Відеовиклики в Telegram: як налаштувати, поліпшити та створювати відеоконференції

Зміст

У серпні один із найпопулярніших месенджерів у світі – Telegram відзначив 10 років від дня заснування. З кожним оновленням сервісу Павло Дуров і команда привносять безліч нових функцій для зручності та популяризації свого продукту. Так, наприклад, у ювілейній версії у користувачів з'явилася можливість демонструвати екран під час спілкування в режимі групових відеовикликів.

При цьому головна особливість Телеграм, а саме, універсальність, зберігається і тут. Спілкуватися можна як за допомогою iPhone або смартфона на системі Android, так і задіявши ПК на Windows або комп'ютер Mac. І абсолютно не важливо, де ви перебуваєте, єдина умова – наявність інтернету. А запустити опцію відеовиклика можна коли завгодно, додавши візуальної складової до листування або розмови в голосовому чаті.

Про механізм здійснення відеовикликів на різних пристроях, про групові відеочати, а також про особливості налаштування відеовикликів узагалі та якості відео зокрема розповім у цьому матеріалі. І наприкінці відповім на кілька поширених запитань на цю тему. Поїхали!


Відеоконференція в телеграмі

Команда розробників Telegram продовжує приділяти пильну увагу телекомунікаційній стороні сервісу, як найбільш перспективній. Ринок такого роду послуг очолюють загальновизнані гіганти на кшталт Zoom, Google Meet, WhatsApp або того ж епловського застосунка FaceTime. До цього списку тепер сміливо можна додати і «Телегу».

Версія групових викликів 2.0 показала чудові результати, додавши і до без того зручного інструменту обміну текстовими повідомленнями та файлами можливості спеціалізованої платформи. До тисячі глядачів – така сьогоднішня планка групових відеовикликів. А тридцятьом «обраним» можна здійснювати трансляцію відео з камери та/або картинку з екрана. І все це одночасно.

Масштабність затії вражає. Адже для проведення майстер-класу, вебінару, конференції або навіть концерту з великою кількістю активних учасників і ще більшим числом глядачів достатньо мати смартфон, під'єднаний до інтернету, і встановлений застосунок Telegram.

-13%
MTP53
36 999 ₴
32 099 ₴
813 $
Розпродаж-15%
MPUF3
31 999 ₴
27 199 ₴
689 $

І, нарешті, фішки. Ось лише кілька прикладів того, на що здатна функція відеовикликів:

  • розворот відеотрансляції на повний екран у будь-якому положенні;
  • закріплення відео від одного конкретного учасника групового відеочату;
  • попередній перегляд свого зображення перед тим, як увійти в чат;
  • трансляція звуку паралельно з тим, що відбувається на екрані, актуально як під час спілкування в груповому відеочаті, так і тет-а-тет.

Ну що ж, як то кажуть, перейдемо від теорії до практики. І розберемо кожен випадок здійснення відеовикликів від телефону до комп'ютера.


Як зробити відеовиклики в Telegram?

Якщо ти не знав, версій у месенджера кілька. Найпопулярніша з них, звичайно ж, мобільна. Але є й інші для різних систем і пристроїв. Підхід для створення та управління відеоконференціями у всіх версіях трохи відрізняється.


Відеовиклик у Телеграм з телефону

Почну з найбільш звичного і поширеного гаджета – смартфона. Тут специфіку відеозв'язку визначає операційна система пристрою.


Відеовиклик на Android

Для здійснення відеовиклика між тобою та іншим користувачем, якщо в тебе смартфон на системі Android, потрібно виконати низку нескладних кроків:

  1. Вибери контакт і клікни на нього для переходу в чат.
  2. У правому верхньому кутку чату натисни на три крапки.
  3. У контекстному меню, що відкрилося, ти побачиш графу «Відеовиклик».
  4. Тапаєш по ній та очікуєш сеансу відеозв'язку.

Готово! Як бачиш, нічого складного. А який порядок дій, якщо ти власник iPhone?


Відеовиклик на iPhone

Різниця методики доступу до відеозв'язку порівняно зі смартфоном на ОС Android невелика. Тонкість у випадку з iPhone полягає в тому, що у відкритому чаті необхідно клікнути на аватар майбутнього співрозмовника. Відкриється меню зі списком інструментів, серед яких ти без зусиль знайдеш опцію «Відеовиклик».


Як дзвонити по відео в телеграмі з комп'ютера?

Для комп'ютерів передбачено відразу два варіанти використання сервісу Telegram як відеокомунікатора. По-перше, ти можеш скористатися версією для браузера, де так само, як і в застосунку для Android-смартфона, у правому верхньому кутку вікна чату потрібно викликати контекстне меню, натиснувши на три крапки. У списку, що з'явився, відшукай рядок «Відеовиклик» зі значком камери.



ti 864x452 2.png

А по-друге, можна встановити десктопну версію. Тут крім звичних трьох крапок у верхній частині екрана ти побачиш іконку із зображенням телефонної трубки. Після натискання на неї почнеться набір контакту, як у телефоні. Відразу або в процесі розмови можна додати опцію трансляції відео, натиснувши на значок із камерою.


Як у телеграмі зробити груповий відеовиклик?

До того, як запускати групову відеоконференцію, бажано оновити застосунок Telegram та операційку самого телефону до актуальної версії. Так, і ще, подбай про те, щоб інтернет був стабільним.

Ну що ж, тепер можна починати груповий виклик зі смартфона, для цього:

  1. Відкрий чат (у Телеграм це називається «Група»), у якому в тебе статус адміністратора або власника.

  2. Торкнися безпосередньо аватарки групи.

  3. Ти побачиш докладні відомості про неї, натисни на три крапки вгорі екрана.

  4. Зі списку, що з'явився, вибери «Почати відеочат».

У режим відеоконференції також можна легко перейти з голосового чату. Досить натиснути на значок камери.

На комп'ютері процес групового відеозв'язку здійснюється схожим чином. У групі натискаєш на віртуальну кнопку «Почати відеочат», яка розташована в панелі зверху. При цьому до всіх учасників миттєво приходить повідомлення про початок відеоконференції.



ti 864x452 1.png

Ти також можеш запланувати майбутній груповий відеовиклик на певний час. Підказка з'явиться сама після того, як ти натиснеш на «Почати відеочат».


Як налаштувати відеодзвінок у телеграмі?

У Telegram у меню «Налаштування» потрапити простіше простого, буквально у два кліки. Свайпаєш праворуч, відкриваючи таким чином меню свого профілю, і знаходиш у списку графу «Налаштування». Рухаємося далі, у налаштуваннях знаходиш вкладку «Приватність і безпека» – «Виклики».

У «Викликах» ти маєш визначитися і вибрати, хто отримає можливість тобі дзвонити: всі, тільки твої контакти або ніхто. Також, можна додати один або скільки-завгодно контактів у винятки, залишивши, наприклад, тільки близьким право на дзвінок.

І ще один важливий момент, налаштування в меню «Виклики» стосуються як голосових, так і відеовикликів. Окремих для кожного виду опцій поки що не існує.


Як налаштувати якість відео в телеграмі?

У меню «Виклики» є одна цікава опція під назвою «Peer-to-Peer». За її активації якість картинки і звуку краща. Секрет у тому, що дзвінок не проходить через сервери Telegram, а з'єднання здійснюється безпосередньо.

-8%
MU123
41 999 ₴
38 599 ₴
977 $

Але у цієї фішки є і мінус, пов'язаний із конфіденційністю. Твоєму співрозмовнику буде доступна твоя IP-адреса. Якщо не довіряєш контакту, варто пожертвувати якістю зв'язку в ім'я безпеки.


Популярні запитання

Відповіді на найпоширеніші запитання, як-от інформація про того, хто дзвонить, заборона відеодзвінка і про те, як зробити запис відеоконференції, я постарався максимально коротко викласти в останньому блоці сьогоднішнього матеріалу.


Як подивитися, хто дзвонив?

У вже знайомому тобі меню профілю, до якого можна дістатися свайпом праворуч (або натиснувши на три горизонтальні риски в лівому верхньому кутку екрана), серед іншого є дуже зручна опція – «Виклики». Якщо клікнути на неї, тобі відкриється вся картина вхідних, вихідних і пропущених викликів. Причому, як голосових, так і відео. В інформації кожного дзвінка буде ім'я контакту і тривалість розмови. А під ім'ям можна буде побачити значок камери або мікрофона залежно від того, який був виклик.

До речі, у правому нижньому кутку меню «Виклики» є віртуальна кнопка з телефонною трубкою. При її натисканні відкривається весь список твоїх контактів у Телеграм і рядок пошуку вгорі. Можна зателефонувати і таким способом.


Як заборонити відеовиклик у Телеграмі?

Обмежити тільки відеовиклики від конкретного абонента в Telegram неможливо, адже у них загальні налаштування з голосовими. Виходячи з цієї умови заходиш у «Налаштування» – «Приватність і безпека» – «Виклики».



ti 864x452 4.png

Перед тобою відкриваються всі можливі варіанти обмежень:

  • «Хто може мені дзвонити?». Для керування колом контактів, що дзвонять;

  • «Додати винятки». Точкова заборона або дозвіл на виклик. Причому, не має значення, яке налаштування в попередньому пункті;

  • «Peer-to-Peer». Не забороняє відеовиклик, але робить невидимою твою IP-адресу для співрозмовника. Однак, доведеться пожертвувати загальною якістю трансляції, про що я говорив вище. Тут усе питання в довірі.

Якщо ти в принципі хочеш відгородити себе від самої можливості отримання відеодзвінків, тоді слід поставити «галочку» навпроти пункту «Ніхто» в розділі «Хто може мені дзвонити?». А якщо для певного кола осіб ти все ж вирішиш змінити правила гри, завжди можна скористатися пунктом «Додати винятки».


Як зробити запис відеовиклика?

Так, відеовиклики і трансляції в Телеграм можна записувати, а також зберігати, ділитися ними будь-де або не робити всього цього. Тим не менш, така можливість є. Але тільки якщо це груповий відеовиклик. У випадку зі спілкуванням сам-на-сам запис недоступний.

Тому для початку зайди у свій профіль і натисни на вкладку «Нова група». Вибери учасників і додай їх до неї. Потім відкрий меню додаткових параметрів. Для цього клікни на аватарку групи. Далі тисни на іконку налаштувань, яка знаходиться в правому верхньому кутку. У списку, що з'явився, знайди «Почати відеочат». У новому інтерфейсі активуєш опцію відео, натиснувши на зображення камери. І, нарешті, у параметрах знаходиш вкладку «Почати запис». Вона буде в самому низу. Готово!

Свіжозаписана трансляція додасться до хмарного сервісу від Телеграм – папки «Збережене». Звідти ти вже зможеш розпоряджатися нею на свій розсуд.


Висновок

І все-таки функція відеовикликів у Telegram орієнтована більше на корпоративних користувачів. Специфіка вбудованого інструментарію з управління відеоконференцією в режимі онлайн говорить сама за себе. Це і можливість перемикання між співрозмовниками, і вибір певного контакту, відео якого буде пріоритетним з відображенням на весь екран, і вимикання або, навпаки, вмикання камери під час групового відеовиклика.

І, нарешті, особливі права для творця та адміністратора групи, який може позбавляти права «голосу», тобто голосової участі в трансляції того чи іншого учасника, або виступати не від свого імені, а від імені спільноти. Автор також може проводити анонси майбутніх відеоконференцій. А під час презентації або вебінару показувати ще й екран свого гаджета. Загалом, досить зручно для корпорацій.

Розпродаж-14%
MU7A3
60 499 ₴
51 899 ₴
1 314 $

Але звичайним людям, чи то друзі, чи то родичі, достатньо просто групового відеовиклика без усіх цих наворотів. Плюс, обов'язково доведеться створити групу, а не одноразову зустріч, як у Google Meet. Хоча для тих же майстеркласів або тренувань з йоги, де не потрібно контролювати хід трансляції, можливість групових викликів у Телеграм – чудовий варіант використання месенджера.

Загалом, мета і мотиви Павла Дурова і команди зрозумілі – це підкорення вершин, зайнятих тим же Зумом або Скайпом. А нам, як простим користувачам, залишається тільки зрозуміти, в яких випадках дійсно доречно використовувати функцію відеовикликів і групові відеовиклики і застосовувати їх у повсякденному житті.


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Актуальні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар