Розумний будинок: що це таке, та чи варто встановлювати? Частина 1.

Пам'ятаєш фільми про супергероїв: Залізну людину або Бетмена? У кожного з них був свій притулок, напханий класною технікою. У їх будинках був встановлений голосовий помічник, різноманітні датчики і роботи. А керували усім цим супергерої своїм голосом або за допомогою планшетів.

Так ось, сучасні "Розумні будинки" вміють набагато більше ніж кіношні. Останні кілька років такі системи перестали бути недопрацьованим проектом величезних компаній, або іграшкою для вузького кола забезпечених людей. Сьогодні "Розумний будинок" – це корисна і загальнодоступна фішка, яку може встановити у себе в оселі кожен.

Що таке Розумний будинок?

"Розумний будинок" це набір різноманітних пристроїв, які в тій чи іншій мірі полегшують життя своєму власникові. Сьогодні таких покращувачів життя на полицях магазинів лежить вагон і маленький візок.



ezh|864х452-1.jpg

Це може бути будь-який звичний предмет: лампочка для люстри, дверна ручка або розетка. А ще це роботи-пилососи, камери, годівниця для тварин і всілякі датчики. Від тих, що є в твоєму будинку вони відрізняються наявністю процесора і контролера. А значить, ними можна керувати в будь-який момент за допомогою голосу, через iPhone або навіть через Apple TV.

Як працює Розумний будинок?

Всі розумні гаджети для дому встановлюються по своїх місцях у приміщенні. А після цього, підключаються до одного центру управління через домашній Wi-Fi та за допомогою іншого типу зв'язку, який працює на випадок відключення інтернету.

До одного такого центру можна приєднати до 300 різних пристроїв. І керувати всіма цими електронними помічниками одним кліком.

Після такого підключення розумна лампочка може включатися автоматично, коли ти тільки відкриваєш двері; або вимикатися, коли йдеш на роботу. А ще: світитися з різною яскравістю, різними кольорами або навіть блимати. І це все вміє тільки одна проста лампочка, більш розумні девайси можуть більше.



ezh|864х452-2.jpg

Таку систему найзручніше експлуатувати через сценарії. Наприклад, вранці, тільки прокинувшись даєш команду: "Я прокинувся". Після чого у кімнаті включається м'яке світло, відкриваються жалюзі, а кавоварка починає заварювати гарячий напій.

Після сніданку, зібравшись на роботу, кажеш: "Я йду". Світло автоматично гасне; штори закриваються; батареї у всіх кімнатах знижують температуру до мінімального значення; включаються камери і сигналізація.

По дорозі на роботу ти починаєш замислюватися, чи вимкнув праску. Але ні секунди не переживаєш з цього приводу і навіть не збираєшся розвертатися. Набагато простіше дістати смартфон з кишені та вимкнути ту розетку, в яку підключав праску. Потім перевірити пожежну сигналізацію і зі спокійною душею їхати далі.



ezh|864х452-3.jpg

Переживаєш щодо старої пральної машинки? Якщо раптом вона протече, на твій смартфон прийде повідомлення від датчика води. Рівно так само і з ванною, що пролилася, і з поломкою в крані, і з діркою у трубі.

Від усіх цих проблем "Розумний будинок» не позбавить тебе, але з імовірністю до 100% вчасно попередить. А значить, ти встигнеш все вчасно виправити.

Яка користь від Розумного будинку?

"Розумний будинок" не тільки спрощує життя і зберігає час, а й значно економить твої гроші! Так, на нього доведеться спочатку трохи витратитися. Чим більше розумних гаджетів ти захочеш отримати, тим більше заплатиш за всю свою систему. Але у результаті це все одно вигідно.

Користь від вимикачів опалення в зимовий час буде величезна. А, як то кажуть, "Winter is coming". Систему обігріву можна налаштувати таким чином, що батареї будуть переходити на мінімальний режим поки ти на роботі. А за годину до твого повернення, вони знову обігріють весь будинок.



ezh|864х452-4.jpg

А вже скільки користі від пожежних датчиків, датчиків затоплення і відеокамер. Новий ремонт для своєї ванної та сусідської коштує чималих грошей. Про пожежу і думати страшно, тому не будемо навіть акцентувати увагу на цьому моменті.

Ну а грабіжники бояться камер як вогню, навряд чи вони сунуться в квартиру з камерою. А навіть якщо зіб'ють її, то всі записи залишаться на хмарному сховищі. З наявним відео, поліція вже точно знайде злочинців, та ще й набагато швидше.

Зазначу найважливіше. "Розумний будинок" це не концепція, не іграшка і не фішка для мільйонерів. Сьогодні, це скоріше необхідність для затишку, комфорту і захисту будинку. Уже зовсім скоро більшість звичайних речей отримають мікрочіп і будуть управлятися зі смартфона.

У гіпермаркетах в звичайному відділі для будинку, на полицях поруч з масою звичайних лампочок вже з'являються 2-3 варіанти "розумних". Вони вже давно запущені в масове виробництво і цілком можливо, що така лампочка є і у тебе. Таких гаджетів буде з'являтися тільки більше.

Це наш перший, вступний матеріал про "Розумний будинок". Далі ми будемо розповідати про систему все більше. Уже зовсім скоро докладніше напишемо про самі цікаві та корисні гаджети, які можна встановити. Розповімо як зв'язати все в одну систему і налаштувати під себе. А поки що – став свої питання в коментарях!



Egor-2.png
Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар
Схожі статті