Наймасштабніший витік інформації з Facebook. На чорному ринку продається 1,5 млрд акаунтів

Цього понеділка стався глобальний збій в роботі Facebook. Разом з головною соцмережею планети свою роботу припинили Instagram і WhatsApp, які теж належать Марку Цукербергу.

Незадовго після цього в даркнеті на продаж виставили 1,5 млрд акаунтів користувачів. Весь світ заговорив про те, що це викрадені особисті дані користувачів соцмережі №1. Як хакерам вдалося це провернути, і якими можуть бути наслідки?

Найбільший витік даних Facebook в історії

Недавній злив інформації на чорному ринку став найбільшим в історії. Раніше найбільший витік стався навесні цього року. Тоді на продаж виставили конфіденційні дані 500 мільйонів користувачів.



864х452_01.jpg

Цього разу на вітрини чорного ринку прихованої мережі даркнет потрапили в три рази більше користувачів. Потенційні покупці можуть придбати відразу весь масив даних, або ж якусь частину. Один з клієнтів хакерів розповів, що за мільйон акаунтів йому призначили ціну в п'ять тисяч доларів.

Викрадена особиста інформація містить справжні імена, номери телефонів, електронні пошти, геолокацію, справжні адреси проживання, стать і ID користувачів. Все це вдалося вкрасти з допомогою парсинга сторінок.

Що таке парсинг

Експерти впевнені, що хакери не зламували акаунти в соціальних мережах. Вони збирали вже доступні дані і миттєво обробляли їх в одну величезну базу даних. Це означає, що зловмисники мають не просто величезну змішану інформацію, а точно знають ім'я користувача, його номер телефону, адресу та інше.

-2%
MLQ83
31 999 ₴
31 299 ₴
784 $

У той момент, коли у Facebook злягли DNS-сервера, наша інформація стала загальнодоступною. Кіберзлочинці могли без всяких проблем зібрати її і впорядкувати. Через це недавній витік став ще небезпечнішим.

Зловмисники, які куплять собі частину інформації, в кращому випадку, почнуть розсилати постраждалим небажану спам-рекламу. У гіршому – спробують викрасти гроші з банківської картки або отримати доступ до акаунту в соцмережах.

Всі хакерські атаки проходять за одним сценарієм. Користувачеві надходить повідомлення з активним посиланням, або ж з інтерфейсом відомої платформи, на зразок Facebook. Жертву просять поміняти пароль заради безпеки, або ж ввести дані банківської картки (пароль, CVV, номер, термін дії).



864х452_03.jpg

Зловмисники можуть вказати точне ім'я, прізвище, адресу. Тому запідозрити аферу не так просто. Уберегти себе від атаки дуже просто: не варто переходити за підозрілими посиланнями і ділиться логіном і паролем в чатах і листуваннях по електронній пошті.

До слова, компанія Facebook поплатилася за свою помилку в той же день. Її акції впали більш ніж на 5%. Марк Цукерберг втратив понад 6 мільярдів доларів, приблизно по одному мільярду за годину простою соцмережі. У рейтингу найбагатших людей світу він опустився з третьої позиції на п'яту.


Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар