Spatial Audio від Apple. “Нестисле” аудіо в Apple Music: що це?

Корпорація Apple анонсувала нову фішку "нестислого" просторового аудіо Lossless, Hi-Res Lossless і Dolby Atmos в музичному додатку Apple Music. Це нововведення з'явиться вже в червні. Що означають ці страшні терміни, як це працює і навіщо потрібні – зараз розберемося.

Що таке Lossless, Hi-Res Lossless та Dolby Atmos

Звичайні треки з Apple Music або інших стрімінгових платформ містять стислі пісні, найчастіше в форматі mp3. Заради зручності та швидкості завантаження ці файли зменшують. У цьому процесі знижується не лише розмір музичного файлу, але й втрачається його якість.

Lossless, Hi-Res Lossless – це музика в максимальному "нестислому" форматі що, дуже близька до оригінального запису в студії. Більшість музики, яку ми слухаємо має просто високу якість. Щоб простіше було зрозуміти різницю, її можна порівняти, наприклад, з відео в якості HD. В такому випадку, Lossless буде Full HD, а Hi-Res – 4K.



ezh|864х452-1.jpg

Цей наочний приклад може зрозуміло пояснити що це за терміни, але справжні експерти над моєю аналогією тільки посміються. Якість музики вимірюється в зовсім інших характеристиках. До речі, ось вони – Lossless (24 біт/48 кГц), Hi-Res (24 біт/192 кГц).

Dolby Atmos – це приємне доповнення до інших технологій. Цю фішку ти напевно вже знаєш, якщо ходив в останні кілька років в кінотеатр. Вона призначена для створення об'ємного звуку, ніби музика доноситься звідусіль.

Які є проблеми з "нестилою" музикою

Користувач не може просто так взяти та насолодитися Lossless, Hi-Res і Dolby Atmos. На це є кілька причин. Ці треки займають набагато більше місця, ніж звичайні доріжки з твого музичного додатка для iPhone. Наприклад, одна пісня в високій якості важить близько 6 МБ, тоді як Lossless займає цілих 36 МБ, а Hi-Res – до 145 МБ. Величезна різниця.



ezh|864х452-2.jpg

А тепер уяви як довго така музика завантажується по мобільному інтернету, якщо ти захочеш прослухати її онлайн. Потрібен як мінімум LTE з хорошим покриттям, інакше трек постійно буде перериватися.

Користувач витратить на прослуховування шести Hi-Res треків до 1 ГБ мобільного інтернету. Добре, якщо у тебе безлімітний пакет від оператора, або хоча б безлім спеціально для Apple Music. Інакше ти ніяк не насолодишся улюбленими виконавцями.

Зберігати весь цей масив аудіо на своєму смартфоні теж не найкраща ідея. Накопичувача на 64 і 128 ГБ пам'яті точно не вистачить для пристойної бібліотеки музики.

Крім цього, більшість навушників і колонок не підійдуть для програвання "нестислої" музики. Навіть всі моделі AirPods, включаючи AirPods Pro та AirPods Max не годяться для найвищої якості. Повз пролітають також яблучні HomePod та HomePod mini. Інформація офіційна, про це нещодавно заявила сама Apple.



ezh|864х452-3.jpg

Хоча, заради справедливості, варто зауважити, що на ринку є величезна кількість відповідних навушників і колонок. Дуже багато подібних гаджетів випускає Sony.

Навіщо Apple запустила всі ці фішки?

З огляду на всі ці обмеження, виникає логічне запитання: навіщо купертинівці запускають всі ці фішки, якщо вони не працюють навіть на яблучних гаджетах? Все дуже просто. Насправді, "нестислі" треки – це вже давно не новинка. Є безліч людей, які слухають і люблять Hi-Res якість.

У них є для цього вся необхідна техніка, включаючи навушники і спеціальні плеєри. З червня вони зможуть насолоджуватися своїми піснями і в Apple Music також. Крім того, за нашими даними, яблучна корпорація незабаром випустить AirPods 3. Вони стануть першою гарнітурою від Купертіно з підтримкою Hi-Res, і "нестисле" аудіо стане доступним всім бажаючим.



ezh|864х452-4.jpg

Spatial Audio від Apple – це щось нове, незвичне і революційне на ринку. Незважаючи на всі труднощі з прослуховуванням, це обов'язково потрібно спробувати кожному користувачеві. Комусь фішка не зайде, і він назавжди залишить цю затію. Ну а хтось не зможе повернутися до звичайного mp3. Ти теж спробуй! Цікаво, як багато з нас підуть в світ якісної музики.



Egor-2.png
Читати наш блог у Telegram
Вибрати AirPods:
Коментарі
Додати коментар