USB Type-C, як єдиний інтерфейс для гаджетів. Вся історія суперечок у Європі

Зміст:

Вже котрий рік Європейський Союз працює над тим, щоб перевести всі зарядні пристрої у світі на один єдиний роз'єм Type-C. Ми вже розповідали про цю історію. Експерти хочуть, щоб у всіх гаджетах у недалекому майбутньому використовувався саме цей порт.

Більшість сучасних виробників, включаючи гігантів ринку, згодні з Європою і давно почали випускати пристрої виключно з Type-C. Проти єдиного роз'єму виступає лише один, але дуже авторитетний гравець – корпорація Apple.



1ezh|864х452 .jpg

Незважаючи на те, що купертинівці останніми роками перевели на цей порт свої лептопи MacBook і навіть додали його в iPad, яблучні розробники ні в яку не хочуть впровадити його у свої смартфони iPhone. У цьому матеріалі розберемося у всій історії суперечок у Європі.

Домовленість між гігантами

Швидше за все ти пам'ятаєш, як у 2000-х на ринку була величезна кількість найрізноманітніших дротів. Кожен виробник телефонів створював свій власний кабель для заряджання та передачі файлів через комп'ютери. Крім розробників плеєрів, які також були дуже популярними.

У 2009 році експерти підрахували, що через всю цю плутанину між компаніями, на ринку існувало близько 30 стандартів зарядок. Тоді Євросоюз вперше змусив найбільші корпорації сісти за стіл переговорів та прийняти якийсь єдиний кабель для всіх гаджетів. Це було зроблено заради того, щоб зменшити кількість електронного сміття та спростити життя звичайним користувачам.

-16%
MD818/MQUE2/MXLY2
1 195 ₴
999 ₴
25 $
-23%
MK0X2/MQGJ2
1 295 ₴
999 ₴
25 $

Apple, Nokia та Samsung узгодили між собою, що почнуть випускати пристрої з портом Micro-USB. Напевно ти пам'ятаєш цей роз'єм, він був у мільйонах моделей Android-смартфонів, його навіть зараз можна зустріти у застарілих павербанках та китайських девайсах. Але повернемось на 10 років тому.

Відразу після домовленості між гігантами у 2009-му більшість фірм перейшла на той самий Micro-USB, який можна сміливо назвати легендарним, але помітно застарілим. Швидше за все, ти не пам'ятаєш, щоб Apple впроваджувала у свої iPhone цей стандарт зарядки. Адже вона цього так і не зробила, хоч підписала з конкурентами угоду.

Купертинівці вчинили зовсім інакше. У 2012 яблучні розробники показали світові Lightning, на той момент це був просунутий провід. Його можна було вставляти у пристрої будь-якою стороною, на відміну від того ж Micro-USB. Крім цього, він міг похвалитися вищою швидкістю передачі.

Щоб не порушувати умов договору Apple продовжувала виконувати зарядки за стандартом Micro-USB. Натомість у Європі вже встигли створити спеціальну комісію, яка знову спробувала змусити Купертіно перейти на загальний тип дроту.



2ezh|864х452.jpg

Але каліфорнійська компанія відповіла на це дуже різко. Вона заявила, що комісія хоче обмежити технологічний процес. Крім цього, тільки iPhone з Lightning-портом в Європі на той момент було близько мільярда, і це не враховуючи iPad і iPod.

Після різкого переходу на новий стандарт тонни кабелів могли перетворитися на електронне сміття. Така сама проблема може статися і в найближчому майбутньому, яблучники постійно наводять це як аргумент. Але головний єврокомісар уже давно звик до таких хитрощів від Apple.

Він, як і раніше, впевнений, що прийняття єдиного дроту полегшить життя всім покупцям. Адже їм достатньо мати кілька зарядок USB-C для абсолютно всієї своєї техніки, замість як мінімум трьох – Micro USB, Type-C і Lightning. Усі поширені дроти комісар називає “морськими зміями” і хоче якнайшвидше “роздавити” непотрібні.

Від розмов до законопроектів

У вересні цього року Європейська комісія перейшла до рішучих дій, щоб затвердити єдину зарядку для всіх мобільних девайсів. Експерти представили спеціальний законопроект Європарламенту, який змусить усіх виробників запроваджувати USB-C як один єдиний порт.

-17%
AL431/AL786
659 ₴
545 ₴
14 $

Закон мають ухвалити Європарламент та Рада. Відразу після цієї процедури розробники матимуть 24 місяці (2 роки), щоб перейти на новий стандарт зарядки. Часу цілком достатньо.

Якщо вони цього не зроблять, то не зможуть сертифікувати та продавати свої продукти на території всього Євросоюзу. Західні країни європейського континенту є одним із цільових ринків для кожної компанії поряд зі Сполученими Штатами, тому його втрата принесе дуже великі фінансові втрати.

Очевидно, що закон підготували в першу чергу для компанії Apple. Адже всі інші великі розробники вже давно дотримуються правил. Крім цього, це зобов'язувало б невеликі китайські фірми використовувати у пристроях сучасний роз'єм. Багато бюджетних гаджетів з Піднебесної досі випускаються з Micro-USB.

Новий закон повинен був поширюватися не тільки на телефони, а й на планшети, гарнітуру, бездротові колонки, портативні консолі та камери. Простіше кажучи, він стосувався всіх пристроїв із акумуляторами, які заряджаються через кабель.



4ezh|864х452 .jpg


Lightning
USB-C
Швидкість передачі – 60 Мбайт/с Швидкість передачі – 640 Мбайт/с
Поширений лише серед власників продуктів від Apple Є практично у кожного сучасного користувача
Не вдосконалюється Постійно розвивається

Теоретично звучить дуже зручно. Для підзарядки всіх гаджетів у твоєму будинку можна буде використовувати всього один провід. В офісі, або в компанії знайомих не доведеться запитувати "у кого є кабель для Android", "для старого Android" або "для iPhone".

У такому разі всі продукти будуть продаватися без зарядки в комплекті, адже вона і так у всіх буде. Втім, це єдина рекомендація комісії, яку Apple вже давно почала дотримуватися, хоч і не перейшла на USB-C.

Несподіваний супротивник

Зовсім недавно у Європейської комісії з'явився новий "несподіваний" противник – голова організації USB-IF Джеффрі Рейвенкрафт. Ця організація займається просуванням стандартів USB.



3ezh|864х452.jpg

Рейвенкрафт написав заяву про те, що він проти спроб ЄС запровадити єдиний порт для всіх мобільних пристроїв. Адже це може викликати багато проблем та плутанини. Голова каже, що стандарт USB-C, який прийняли в комісії як приклад, вже застарів.

Насправді, частково він правий. За останні роки на ринку з'явилося дуже багато різних USB-C, які дещо відрізняються між собою. В основному швидкістю заряджання та передачі даних. USB-IF виступає за те, щоб усі компанії використовували найновіші розробки.

З іншого боку їх звинувачують у тому, що вони перешкоджають впровадженню єдиного проводу для всіх. Подейкують, Джеффрі Рейвенкрафт має тісні зв'язки з радою директорів Apple.



5ezh|864х452.jpg

Але завдяки цьому у яблучної компанії з'явилося в запасі кілька років, щоб продовжити використовувати Lightning. За цей час купертинівці можуть поставити лише бездротову зарядку від MagSafe та відмовитися від кабелів назавжди. Якщо в iPhone буде відсутній будь-який порт, Єврокомісія не зможе зобов'язати інженерів використовувати USB-C.

USB-C в iPhone – "За" та "Проти"

На мою думку, корпорації з Купертіно давно слід було б перейти на новий тип зарядки. Яким би звичним усім нам не був Lightning, він застарів. Швидкість передачі яблучних проводів становить 60 Мбайт/с, тоді як найпоширеніша перша генерація USB-C розвиває швидкість 640 Мбайт/с.

На підході друге покоління USB Type-C, де швидкість зросла вдвічі. Різниця із купертинівським варіантом просто колосальна! Сьогодні "юсбишка" є практично у кожного користувача, навіть у власників iPhone. Це справді найпопулярніший і найпоширеніший кабель.



11ezh|864х452 копия.jpg

Аргументи

За:

  • Є у кожного власника iPhone;
  • Звичний, зручний.

Проти:

  • Низька швидкість передачі;
  • Часто ламається;
  • Не розвивається.

Крім цього, USB-C здається мені набагато надійнішим. "Юсбишка" живе роками, тоді як мої Lightning-кабелі ламаються один за одним.

Ну і нарешті, в останні кілька років Apple дуже багато дбає про чистоту навколишнього середовища. Перехід на єдиний кабель повинен позбавити світ від маси електронного сміття. Отже, переваги “одного для всіх” стандарту зарядки здаються мені очевидними.


Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі Type-C та Lightning:
Коментарі
Додати коментар