WWDC 2022. iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9, macOS 13 Ventura, MacBook Air M2 Cip – повний огляд презентації Apple

6 червня пройшла презентація Apple в рамках конференції для розробників WWDC 2022. Сама ж конференція продовжиться до пʼятниці, 10 червня. Та найцікавіше для нас компанія вже показала. Тож далі коротко але інформативно, про головні фішки івенту.


iOS 16. Великий апдейт

Як водиться, Тім Кук почав з того, чого всі чекали найбільше – з iOS 16. І не дивлячись на витоки та інсайди, нова операційна система для iPhone змогла нас зацікавити та навіть здивувати.

  • Найбільший апдейт за всю історію iOS отримав екран блокування. Тепер його, як і в Apple Watch, можна кастомізувати та персоналізувати. Можна налаштовувати шрифти, фонові зображення і навіть фільтри. На екран блокування тепер можна додавати віджети, наприклад, температуру повітря чи календар. Але є й готові варіанти від Apple. Наприклад, є екран блокування з погодою, який отримав круту анімацію.




Кастомізація екрану блокування iPhone

  • Всі сповіщення з екрану блокування тепер згортаються вниз. Віджет Live Activity дозволяє в режимі реального часу відображати твою активність, рахунок в матчах, рух таксі, що підʼїжджає, чи може стати панеллю керування музикою.

  • Окремо допрацювали режим Фокусування, який зʼявився в iOS 15. Тепер, перемикаючи режим фокусування наприклад на робочий, iPhone автоматично змінюватиме екран блокування на налаштований тобою раніше – з календарем та задачами, і навіть перемикатиме всі вкладки в Safari на ті, що ти використовуєш на роботі. Зручна штука, вже дуже хочеться її затестити.

  • Прокачали iMessage. Тепер він більше схожий на Telegram – можна редагування повідомлення, помічати повідомлення як непрочитані, завезли функцію Share Play, яка раніше в iMessage була не доступна.

  • Функція диктування навчилася працювати одночасно і з диктуванням, і з фізичним набором тексту на екрані. А ще диктування тепер вміє автоматично розрізняти і розставляти знаки пунктуації.

  • Live Text, завдяки якому можна нарешті копіювати номер кредитки з фото (дякуємо деяким користувачам, які досі скидають свою картку таким чином [ні!]), навчився працювати і з відео. Ставиш відтворення на паузу і копіюєш текст прямо з екрану. Можна також перекласти текст прямо в ролику.

  • Apple Pay отримає функцію Tap to Pay в США. Завдяки ній iPhone можна використовувати у якості платіжного терміналу. Дуже чекаємо, коли така можливість зʼявиться в Україні. А ще в Apple Pay додали тип платежів Apple Pay Later, що дозволяє користувачеві розділити платіж на 4 однакові частини і погасити його пізніше, впродовж 6 тижнів. Також працює поки що лише в Америці.

  • Оновлені Apple Maps отримали деталізацію 6 нових великих міст і почнуть працювати з 11 новими країнами. Але ще не у нас.
MLVP3
46 872 ₴
49 099 ₴
1 231 $
Спеціальна ціна-11%
MLPG3
26 999 ₴
23 999 ₴
601 $

  • Функція сімейного доступу дасть більше зручних налаштувань для нагляду за дітьми. У батьків зʼявився початковий екран при налаштуванні дитячого iPhone, можна більш гнучко налаштовувати доступ до ігор, книг, шоу, фільмів.

  • Додаток Фото отримав функцію iCloud Shared Photo Library. У хмарі створюється окрема медіатека, до якої отримують доступ члени сімʼї. Далі кожен сам визначає які фото туди завантажувати. Додавати фото у сімейну медіатеку можна буде відразу з екрану додатку Камера.

  • Додаток Home був повністю перепрацьований. Змінили дизайн, додали нові категорії, покращили мультикамерний вид.

  • Care Play нарешті отримає повну інтеграцію в систему автомобіля, а не буде просто дублювати інформацію з iPhone. Правда поки що таких авто ще немає. Але Apple обіцяє, що вони зʼявляться вже до кінця цього року.

В iOS 16 на iPhone переїдуть швидкі замітки. Операційна система стане працювати швидше. Мемоджі отримають більше варіантів кастомізації. Якщо коротко підсумувати все, що ми побачили на презентації iOS 16, можна сказати наступне: так, ми вже дуже хочемо оновитися, щоб затестити нові функції та, нарешті, хоч якісь оновлення в дизайні. Це ми про екран блокування зараз.

iOS 16 доступна для встановлення на:

  • iPhone 8 / 8 Plus / X;
  • iPhone XS / XS Max / XR;
  • iPhone 11 / 11 Pro / Pro Max;
  • iPhone 12 / 12 mini / 12 Pro / Pro Max;
  • iPhone 13 / 13 mini / 13 Pro / Pro Max;
  • iPhone SE (2-го і 3-го покоління).

Бета-версія iOS 16 доступна вже зараз. А реліз операційної системи відбудеться восени з презентацією iPhone. Ми радимо зачекати і не експериментувати з бетами. Так безпечніше.


watchOS 9. Ще кращі, ще спортивніші

А далі – про операційну систему для розумних годинників Apple. Тут також є на що подивитися і за що захотіти перейти на Apple Watch з інших варіантів годинників представлених на ринку.





Презентація Apple WWDC 2022

Компанія додала 4 нові вотч-фейси: астрономічний, лунар, плейтайм, типографічний метрополітен. Оновили інтерфейс Siri. Освіжили віконця сповіщень. А активні додатки тепер будуть закріплені в док для швидкого доступу. В Подкастах зʼявився пошук і функція “прослухати зараз”.

Звісно ж прокачали і спортивні можливості Apple Watch. Для бігунів зʼявилися три нові метрики: скільки твоє тіло рухається вверх-вниз, положення запʼястя і рух торса. Це впливає на енергозатрати. Крім того, годинник тепер буде вимірювати довжину кроку і час контакту з землею. А ще, нарешті, додали пульсові зони. Тепер ти можеш додавати власні тренування з різними вправами, самостійно вибираючи кількість повторів.

Фази сну тепер будуть відображатися на годиннику. А додаток Здоровʼя навчився попереджати про миготливу аритмію. Також тепер за допомогою годинника можна буде контролювати прийом медикаментів, надсилаючи сповіщення з нагадуванням і записуючи історію прийому ліків.

Починаючи з iOS 16 додаток Fitness буде доступний всім користувачам iPhone, а не лише власникам Apple Watch. За допомогою сенсорів смартфону можна буде відстежувати більшість параметрів. Але, звісно, з Apple Watch дані будуть точніші, а тренування легші. Принаймні, не потрібно буде думати, куди подіти iPhone на пробіжці.

watchOS 9 доступна для встановлення на:

  • Apple Watch 4 та новіші моделі Apple Watch.

Бета-версія watchOs 9 доступна вже зараз. А реліз операційної системи відбудеться разом з релізом iOS 16. Рекомендації щодо встановлення такі ж, як і з мобільною операційною системою.


Apple M2 Chip. Максимальна продуктивність з мінімальним енергоспоживанням

Ми сподівалися побачити “залізне” оновлення на WWDC і Apple нам його показала. M2 Chip побудований на 2 поколінні 5-нанометрового техпроцесу. На кристалі розміщені 20 мільярдів транзисторів, що на 25% більше, ніж у чіпі M1. Швидкість передачі даних з обʼєднаною памʼяттю виросла до 100 Гб/с, що більше ніж на 50% ніж у чіпі M1. Але більш цікаво побачити гаджет, у якому встановлено M2 Chip.



MacBook Air M2. Новий дизайн, нові можливості, новий MacBook Air

Найбільш популярний MacBook компанії Apple отримав новий дизайн у стилі MacBook Pro 14 та 16 дюймів. Але став тоншим і, на нашу думку, більш привабливим. Лептоп вийде у 4 кольорах: срібний, космічний сірий, зірковий, опівнічний.

Як і очікувалося, повернули зручний коннектор MagSafe. Але головне – це начинка. У мінімальній комплектації специфікація MacBook Air 2022 виглядає так:

  • Apple M2 Chip
    8-ядерний процесор з 4 продуктивними ядрами і 4 ефективними ядрами
    Пропускна здатність пам'яті 100 ГБ/с

  • Медіа-движок
    H.264, HEVC, ProRes і ProRes RAW з апаратним прискоренням

  • Дисплей Liquid Retina
    13,6-дюймовий True Tone дисплей зі світлодіодним підсвічуванням і технологією IPS
    Роздільна здатність 2560х1664 при 224 пікселях на дюйм
    Яскравість 500 ніт

  • Акумулятор
    До 18 годин відтворення фільмів у програмі Apple TV
    До 15 годин бездротового Інтернету

  • Зарядка та розʼєми
    Порт зарядки MagSafe 3
    3,5 мм роз'єм для навушників
    Два порти Thunderbolt / USB 4

  • Пам'ять
    8 ГБ уніфікованої пам'яті
    Можливість розширення до 16 ГБ або 24 ГБ

  • Зберігання
    SSD на 256 ГБ
    Можливість розширення до 512 ГБ, 1 ТБ або 2 ТБ

  • Камера
    HD-камера FaceTime 1080p




MacBook Air 2022 M2 Chip

MacBook Pro 13'' M2 Chip

Це стало повною несподіванкою, але Apple оновила MacBook Pro 13 дюймів у старому дизайні, встановивши в ньому M2 Chip. За характеристиками він мало чим відрізняється від MacBook Air 2022, але має активне охолодження, що може знадобитися тим, кому потрібен невеликий, легкий лептоп з можливістю роботи на ньому у складних програмах.


macOS 13 Ventura. Прокачана операційка для прокачаних Mac

Ну і, звісно ж, до операційної системи Mac. Зʼявилася функція Stage Manager, яка дозволить більш зручно використовувати безліч відкритих одночасно вікон. Пошук Spotlight отримав можливість швидкого перегляду файлів з натиснутим пробілом. Чесно кажучи, цього не вистачало раніше.

Але найголовніше – Spotlight тепер шукає не лише у бібліотеці фото, в системі і в web, але й працює з функцією Live Text. Зʼявилася підтримка української і російської мови. Аналогічні функції пошуку отримає iOS та iPadOS. Нижче розповімо ще про декілька нововведень:

  • Прокачали додаток Пошта. Браузер Safari став найшвидшим у світі і при цьому залишився найенергоефективнішим. Можна тепер динамічно ділитися вкладками з друзями.

  • Функція Passkey дозволяє створювати паролі для сайтів та сервісів за допомогою ToucID чи FaceID. Вводиш логін, приклажаєш палець – і все готово. Працює на Mac, iPhone та iPad.

  • Показали також кілька новий ігор для Mac. На думку Apple, технологія Apple Silicone добре заточена під геймінг. Тож проблем з новими іграми на MacBook не буде.

  • Нова функція Continuity Camera дозволяє використовувати iPhone у якості веб-камери для Mac. Декому це точно стане у нагоді.

macOS 13 доступна для встановлення на:

  • MacBook 12" (2017);
  • MacBook Air (2018 та новіші);
  • MacBook Pro (2017 та новіші);
  • Mac mini (2018 та новіші);
  • iMac (2017 та новіші);
  • iMac Pro (2017);
  • Mac Pro (2019);
  • Mac Studio (2022)

iPadOS 16. Як iOS 16, тільки краще

iPadOS отримає всі ті ж фічі, що й iOS 16. Але має ще декілька унікальних функцій. Наприклад, додаток Погода отримає класну анімацію, яка на екрані iPad буде виглядати просто неймовірно.

Спеціальна ціна-21%
MGN93/Z12700068/Z1270008R
43 499 ₴
34 499 ₴
865 $

Функція Collaboration дозволить працювати кільком користувачам над одним документом. Через спеціальну іконку можна швидко списатись чи зідзвонитись в FaceTime. Аналогічно функція працює і в Safari. Видно навіть, хто в якій вкладці зараз знаходиться. Працює в iOS, iPadOs та macOS.

Ну і, звісно ж, зробили акцент на іграх. Навіть ачівки додали в Game Center. Але нам більше подобається використовувати iPad як другий дисплей Mac. Хоча й у ігри пограти інколи можна.

iPadOS 16 доступна для встановлення на:

  • iPad Pro (усі моделі);
  • iPad Air (3-го покоління та новішої версії);
  • iPad (5-го покоління і новіших версій);
  • iPad mini (5-го покоління і новіші).

А на цьому все. Ділись своїми думками щодо того, що показала нам Apple у коментарях і не забудь придивитися собі новий девайс до вересня, коли всі нові операційні системи Apple стануть доступними до встановлення.


Читати наш блог у Telegram
Популярні гаджети Apple:
MGJ53/MGH63
22 899 ₴
574 $
Показати всі
Коментарі
Додати коментар