувати іншу розкладку.

Звідки з'явилася звична нам QWERTY клавіатура

Звичайно ж, сучасне розташування літер на клавіатурі не випадкове. QWERTY створили навмисно, щоб розмістити дволітерні комбінації (диграфи), що часто зустрічаються, якнайдалі один від одного. Для цього винахідники довго шукали найпоширеніші пари літер і виписували їх. Незабаром інженери прийшли до знайомої нам QWERTY.



ezh|864х452-2.jpg

Але крім уникнення диграф, її суть полягає ще і в тому, що в середньому ряду клавіатури розташовані найчастіше використовувані літери, менш популярні – в верхньому і нижньому рядах посередині, а рідкісні – по краях верхнього й нижнього ряду.

Стенографіста, письменникам і листоношам того часу довелося витратити купу часу, щоб перевчитися друкувати. В одному з романів Пауло Коельо два персонажа навіть були впевнені, що розкладку змінили, щоб уповільнити роботу друкарів (тих, хто друкував на машинці). Але це точно було варто того, адже насправді швидкість набору тексту збільшилася майже вдвічі.

Батьком розкладки QWERTY вважають Крістофера Шоулза. За своє життя він встиг попрацювати газетним редактором і навіть сенатором штату Вісконсін. Але найбільше запам'ятався розробником найзручнішої клавіатурної системи літер (1868 р), якою ми користуємося до сьогоднішнього дня.



ezh|864х452-3.jpg

Хоча варто визнати, що досі існують й інші розкладки. Крім Шоулза над цією проблемою працювали й інші фахівці, а деякі працюють і досі. Але в світі стандартизацій ми навряд чи побачимо масовий перехід на інші розкладки клавіатури. Хіба що в якихось окремих спеціалізованих задачах.

Звідки з'явилася розкладка ЙЦУКЕН

Українська розкладка створювалася точно за тим же принципом, що й QWERTY. Найпопулярніші букви розташовані в центрі, менш поширені – по краях і зверху. Справа в тому, що у нас в продажу друкарські машинки з'явилися вже після QWERTY-революції. Тому наші предки навіть не зустрічали моделей з алфавітною розкладкою.

І хоч з появою комп'ютерів і електронного набору розкладку все ж можна було повернути в алфавітний порядок, адже зникла проблема з поломкою дужок. Через це багатьом користувачам довелося б перенавчатися писати по-новому. Плюс вже було доведено, що з QWERTY друкувати швидше. Тому розробники пластикових клавіатур залишили все як є. Що на краще :)



Egor-2.png

Читати наш блог у Telegram
Популярні гаджети Apple:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар