Є ризик дефіциту iPhone 13. Заводи Apple в Китаї зупинились

В останні дні багато китайських міст зіткнулися з перебоями в електропостачанні. Влада відключає електрику як звичайним жителям, так і величезним підприємствам. Криза торкнулася навіть заводів таких гігантів, як Apple і Tesla.

Джерела з Піднебесної кажуть, що постачальники всесвітньо відомих корпорацій не можуть налагодити виробництво через постійні перебої зі світлом. З чим пов'язана проблема і до чого вона може призвести – зараз розберемося.

Енергетична криза в Китаї: причини

Ще минулого тижня влада Китаю обмежила споживання електрики для багатьох галузей промисловості. Енергію подають тільки в певний час, коли це найбільше необхідно.



864х452_01.jpg

Причиною такого несподіваного рішення стало те, що республіці потрібно терміново вкластися в норму викидів вуглекислого газу в атмосферу. З огляду на те, що близько 70% енергії в КНР генерують вугільні станції, зменшити викиди без відключення електрики дуже складно.

Навіщо Китай зменшує викиди? Між певними країнами в світі (Україна входить в цей список) є домовленість щодо того, скільки вуглекислого газу в атмосферу Землі вони можуть викинути. Таким чином виходить регулювати негативний вплив на планету.

Але експерти впевнені, що справа йде не тільки в цьому. Реальною причиною кризи називають брак вугілля і підвищення цін на тверде паливо. В цьому році Піднебесна почала споживати на 14% більше енергії, тоді як видобуток пального збільшився тільки на 6%.

До чого призведе криза електроенергії в Китаї?

Відключення світла найбільше торкнулося північно-східних і південних регіонів КНР. Там закрилися всі торгові центри, а всі маленькі магазинчики працюють при свічках. Але нас, європейців, це не зачіпає. Куди страшніше той факт, що через кризу енергії закрився ряд партнерів Apple.

-4%
MLLA3
53 999 ₴
51 999 ₴
1 300 $
Спеціальна ціна-14%
MLPH3
27 999 ₴
24 099 ₴
602 $

Головний постачальник механічних деталей яблучної компанії Yisheng Precision Industry поставив виробництво на паузу. Зараз він заповнює склади сировиною і обіцяє в майбутньому прискорити свої темпи, і навіть працювати на великі свята.

Ще один виробник плат для Купертіно Xinxing Electronics збирається зупинити конвеєр до кінця місяця. Фірма буде задіювати інші заводи в виготовленні, щоб вчасно виконати план.

Pegatron – партнер купертинівців в збірці iPhone поки працює в звичайному режимі. Але він чекає, що йому можуть відключити світло з дня на день. Найголовніший "збирач" Apple Foxconn, на щастя, не постраждає від обмежень по електриці.



864х452_02.jpg

Якщо проблеми з нестачею енергії вирішаться в найближчі дні, то купертинівці нічого глобально не втратять. Компанії-партнери яблучної корпорації відновлять роботу і надолужать згаяне. Але є ймовірність, що енергокриза тільки посилиться і світло почнуть відключати також в інших регіонах Китаю.

Якщо це дійсно станеться, то всіх користувачів чекає великий дефіцит iPhone 13, свіженьких iPad і майбутніх MacBook. Більшість гаджетів в світі виготовляють і збирають саме в Піднебесній, так що проблема в КНР може торкнутися всього світу. Виходить такий собі ефект доміно.

Найбільше Apple боїться не задовольнити попит на свої продукти напередодні різдвяних свят. Це найприбутковіший період, адже саме тоді стартує "Чорна п'ятниця" і інші розпродажі по всьому світу. А користувачі ходять по магазинах у пошуках новеньких iPhone 13 і iPad, щоб купити їх в подарунок своїм близьким.


Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Показати всі
Коментарі
Додати коментар