macOS Big Sur вже доступна! Чи варто встановлювати?

Цього тижня Apple провела останню презентацію у 2020 році. Головною фішкою івенту стали революційні MacBook Pro, MacBook Air та Mac mini на базі нового процесора Apple M1. Ця подія залишила в тіні ще один важливий анонс – реліз фінальної версії свіженької прошивки для яблучних комп'ютерів macOS Big Sur.

І це зовсім несправедливо, адже нова ОС також отримала багато крутих нововведень. І її можна встановити вже зараз. Правда ми не рекомендували б цього робити тим, хто використовує додатки розроблені не Apple. Багато виробників не встигли оновити свої програми і у тебе можуть виникнути проблеми з їх використанням на новій OS.

Але якщо тобі, як і мені, не терпиться – давай розберемо, що змінилося і чи варто оновлюватися зараз.

Нововведення Big Sur

Відразу зізнаюся, я тестував macOS Big Sur з літа 2020 року, коли тільки вийшла перша бета-версія. А потім ще 5 листопада встановив останню бету 11.0.1. Чому? Ще у червні, коли її показали на презентації для розробників, мені стало ясно, що це найбільше оновлення за останні кілька років.



ezh|864х452-1.jpg

Минулі апгрейди вносили не найбільші зміни в прошивку. Найбільше уваги приділялося системі захисту даних, були невеликі зміни у дизайні. Але всі вони і близько не зрівняються з апгрейдами в Big Sur. Від минулого дизайну тут не залишилося практично нічого. І мені подобається новий зовнішній вигляд. До речі, про нього.

Дизайн Big Sur

Перша відмінність, яку помітить кожен користувач після апгрейда, це дизайн іконок, робочих столів і анімації. Розробники macOS ще влітку розповідали, що це найбільше оновлення дизайну за останнє десятиліття. І не обманули.

Big Sur виглядає зовсім інакше. Здається, ніби робочі сторінки стали акуратніше. Більшість елементів дизайну запозичили з iOS та iPadOS. Перше, на що звертаєш увагу це іконки. Вони стали такими самими, як і на iPhone.



ezh|864х452-2.jpg

Спочатку здається, ніби користуєшся iPad Pro. Але вже після перших кліків мишею розумієш, що це все та ж macOS. Функціонал і управління колишні, а дизайн новий. І це круті відчуття.

Окремо виділю панель Dock. Таке відчуття, що її без змін перетягнули з яблучного планшета. Виглядає це стильно і мінімалістично. Handoff тепер знаходиться у кінці панелі, як і на планшеті.

Рядок стану

Змінилася рядок стану в правому верхньому куті. Якщо клацнути по цьому значку, з'явиться нова прозора панель. Виглядає класно, за нею проглядаються шпалери. Через неї тепер можна управляти функціями Bluetooth, Wi-Fi, гучністю динаміків, яскравістю екрану та AirDrop.

Віджети

Вони тут були ще з 2005 року. Але в останніх версіях ОС ховалися в "Центрі повідомлень", тому багато хто їх не помічав. Нові віджети виглядають так само, як і на iPad. У галереї віджетів можна змінювати розмір кожного. Як на мене, дуже зручно.



ezh|864х452-3.jpg

Перероблений Safari

Ймовірно найбільше нововведень прийшлося саме на стандартний браузер Safari. Після такого величезного апгрейда мені навіть якось незручно називати його стандартним. Тепер ніяких інших браузерів я не хочу. Всі зміни вийшли класними, а головне, корисними.

Всі значки стали більшими, стало можливим поміняти фон. На екрані тепер поміщається більше вкладок. Головну сторінку можна підлаштувати під себе: вивести вкладки iCloud або список для читання.

Швидкість завантаження сторінок збільшилася на 50%. При цьому, програма стала набагато менше витрачати заряд акумулятора.



ezh|864х452-4.jpg

Важливі нововведення торкнулися безпеки. З'явилася нова опція «Звіт про конфіденційність». У ній виводиться попередження про те, чи намагався хтось відстежити користувача. Safari навчився перевіряти паролі. Якщо хтось тебе вирішить зламати, то браузер попередить про те, що якийсь із паролів викрали.

Інші зміни macOS Big Sur

  • - Переробили додаток «Повідомлення». Тепер він такий же, як і на iOS. З'явилися Memoji, стікери

  • - Оновили розділ з інформацією про акумулятор. З'явилося більше інформації про заряд і кілька режимів

  • - Додали швидке підключення до AirPods і Beats через один обліковий запис iCloud

  • - Siri стала розумнішою. Навчилася шукати відповіді на питання в інтернеті

  • - Оновлення додатків йдуть автоматично у фоновому режимі, не відволікає від роботи за Mac



ezh|864х452-5.jpg

Які пристрої підтримуються

  • - MacBook 2015 і новіше
  • - MacBook Air 2013 і новіше
  • - MacBook Pro 2013 і новіше
  • - Mac mini 2014 і новіше
  • - Mac 2014 і новіше
  • - iMac Pro 2017 і новіше
  • - Mac Pro 2013 і новіше

Чи варто оновлюватися на macOS Big Sur?

Однозначно варто! В Apple зробили дійсно класну і кардинально оновлену операційну систему. Новий дизайн і класні фішки – за це всі полюблять macOS Big Sur. Встановлювати її можна вже зараз.

Але попереджаю ще раз: це стосується тільки тих користувачів, хто використовує додатки розроблені Apple. Компанія подбала про те, щоб оновити їх і адаптувати до Big Sur. Якщо ж у тебе встановлений Photoshop, Microsoft Office або інші додатки від сторонніх розробників – я б все ж зачекав кілька тижнів.



Без назви-2.png

Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Олег, 13.11.2020 19:09:03
Подскажите, а как включить функцию перевода в Safari?
Відповідь консультанта «Техно Їжак» 16.11.2020 10:43:59
Добрый день! На данный момент эта функция пока недоступна. Но она точно появится в ближайших обновлениях.
Додати коментар