Siri — найбільший проект штучного інтелекту в історії людства

Siri була одним з перших голосових асистентів в своєму роді (якщо не першою) – її представили ще в далекому 2010 році. Наприклад, той же Google Assistant з'явився тільки в 2016, а Amazon Alexa в 2014. Сьогодні у більшості користувачів вона міцно асоціюється з самою яблучної корпорацією.

Здається Siri з самого початку була в кожному iPhone, iPad та Mac, але це далеко не так. Навіть сама ідея створення Siri не належав Купертіно. Асистента розробляли для досліджень в сфері штучного інтелекту. У підсумку вона потрапила в магазин додатків App Store, а незабаром перспективний стартап купила сама Apple. І не прогадала!

Як з'явилася Siri

Трохи цифр. Розробкою сучасного яблучного говоруна займалися абсолютно різні групи людей. З 2005 року над нею працював Міжнародний центр штучного інтелекту, в 2007 проект передали трьом стартаперам – Дагу Кітлаусу (гендиректор), Адаму Чейеру і Тому Ґрюбер. Саме вони довели її до фінального виходу в 2010.



ezh|864х452-1.jpg

Загалом, створення першого дійсно розумного говоруна зайняло цілих п'ять років. Крім цього, співробітники користувалися результатами 40-річних досліджень інших фахівців. Саме тому Siri вважається найбільшим проектом штучного інтелекту досі. І все це заради того, щоб ти ввечері міг сказати: "Siri, поставь будильник на 7 утра".

Звідки з'явилася назва "Siri"?

Подейкують, генеральний директор стартапу Даг Кітлаус в той час чекав народження дочки. Він норвежець за національністю і збирався дати їй традиційне в його народі ім'я – Siri. Що на їх мові означає «красива жінка, яка веде вас до перемоги». Мовою суахілі (країн африканського континенту) воно означає "таємниця".

До речі, Стіву Джобсу ця назва зовсім не подобалася. Яблучна корпорація залишила його тільки тому, що вони не змогли придумати нічого кращого і не хотіли втрачати групу шанувальників сервісу, що вже сформувалася.



ezh|864х452-2.jpg

А ось голос асистентові дала актриса Сьюзан Беннетт. Її запросили в 2005 році взяти участь у проекті спеціальної голосової системи для телефонів. Актриса годинами промовляла безглузді фрази. З них розробники отримали всі необхідні звуки англійської мови, щоб створити інші фрази і пропозиції.

У чому особливість яблучного асистента

Siri була першим голосовим помічником в своєму роді. Але вона точно стала першим розумним говоруном в історії. До неї все асистенти працювали виключно з однією пошуковою системою на кшталт Google. У свою чергу, Siri використовувала як мінімум 42 сервіси від Yahoo Local і до The New York Times. Тому вона могла відповідати навіть на найважчі питання.

Звичайно ж, у неї є й частина проблем і неточностей – особливо в нашому регіоні – але основна технологія вже готова. Розробникам залишається тільки розвивати функції, щоб поступово робити її розумнішою. І ми сподіваємося, що у Apple все вийде. У тому числі й перевести Siri українською.


Egor-2.png

Читати наш блог у Telegram
Популярні гаджети Apple:
Коментарі
Додати коментар