Сьогодні всесвітній День Їжака. Що ти знаєш про колючого хижачка?

Ще в Давньому Римі в цей день святкували День їжака. Саме 2 лютого стародавні римляни чекали пробудження їжачка з зимової сплячки. По поведінці сонної тваринки вони визначали коли настануть перші теплі дні, і яким буде урожай у цьому році. Через століття День їжака в америці переформатувався на День бабака. Тепер люди дізнаються про прихід весни за поведінкою гризунів.

Всі забули про колючі грудочки, що на нашу думку зовсім нечесно. Ми вирішили відновити справедливість і зібрати найцікавіші факти про життя нашого талісмана. Адже ми любимо їжачка і часто ставимо його на робочі екрани своїх iPhone та Mac. А прочитавши цей матеріал, впевнені, що й ти полюбиш цього малюка.

Як насправді живе Їжак? Кілька фактів

Факт 1. Говорячи про їжаків, ми часто уявляємо собі картинку з дитячої казки, на якій маленьке колюче звірятко тягне на своїх голочках гриби і яблука. Насправді ж їжаки харчуються усім, що тільки можуть знайти. Найчастіше в їх раціон входять дрібні гризуни, гусениці та жучки. Але вони також не проти поласувати ягодами та фруктами.



ezh|864х452-1.jpg

Факт 2. Можливо ти колись зустрічав їх на міських вулицях або біля свого будинку. В цьому немає нічого дивного, адже останнім часом ці колючі хижаки вирішили тікати з лісів. У місті їм жити безпечніше, тут практично немає їх основних ворогів – борсуків і сов.

Факт 3. Їжак – це ідеальна тварина для того, щоб забрати його додому або помістити в зоопарк. Справа в тому, що на волі вони живуть максимум 5 років. А ось в неволі їм більш комфортно і безпечно, тому вони легко можуть прожити до 10 років.

Факт 4. Їжаки, як і люди, на зиму набирають мінімум 500 грамів жиру. Тільки вони роблять це не через новорічні салати. А для того, щоб вижити під час сплячки.

Факт 5. Влітку їх ритм серця зазвичай становить 180 ударів на хвилину. А під час сплячки серцебиття сильно сповільнюється до 20 ударів. При цьому, взимку вони роблять вдих тільки раз на хвилину. А температура тіла опускається до +1,8 градуса.



ezh|864х452-2.jpg

Факт 6. Незважаючи на те, що їжачки часто виглядають незграбними, насправді ці звірятка вміють бігати зі швидкістю до 10 км/год або 3 метрів в секунду. А ще вони вміють плавати і стрибати. До речі, у воді їжак фізично не може згорнутися в клубок.

Факт 7. Завдяки однієї речовини у м'язах під назвою протеїн ерінацін, на них практично не діє отрута гадюки, ртуть, миш'як і багато кислот. Та доза цих отрут, яка вб'є людину, їжакові не страшна. Хоча більш отруйні речовини можуть заподіяти їм шкоду.

Факт 8. Ті самі тверді й колючі голочки на їх спині насправді порожні всередині. Під захисним шаром немає нічого, крім повітря.

Факт 9. Іноді люди пригощають їжаків молоком. Але цього не можна робити, адже дорослі тварини його не переносять, хоча й п'ють. Після такої вечері їм точно буде погано, тож краще так не робити.



ezh|864х452-3.jpg

Факт 10. Але не лише на молоко ведуться ці хитрі звірята. Як і багатьом іншим тваринам, їм дуже подобається смак пива. Від нього вони навіть можуть сп'яніти і заснути. На ранок такий їжачок буде відчувати всі ті ж симптоми, що й людина після бурхливого застілля.

Ось такі ось вони – загадкові їжачки! Залишається лише сподіватися на те, що після сьогоднішнього свята їм на ранок погано не буде.



Egor-2.png

Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар