Скільки коштують вінілові платівки?

Для багатьох сучасних користувачів вінілові платівки асоціюються з далеким минулим. Я пам'ятаю, як грався зі стареньким поламаним грамофоном на горищі будинку бабусі і діда. Ще один, вже цілий, стояв у діда в гаражу. Час від часу він любив похвалитися раритетом перед гостями.

Проте я ніколи не розумів, навіщо він зберігає цей старий пристрій, який звучить так хрипко і постійно потріскує. Але кілька років тому вініл знову став в моді. Вперше мені показав його закордонний товариш. Я дуже зацікавився гаджетом. А після отримав його в подарунок на Новий рік. Саме тоді я задумався, а чому платівки стільки коштують?!

Як формується ціна на сучасні вінілові платівки

Для початку варто позначити, що сучасні "вінілки" і старі дуже сильно відрізняються між собою. У якийсь момент платівки замінили аудіокасети, а їх обскакали CD-диски. Але меломани в усьому світі почали повертатися до витоків насолоди музикою і знову вибирають собі вініл.



864х452_01.jpg

Тільки ось виробництво "новотворів" кардинально змінилося. У нього є очевидні переваги над "старотворами". Перш за все, це висока якість звучання, новинки не похрипують і не шарудять. Вони видають дуже крутий звук, так що ні в чому не поступаються своїм цифровим братам.

Змінилися і матеріали для створення. Вони стали міцнішими, знову таки більш якісними і просунутими. Тиражі платівок можна порівняти з дисками, або кількістю завантажень в Apple Music. Навіть новинки музики, які виходять на вінілі, робляться обмеженими партіями. Все це дуже впливає на ціну.

У магазинах можна знайти нову "вінілку" з цінником від 300 грн і до кількох тисяч. Є старі платівки, які активно продаються на блошиних ринках. Діапазон цін між ними зовсім непередбачуваний.


Якісь мейнстрімні альбоми можна урвати за сущі копійки, не в кращій якості природно. Але серед них також трапляються неймовірно унікальні і раритетні видання з просто космічною ціною.

Але не варто забувати, що вінілові платівки – це те ж золото. Вони не втрачають свою цінність з роками як смартфони. Навіть навпаки, вартість на них з роками лише зростає. Звичайно, для перепродажу в далекому майбутньому їх потрібно добре зберегти. Але з цим немає великих проблем. Адже вініл не псується з роками так, як диск, флешка або інший накопичувач.

Скільки коштують платівки?

У цілому, платівки поки не можна назвати масовим продуктом. У них є своя певна аудиторія, що складається з завзятих меломанів. Заради нового звучання і неперевершених відчуттів від музики ці поціновувачи готові платити за "вінілку" рівно стільки, скільки вона коштує. Як на мене, вони роблять дуже навіть вигідну угоду.



864х452_03.jpg

Ті, хто кажуть, що вартість на вініл штучно завищена магазинами, сильно помиляється. Цей міф не має ніякого відношення до реальності. Нехай тільки поглянуть, від чого залежить цінник.

Велика частина – це вартість виробництва. Сюди входять витрати на матеріал, складний процес виготовлення, робота дизайнерів над обкладинкою і праця аудиомайстрів над підготовкою музики.

Виробник також зобов'язаний заплатити музиканту або цілій групі за авторські права. Ще одна частина витрат йде на оплату перевезень; податки; оренду складів і інших приміщень; і звичайно ж на виплату зарплат всім співробітникам.


Менша частина стягується магазином. В першу чергу сюди входять витрати на перевезення. В Європі та Україні немає великих компаній-виробників, так що магазинам доводиться оплачувати дорогу доставку і митні збори самостійно. А також віддавати податки після продажу, розраховувати оренду складів і зарплати всіх співробітників.

Ось як-то так. Насправді, продаж нових і навіть старовинних "вінілок" не є найприбутковішою сферою бізнесу. Сподіваємося, ми допомогли розвінчати брехливий міф про шалену накрутку цін на цей товар. Адже це зовсім не так.


Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Показати всі
Коментарі
Додати коментар