Як скинути налаштування MacBook перед продажем або обміном

Зміст

Одна з переваг всієї техніки від Apple полягає в тому, що вона не сильно втрачає в ціні навіть після кількох років використання. Власник комп'ютера Mac або iPhone без проблем продасть свій Б/У пристрій на вторинному ринку за дуже непогану ціну, тоді як гаджети від інших виробників набагато більше втрачають у вартості.

Але не варто забувати, що гаджет потрібно правильно підготувати до продажу. До цього необхідно поставитися дуже відповідально, інакше новий власник зможе отримати доступ до твоєї особистої інформації, фото і відео. У цій статті–інструкції я розповім про повне чищення MacBook перед продажем, включно зі скиданням налаштувань у різних версіях macOS, а також очищенням жорсткого диска. Поїхали!


Як підготувати Mac до продажу?

Перше, з чого варто почати підготовку – створити резервну копію. Так, до чищення MacBook перед продажем без цієї процедури не обійтися. У майбутньому вона допоможе перенести всю твою інформацію зі старого комп'ютера або лептопа на новий макбук або інший пристрій.


Для того, щоб створити резервну копію, зроби низку нескладних кроків:

  1. Переконайся, що на твоєму «яблучному« комп'ютері достатньо місця для збереження копії.
  2. Якщо пам'яті не вистачає, скористайся зовнішнім накопичувачем.
  3. Далі зайди в меню Мас і знайди «Системні налаштування».
  4. У новому вікні клікни на «Time Machine».
  5. Потім вибери необхідний диск для збереження всіх своїх даних і почни резервне копіювання.

Готово! Після цього потрібно вийти зі своїх облікових записів, починаючи з iCloud. На macOS Catalina та версіях ОС, які вийшли пізніше, перейди по шляху меню «Apple (значок яблука)» – «Системні налаштування». Потім натисни на «Apple ID». На бічній панелі знайди пункт «Огляд» і клікни на «Вийти».

На старіших версіях операційних систем зайди в меню «Apple (значок яблучка)» – «Системні налаштування» – «iCloud» – «Вийти».

Коли ти зробиш усе перераховане вище, система видасть запит на збереження копії iCloud. Відмовся від цього, але якщо випадково приймеш пропозицію – не страшно. Далі все одно потрібно буде видалити всі дані з комп'ютера. До речі, після виходу з «хмари» на Мас уся твоя інформація нікуди не дінеться. На iPhone та інших гаджетах усі файли, збереження та інше, як і раніше, відображатимуться.

Наступним кроком буде скидання NVRAM – пам'яті, що не залежить від зовнішнього джерела живлення. Купертинівці запевняють, що воно дуже важливе для налаштувань безпеки, і рекомендують виконати його перед видаленням даних. Ну що ж, прислухаємося до розробників. Так, і ще одне, очищення енергонезалежної пам'яті актуальне для Mac на Intel. На комп'ютерах із чипами Apple Silicon функція T2 для шифрування даних уже вбудована в систему і її скидання (якщо це необхідно) відбувається щоразу під час увімкнення в автоматичному режимі.



ti 864x452.png

Отже, ось як скинути параметри пам'яті NVRAM:

  1. Вимкни свій Mac;
  2. Увімкни його і миттєво затисни та утримуй (15-25 секунд) одночасно чотири кнопки – «Option», «Command», «P» та «R».

Ну і наостанок, зробимо повну чистку MacBook перед продажем від усіх твоїх особистих даних, щоб вони не потрапили нікому в руки. Ця дія відрізняється на Мас із процесором Intel і комп'ютерах із системою на чипі М.


Як очистити Мак перед продажем?

Почнемо з очищення SSD і продовжимо скиданням налаштувань макбуків на трьох операційних системах macOS.


Як очистити SSD на Mac?

Найпростіший спосіб того, як очистити жорсткий диск мак перед продажем, полягає в застосуванні так званої «Дискової утиліти». Причому, для «яблучних» комп'ютерів на Intel та Apple M Chip методика трохи відрізняється. Але про все по порядку.


Ось як очистити жорсткий диск мак із процесором Intel:

  • Вимкни комп'ютер і увімкни, затиснувши одночасно дві кнопки «Command» і «R», доки не загориться яблуко;
  • Можливо, з'явиться вікно з вибором користувача і буде потрібно ввести пароль адміна;
  • Потім висвітиться вікно утиліт, у якому потрібно вибрати «Дискова утиліта» і натиснути «Продовжити»;
  • Далі клікни по тому «Macintosh HD» збоку в меню;
  • Вибери «Стерти» на панелі інструментів і введи ім'я «Macintosh HD» і формат, який порекомендує «Дискова утиліта»;
  • Клікни на «Стерти групу томів» (або просто «Стерти», якщо такої не буде);
  • Можливо, буде необхідно ввести дані Apple ID;
  • Після видалення відміть всі інші внутрішні томи з бокового меню («Macintosh HD», «Macintosh HD» – «Data», «Зовнішні» та «Образи дисків») і зітри кожен за допомогою віртуальної кнопки «–». Вона знаходиться на панелі інструментів;
  • Вийди з програми «Дискова утиліта» в початкове вікно всіх утиліт;
  • Наприкінці клікни на «Перевстановити macOS» – «Продовжити» і дотримуйся всіх інструкцій на екрані для того, щоб зробити перевстановлення.

А ось, як очистити жорсткий диск мак із процесором Apple M Chip:

  • Вимкни й увімкни пристрій, утримуючи клавішу живлення, доки не з'явиться вікно з «Параметрами» і «Macintosh HD» на порожньому тлі;
  • Можливо, система попросить вибрати користувачів і ввести пароль, а також зайти в Apple ID;
  • У новому вікні вибери «Дискова утиліта» і «Продовжити»;
  • У бічному меню в розділі «Внутрішні» має відображатися том під назвою «Macintosh HD»;
  • У бічному меню на панелі інструментів видали всі томи, клікнувши на «–», якщо вони там будуть;
  • Потім у бічному меню вибери «Macintosh HD»;
  • Натисни віртуальну клавішу «Стерти» і введи ім'я: «Macintosh HD» і формат: «APFS»;
  • Клікни на «Стерти групу томів»;
  • Підтверди процес, натисканням на «Стерти Mac і перезапустити»;
  • Після перезавантаження вибери мову;
  • Далі комп'ютер потрібно під'єднати до інтернету й активувати;
  • Потім натисни «Вийти з утиліти відновлення»;
  • Клікни на «Перевстановити macOS» у вікні утиліт, натисни «Продовжити». А далі роби все, що буде вказано в підказках на екрані.

У тебе може бути встановлена одна з декількох операційних систем. Пропоную ознайомитися з інструкціями для скидання налаштувань кожної з них. Без яких чистка MacBook перед продажем буде неповною.


MacOS Ventura: скидання налаштувань

Для початку зайди в меню «Системні параметри» свого комп'ютера Mac. Потім у вікні, що відкрилося, вибери збоку вкладку «Загальні». Внизу списку натисни на «Перенести або скидання». І, нарешті, клікни на «Видалити весь вміст і параметри».



ti 864x452 2.png

Якщо цієї віртуальної кнопки немає, значить, або в твоєму маку немає чипа безпеки T2, або комп'ютер не на процесорі серії M. У такому разі скористайся опцією «Відновлення macOS»: під час увімкнення затисни «Command» + «R» (інсталяція ідентичної версії macOS) або «Option» + «Command» + «R» (актуальна версія macOS).


Скидання налаштувань на macOS Monterey

З macOS Monterey весь процес скидання уміщається в два пункти: перехід до «Системних параметрів» і клікання по віртуальній кнопці «Видалити весь вміст і параметри». Знову ж таки, якщо на борту T2 і M чип. Якщо ні, дивись вище.


MacOS Big Sur і ранні оновлення: повне очищення даних

Найдовший список кроків із чищення MacBook перед продажем у найбільш ранньої версії macOS із представлених.



ti 864x452 1.png

Отже, ось як повністю очистити машину з macOS Big Sur:

  1. Усе, що потрібно залишити, скопіюй в iCloud.
  2. Вийди з облікового запису за шляхом «Системні параметри» – «Apple ID» – «Огляд» – «Вийти».
  3. Вийди з iMessage і FaceTime.
  4. Скинь параметри пам'яті NVRAM.
  5. Перейди в режим «Відновлення macOS».
  6. Очисти SSD (як очистити жорсткий диск мак, ти вже знаєш).
  7. Запускай інсталяцію актуальної macOS.

Готово! Тепер твій Mac повністю готовий до продажу. Залишається тільки попрацювати над зовнішнім виглядом гаджета. Протри спеціальними серветками для техніки дисплей, клавіатуру і весь корпус. Якщо ти обклеював його стікерами, то їх потрібно акуратно зняти і стерти сліди, які могли залишитися. Коли зробиш все це, у тебе неодмінно вийде вигідно продати свій пристрій.


Де купити бв Макбук?

Ну а що робити, якщо ти сам хочеш купити Б/В MacBook, та так, щоб і ціна була прийнятна, і заявлений стан, а також характеристики відповідали реальному стану справ? Тут відповідь тільки одна – довірся професіоналам з інтернет-магазину Техно Їжак. Так, вартість не буде такою низькою, як у деяких продавців з маркетплейсів на кшталт OLX. Але в цьому випадку ти отримуєш безліч плюшок.

По-перше, на кожен вживаний MacBook, куплений у Техно Їжаку, дається базова гарантія на 1 місяць, протягом якого ти зможеш повністю перевірити пристрій на наявність багів і загалом некоректної роботи. І якщо тебе щось не влаштує, обміняти або повернути його. А по-друге, ти купиш комп'ютер, який пройшов 9 етапів перевірки перед продажем. І, нарешті, гаджет можна взяти в розстрочку без відчутного удару по бюджету. Особливо, коли Mac потрібен тут і зараз, наприклад, для роботи.


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні Б/В MacBook:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар