Windows та Mac. Як перейти на macOS?

Замислюєшся про те, щоб проміняти Windows-ПК на лептоп чи комп'ютер від Apple? Поспішаємо тебе порадувати, перейти на нову екосистему не так уже й складно, як про це тобі можуть розповідати друзі та блогери. Насправді почати користуватися яблучними пристроями набагато простіше, ніж проміняти iPhone або Mac на Android і Windows.

Адже купертинівці намагаються зробити свої операційні системи максимально простими та зрозумілими. Хоча спочатку тобі все ж таки може бути трохи незвично. Як максимально спростити собі перехід з Windows на macOS, що потрібно зробити в першу чергу для старту роботи на незнайомому комп'ютері – у цьому зараз розберемося.

Як безболісно перейти з Windows на Mac?

Як би це банально і передбачувано не звучало, насамперед слід би вибрати собі найбільш підходящу модель яблучного комп'ютера. На щастя, на ринку представлено не так багато Mac. Потрібен моноблок? Тоді ваш вибір за iMac. Шукаєш комп'ютер для надскладних завдань? Для цього ідеально підійде Mac Pro.


Є компактна, але дуже потужна модель Mac mini, а також лептопи MacBook. Apple пропонує на вибір відразу кілька варіацій ноутбуків – просто MacBook (без приставки), MacBook Air чи Pro. Вони відрізняються своїми характеристиками, розмірами екрану та деякими іншими фішками.

Вибір залежить від завдань, які ти поставиш перед комп'ютером. Якщо збираєшся працювати з текстом або дивитися відео та чатитися в соцмережах, то можеш спокійно брати собі простішу модель. Для професійних завдань на кшталт графічного дизайну чи програмування слід вибирати серед лептопів та блоків із приставкою “Pro”.

Переконатися, що Mac підтримує потрібні програми

Якщо яблучний комп'ютер потрібен тобі для робочих завдань, тоді також важливо переконатися, що всі програми, якими ти користувався на Windows, також є на MacOS. Швидше за все, проблем із цим не виникне. Майже всі популярні професійні програми доступні на Mac.



1ezh|864х452.jpg

Переважна більшість з них оптимізована під комп'ютери від Apple набагато краще, ніж під ОС Windows. Тож перехід на нову операційну систему може навіть підвищити твою продуктивність.

Важливо. На лептопах та блоках з чіпами М1 деякі утиліти для роботи досі недоступні. Багато програм уже оптимізовано під систему, інші запускаються через емулятор Rosetta. На комп'ютерах із чіпами Intel сервіси працюють стабільніше.

Перенести дані

Після того, як розібралися з моделлю пристрою та підтримкою програм, слід перейти до першого налаштування. Не сумніваємося, що ти впораєшся з авторизацією в iTunes та в App Store. Набагато складніше буде перенести дані зі старого ПК Windows на Mac. Добре, що для цього Купертіно надає всім користувачам докладну і просту інструкцію.

Перед переїздом необхідно переконатися, що на “старенькому” стоїть Windows 7 або нова версія системи. Крім цього, згадай логін та пароль адміністратора на "віконній" ОС. Нарешті підключи яблучний Mac та Windows-комп'ютер до однієї мережі Wi-Fi. В якості альтернативи можна з'єднати їх проводом Ethernet.


Як перенести дані з Windows на комп'ютер Mac:

  • Встанови на Windows-ПК програму "Асистент міграції", залежно від версії macOS;
  • Зупини всі запущені програми на ПК;
  • Запусти "Асистент міграції" Windows і натисни кнопку "Продовжити";
  • Почнеться очікування на підключення до Mac, тепер необхідно пересісти за яблучний комп'ютер;
  • Відкрий "Ассистент міграції" на Мас;
  • Дотримуйся інструкцій, доки не доведеться вибрати варіант перенесення даних;
  • Активуй пункт "З ПК під керуванням Windows";
  • Вибери свій старий комп'ютер і натисни "продовжити";
  • На обох пристроях з'явиться код – потрібно перевірити, щоб він був однаковий;
  • Вибери на Мас, які файли потрібно перенести;
  • Натисни "Продовжити" і дочекайся перенесення;
  • Увійди до свого облікового запису на Мас і авторизуйся в iTunes Store.

Почати працювати на Мас

Спочатку нова прошивка може здаватися тобі незрозумілою і заплутаною. Це цілком нормально після довгих років користування "віндою". Постарайся якнайбільше посидіти за яблучним комп'ютером, вивчи його особливості управління. Вже через кілька днів ти зрозумієш що до чого і macOS стане тобі логічною і простою.



2ezh|864х452.jpg

Якщо ж найближчими днями тобі доведеться закрити важливе завдання по роботі або вирушити у ділове відрядження, то не варто ризикувати. Краще закінчи всі справи на своєму "старенькому" під керуванням Windows. Так буде швидше та надійніше. Але за першої ж можливості рекомендуємо почати звикати до Мас.

Підібрати аксесуари

Щоб спростити роботу з Мас, до яблучного комп'ютера можна підібрати величезну кількість корисних аксесуарів. Наприклад, бездротова миша Magic Mouse або фірмовий трекпад Magic Trackpad допоможуть полегшити керування будь-яким лептопом, стаціонарним блоком та моноблоком.

Спеціально для MacBook можна вибрати захисний чохол, або сумку. Особливо корисними будуть перехідники з Type-C на поширеніші USB-A, HDMI і microSD. Втім, про них потрібно замислитись після того, як ти почав користуватися новим комп'ютером. Через деякий час ти зрозумієш, чого тобі в ньому не вистачає.

Вивчити базові фішки

Після переїзду з Windows доведеться перевчитися багатьом гарячим клавішам. Наприклад, копіювати об'єкт можна через поєднання кнопок Command+C, а вставити через Command+V. Примусове закриття програми відбувається за командою Option+Command+Esc.


Повноекранний режим розгортається через гарячі кнопки Control+Command+F . Загалом система дуже схожа на “вінду”, але клавіші відрізняються. Спершу багато власників за звичкою затискають старі команди.

Буде також корисно ознайомитись із встановленим софтом. Провідником у macOS служить програма Finder. Вбудованим браузером є Safari, однак його можна змінити на Chrome або Opera, якщо потрібно.

На Мас є навіть базовий офіс для роботи з текстом, таблицями та презентаціями – iWork. Він повністю безкоштовний для всіх пристроїв – Mac, iPhone, Android та навіть Windows. До нього входять три інструменти Pages (текст), Numbers (таблиці) та Keynote (презентації). За бажанням можна завантажити Microsoft Office.

Це всі найважливіші моменти, про які потрібно знати для переходу з Windows на Mac. Насправді почати працювати на macOS дуже просто. Звикнути до неї можна за лічені дні. Набагато складніше переїхати навпаки – з Мас на “вінду”.


Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі:
Коментарі
Додати коментар