Time Machine. Як скопіювати Mac на хмару в один клік

Наші особисті дані безцінні! Найчастіше ми зберігаємо свої фотографії, відео, програми – величезну кількість інформації, яку неможливо відновити після втрати – на комп'ютерах та смартфонах.

У разі поломки або покупки нової моделі гаджета у всіх користувачів виникає потреба бекапнути свої архіви. І якщо з оновленням iPhone все більш менш зрозуміло, то з Mac виникають питання. На щастя, в екосистемі Apple для Mac для цього передбачений простий та дуже ефективний спосіб – Time Machine. Що це таке і як працює – розповідаємо у цьому матеріалі.

Що таке Time Machine?

Якщо ти вже давно користуєшся комп'ютерами Mac, то напевно чув про це словосполучення. Time Machine – це система, за допомогою якої можна зберігати копії всіх даних комп'ютера та відновлювати їх у разі збою, заміни пристрою або окремої деталі накопичувача.



1ezh|864х452.png

Після першого запуску функції, вона почне аналізувати всі дані, які зберігаються в пам'яті комп'ютера. На основі них, фіча автоматично створить резервну копію. Бекапи будуть проводитися щогодини за дуже простим принципом.

Протягом доби ти можеш відновити будь-які дані за минулі 24 години. Протягом місяця можеш повернути копії кожного дня. Бекапи протягом тижня доступні місяцями.

Зберігання інформації обмежено лише розміром накопичувача. Якщо ти заповнив диск, система автоматично почне підчищати старішу інформацію і на її місце записувати нову. Тому Time Machine працює безперервно.

Як налаштувати Time Machine на Mac

Для початку необхідно визначитися з накопичувачем, на якому зберігатиметься резервна копія. Підійде як звичайний жорсткий диск, так і швидший SSD. Їх можна підключити до Mac за допомогою USB, Thunderbolt або бездротовим способом.

-15%
MU-PC2T0K/WW
12 385 ₴
10 499 ₴
262 $
-19%
MU-PC2T0S/WW
17 255 ₴
14 000 ₴
350 $

При цьому потрібно врахувати, щоб об'єм диска з бекапом був не меншим, ніж вбудоване сховище яблучного комп'ютера. В ідеалі буде потрібен накопичувач удвічі більший. Наприклад, для Mac об'ємом 512 ГБ, варто взяти диск на 1 ТБ, а для 256 ГБ Mac, підійде і 512 ГБ жорсткий диск.

Можна також використовувати більший об'єм і зберігати на ньому одночасно резервну копію та інші дані, які не належать до неї. Однак у такому разі необхідно розбити накопичувач на розділи. В іншому випадку система очистить іншу інформацію, що не відноситься до бекапу.

Як налаштувати резервне копіювання Time Machine:

Тут немає нічого складного, але треба робити все уважно.

  • Відкрий “Дискову утиліту”, вибери свій диск для зберігання копії та натисни кнопку “Розбити на розділи”;
  • Клацни на значок "+", дай свою назву накопичувачу, вибери "APFS" у вікні під назвою "Формат" і внеси розмір диска. Потім натисни на "Застосувати";
  • Запусти програму “Системні налаштування” та перейди до розділу “Time Machine”;
  • Клацни пункт “Вибрати резервний диск”, у новому вікні вибери потрібний накопичувач, а потім натисни “Використовувати диск”;
  • Вже через кілька хвилин комп'ютер розпочне створення резервної копії. Вперше ця процедура може зайняти чимало часу, може дійти навіть до кількох годин;
  • Постав галочки навпроти пунктів “Створювати резервні копії автоматично” та “Показувати Time Machine у рядку меню”.


2ezh|864х452.png

Щоб не бекапити непотрібні дані та прискорити весь процес копіювання, можна прибрати якісь зайві папки. Для цього в робочому вікні Time Machine натисни на “Параметри” – значок “+” і додай ті розділи, які потрібно копіювати (клікни на “-”, щоб прибрати їх) .

Як відновити окремий файл із резервної копії Time Machine:

  • Підключи диск із копією до комп'ютера;
  • Перейди до папки, де знаходився файл, який потрібно відновити;
  • У рядку меню натисни на іконку Time Machine і вибери "Увійти в Time Machine";
  • За допомогою стрілок або тимчасової шкали вибери інтервал часу;
  • Потім натисни на потрібний файл і на "Відновити".


Як відновити всі дані на новому комп'ютері:

  • Підключи диск із резервною копією;
  • Запусти “Асистент міграції” та на завершальній стадії обери спосіб перенесення інформації “З комп'ютера Mac, резервної копії Time Machine або завантажувального диска”;
  • Виберіть відповідний накопичувач і версію копії, а потім натисни "Продовжити";
  • Залишилося вибрати тип інформації, яка буде відновлена і знову клацнути "Продовжити".

Усю роботу комп'ютер зробить самостійно, залишиться тільки почекати. Тепер ти знаєш все про те, що таке Time Machine, як це працює та як цим скористатися. Тож не соромся, копіюй ;) А якщо серйозно, ми правда рекомендуємо робити резервні копії своїх даних.

Читайте також: Все про iCloud та резервні копії.


Читати наш блог у Telegram
Популярні щовнішні накопичувачі:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар