Скільки коштує програвач для вінілових платівок?

На тлі сучасних Bluetooth-колонок і домашніх кінотеатрів вінілові програвачі здаються прибульцями з минулого. Однак тільки вони можуть запропонувати теплий аналоговий звук найвищої якості, який не зрівняється з цифровим звучанням.

Потрапити в світ вінілових меломанів новачку буває не так просто. На полицях інтернет-магазинів можна знайти сотні видів вертушок в різних цінових категоріях. Початківцю пластинок не завжди зрозумілі їхні характеристики і особливості.

Скільки коштує хороший програвач, на що варто звернути увагу при його виборі і з чого він складається? Про це і поговоримо в цьому матеріалі.

Ціни на програвачі вінілу: від доступних і до самих просунутих моделей

Ажіотаж на грамплатівки повернувся близько десяти років тому. Але за лічені роки популярність на вініл різко зросла. Тому на ринку все частіше почали з'являтися підозріло дешеві пристрої, які на вигляд нічим не відрізняються від більш дорогих гаджетів.



864х452_01.jpg

Відразу зазначимо, робочий і якісний новий програвач вінілу не може коштувати менше 150 доларів. Такий цінник може говорити тільки про те, що пристрій зроблено з неякісних матеріалів і деталей. Дешева вертушка не подарує справжній якісний звук, а скоріше зіпсує платівки і перше враження про аналогове звучання.

В Україні ціна на бюджетні якісні гаджети починається від 5 тисяч грн. Моделі середнього сегмента можуть коштувати від 15 тисяч. Найбільш просунуті варіанти обійдуться в близько 20 тисяч і більше.

Насправді, вибрати програвач вінілу з хорошим співвідношенням ціна/якість навіть легше, ніж підібрати смартфон. І не тільки тому, що телефонів на ринку набагато більше. Просто вертушки переважно складаються з механічних деталей. У них менше комплектуючих, тому розібратися в них можна набагато швидше. І ми постараємося в цьому допомогти.

Від чого залежить ціна на вертушки

Найбільше на кінцеву вартість впливають матеріали корпусу і самі комплектуючі. Чим якісніше вони зроблені, тим краще буде звучати платівка і довше проживе сам програвач. Початковому "вініловому" меломану зовсім необов'язково розбиратися в моделях голок звукознімача, картриджах і тонармах. Досить знати що це таке.


Якщо ти пригледів якийсь гаджет від відомого виробника, то його характеристики будуть точно відповідати ціновій категорії. Простіше кажучи, якщо ти вибереш програвач за середньою ціною, то в ньому будуть встановлені хороші деталі середнього рівня якості. Це правило точно працює з продуктами від компаній Audio-Technica і Pro-Ject.

З чого складається програвач вінілу: і на що слід звернути увагу

Кожному новачку знадобляться знання про те, що сама по собі вертушка звук не видає. Так, в магазинах є види програвачів вінілу з вбудованим динаміком і підсилювачем. Однак найчастіше це ті самі апарати, які не варто купувати.

Дійсно якісним програвачам для роботи потрібен фонокоректор. Він може продаватися у вигляді окремого пристрою, або ж бути вбудованим в корпус. Цей пристрій потрібен для того, щоб посилити звук і вирівняти його по частоті. А потім передати на колонки.

Вбудований фонокоректор зручніше і доступніше за ціною. Але зовнішній варіант може забезпечити більш глибокий і гучний звук. При виборі вінілового програвача насамперед слід було б вибрати, який вид фонокоректорів ти хочеш використовувати. А також на інші компоненти.



864х452_03.jpg

Матеріал підстави і опорного диска. Вертушки можуть важити дуже багато, що абсолютно нормально. Чим важче і стійкіше апарат, тим менше на нього впливають вібрації. Ті самі коливання можуть негативно позначитися на якості звуку і зіпсувати самі платівки. Напевно тобі б цього не хотілося.

Виробники використовують в створенні підстави і опорного диска різні матеріали. Просунуті програвачі з високої цінової категорії робляться найчастіше з акрилу або граніту. У пристроях наступного рівня використовується карбон, або ж метал. Доступні варіанти виготовляються з деревини.

А ось пластикові підстави і диски краще обходити десятою дорогою. Вони служать основою для найдешевших і неякісних моделей. Жоден дійсно хороший програвач не може робитися із пластику в основі.

Тонарм. Це той самий важіль, який повертається і лягає на диск вінілу. Найчастіше його роблять з алюмінію, або ж з карбону. Це найбільш підходящі матеріали для цієї деталі, інші види краще собі не брати.

-13%
-13%

Тонарми бувають автоматичними, напівавтоматичними і ручними. Повний автомат здатний самостійно "лягати" на вініл і повертатися назад. Напівавтомат потрібно самостійно помістити на пластинки, а повернеться він уже сам. Ручний тонарм необхідно і ставити, і знімати з вінілу. Куди зручніше використовувати напівавтомат і автомат.

Картридж (звукознімач) є однією з найважливіших деталей. Він відповідає за перетворення механічних коливань голки по вінілу в електричний сигнал. Саме від нього в більшій мірі і залежить якість звучання. При виборі вертушки радимо вибрати модель зі знімним картриджем, щоб в майбутньому його можна було замінити або відремонтувати.

Звукознімачі ділять на головки з механізмами ММ або МС. ММ – це більш поширений надійний варіант з хорошим звуком. МС – пропонує кращу якість звуку, він використовується в самих просунутих моделях.



864х452_05.jpg

Картриджі також обладнуються голкою, яка ковзає по платівці і передає по собі всі коливання. Що нам потрібно від голки: щоб вона точно передавала звук і не шкодила вінілу. Існують сферичні, еліптичні, гіпереліптичні і лінійні голки.

Сферичні та еліптичні – старі моделі, які встановлюються в дешеві пристрої. Вони псують грамплатівку, тому ми не радили б їх використовувати. Гіпереліптичні і лінійні – вдосконалені варіанти, ми рекомендуємо звернути увагу саме на них.

Сподіваємося, що наш гайд тобі допоможе у виборі першої вертушки. Тепер ти знаєш, як підібрати собі дійсно хороший програвач. Бажаємо отримати побільше насолоди від прослуховування теплого аналогового звуку і чекаємо тебе в суспільстві вінілових меломанів!


Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Показати всі
Коментарі
Додати коментар