Секрети мобільної фотографії на iPhone

Зміст

Здавалося б, що може бути простіше за створення знімка за допомогою iPhone? Відкриваєш програму «Камера», вибираєш об'єкт чи краєвид та натискаєш на кнопку затвора. Вуаля, фото готове.

Однак, фотографія взагалі та мобільна зокрема – це цілий світ зі своїми законами та правилами, якими варто активно користуватися. Якщо ти, звичайно ж, хочеш отримати на виході щонайменше цікавий знімок, а як максимум – фотошедевр власного виготовлення.

Читай також: Як знімати якісно на iPhone вночі. Фотографуй як боженька!

Про секрети мобільної фотографії на iPhone, використання апаратних та програмних фішок камер, а також про деякі принципи побудови кадру, які використовуються професійними фотографами, розповім у цій статті. Поїхали!


Сітка та правило золотого перетину

Почну з трюку, відомого як «Правило третин». Або, як його ще називають, «Спрощене правило золотого перетину». До нього часто вдаються фотографи, дизайнери та художники для наділення композиції силою та виразністю.

У чому його суть? У звичайному фотоапараті екран можна подумки розділити на кілька рівних частин за допомогою ліній. Місця вздовж ліній або де вони перетинаються, стають так званими місцями сили. Тобто, в них і потрібно мати найважливіші елементи.



ti 864x452.png

У iPhone не обов'язково вмикати уяву. Достатньо зайти в «Налаштування» – «Камера» – «Сітка». При активації цього режиму екран видошукача розділиться на дев'ять рівних частин двома вертикальними та двома горизонтальними лініями. Так, спочатку така розмітка може здатися чимось зайвим і навіть таким, що заважає. Але це справа звички. Зате результат тебе приємно здивує. Знімки стануть цілісними та зможуть максимально точно передати задум композиції.


Довга витримка в режимі «Live Photos»

Принцип роботи опції «ожилих фото» полягає в тому, що iPhone записує 1,5 секунди відео до та після натискання на кнопку затвора. У результаті виходить серія кадрів, з яких ти можеш вибрати найкращий.

Ця особливість ідеально підійде для фотографування об'єктів, що рухаються: машин, людей або навіть водоспаду. І, що найцікавіше, за допомогою «Live Photos» у режимі довгої витримки можна створювати ефект шлейфу, такого собі художнього розмиття, якого можна досягти лише за допомогою дорогої цифрової дзеркальної камери.

Супер ціна-8%
MQ9X3
57 499 ₴
52 699 ₴
1 317 $
Спеціальна ціна-16%
MPUF3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $

Отже, щоб запустити довгу витримку на iPhone, виконай низку нескладних кроків:

  1. Зайди у застосунок «Камера».
  2. Відкрий вкладку «Фото».
  3. Активуй режим «Live Photos».
  4. Зроби фотографію об'єкта у русі.
  5. У вкладці «Альбоми» знайди «Live Photos».
  6. Відкрий фото, що вийшло.
  7. У верхньому лівому куті натисніть на кнопку «Live».
  8. У спливаючому меню вибери «Довга експозиція».

Готово! Тепер твоя фоторобота отримає те чарівне розмиття, як при використанні професійної «дзеркалки». До речі, режим «Live Photos» пропонує і відеоефекти. При активації функції «Цикл» фото перетворюється на зациклене відео, а якщо увімкнути «Маятник», відео відтворюватиметься в обидві сторони.


Ефект HDR

Якщо простими словами, то High Dynamic Range або HDR є технологією поліпшення деталізації зображення, яка «жонглює» світлом, тінню та контрастністю.

Розширений динамічний діапазон працює в такий спосіб. При зйомці твій iPhone робить не один, а одразу три кадри, експозиція яких переходить від світлої до темної. Потім пристрій вибирає знімок, в якому переважають насичені кольори та яскраво виражений контраст.

Читай також: Як професійно фотографувати на iPhone, навіть якщо ти поки не вмієш

Функція HDR доступна на всіх айфонах, проте лише в iPhone 13/13 Pro та iPhone 14/14 Pro вона працює в автоматичному режимі. А ось на iPhone XS і вище режим потрібно вмикати самостійно. Для цього зайди в «Налаштування» – «Камера» і перетягни бігунок «Смарт-HDR» в положення «Увімкнено».


Фіксація фокуса та експозиції

Можливість змінювати експозицію та фіксувати зміни при створенні фото з'явилася ще в iOS 8. Однак її фіксація збивалася як при переміщенні смартфона, так і при натисканні на екран в іншому місці.

У iOS 14 все змінилося на краще. Тепер додавати світло або тінь у процесі зйомки та фіксувати вибрану експозицію можна, не побоюючись, що налаштування не збережуться.

-20%
MQ023
56 406 ₴
45 399 ₴
1 135 $
Спеціальна ціна-17%
MPVN3
31 999 ₴
26 499 ₴
662 $

Як це працює? Для початку задай співвідношення тонів, торкнувшись екрану та дочекавшись появи жовтого квадрата та вертикальної лінії із сонечком. Потім вертикальними свайпами налаштуй яскравість. До речі, те ж саме можна зробити, якщо свайпнути вгору по екрану. З'явиться стрілочка, натиснувши яку ти побачиш контекстне меню з інструментами. Вибери «+-» та зміни експозицію.

Наразі залишається зафіксувати експозицію. Натисни та утримуй палець на екрані до появи вгорі «Фіксація фокуса/експозиції». Готово!


Вертикальна панорама

За допомогою цього режиму можна охопити максимальний простір. І зовсім не важливо, що при цьому знімати: пейзаж, що сподобався, або якийсь пам'ятник архітектури.



ezh 864x452 6.png

Але при такому виді зйомки потрібно враховувати ряд факторів, які можуть спотворити фотографію, що вийшла:

  • Близькість до об'єкта призводить до того, що все, що потрапляє в область ближче до краю кадру, набуває дугоподібної форми. Такий собі принцип дверного вічка.

  • Переміщення камери має бути плавним для більшої чіткості зображення.

  • Головний або центральний об'єкт на майбутньому фотошедеврі необхідно доопрацювати фіксацією фокуса та експозиції на ньому. Інакше яскравість знімка буде неоднорідною.

Для активації режиму відкрий застосунок «Камера» – «Панорама». Поверни смартфон на 90 градусів та натисни на затвор. Слідуючи стрілці на екрані, переміщуй айфон. Щоб завершити зйомку, натисни кнопку затвора знов. Якщо ти все зробиш правильно, а головне, плавно, то вийде якісне панорамне фото.


Режим серійної зйомки

Сфотографувати об'єкт, що знаходиться в русі, наприклад, не надто дресированого домашнього вихованця, – завдання не з легких. І тут на допомогу приходить режим серійної зйомки.

Серед безлічі фотографій точно знайдеться та сама, яка стане остаточним варіантом. Для запуску процесу натисни кнопку затвора і потягни її вліво. iPhone почне масовану фотосесію зі швидкістю 10 знімків за секунду. Забери палець із затвора, коли вважаєш, що вже вистачить.

Ту ж маніпуляцію можна виконати і використовуючи кнопку гучності. Все, що тобі потрібно, це зайти в «Налаштування» – «Камера», а потім активувати бігунок «Кнопка збільшення гучності для серій».


Таймер

У цьому режимі ти можеш відсунути час натискання затвора камери від 3 до 10 секунд. Причому для iPhone функція актуальна як для основної, так і для селфі-камери.

Щоб зробити спільне фото біля локації, що сподобалася, наприклад, не обов'язково просити перехожих. Я вже не говорю про безлюдний парк або берег моря. Достатньо знайти, куди можна поставити смартфон та виставити таймер на потрібний час. А в режимі селфі у тебе виявляться вільними руки, в які можна буде щось взяти. Загалом варіантів для експериментів маса.

-7%
MQ1K3
58 240 ₴
53 999 ₴
1 350 $
-5%
MPUN3
28 118 ₴
26 799 ₴
670 $

Щоб запустити функцію, відкрий програму «Камера» та торкнися іконки таймера. Далі встанови час очікування від 3 до 10 секунд. У правому нижньому кутку з'явиться зворотний відлік. Готово! Можна займати позицію для фотографій.

Достойною заміною таймера можуть стати Apple Watch. По суті, розумний годинник при бажанні стає пультом дистанційного керування камерою твого iPhone. Єдине, що відстань не повинна перевищувати 10 метрів. Також можна активувати таймер або налаштувати експозицію.


Фільтри у реальному часі

Вже знайома тобі стрілка вгорі екрана в режимі програми «Камера» відкриває панель інструментів, у тому числі три кола, що перетинаються. Це і є функція фільтрів у реальному часі. Можна виставити будь-який з тих, хто сподобався від чорно-білого до ефектного теплого.

Тепер камера буде фотографувати із застосуванням вибраного фільтра. А у правому верхньому кутку з'явиться значок, що вказує на це. До речі, дію магії будь-якого фільтра на зроблену фотографію можна припинити коли завгодно. Для цього вибери фото, натисни на «Правити» – «Повернути» – «Повернути до оригіналу».


Ефекти в режимі «Портрет»

Якщо з фоном не пощастило, а портрет просто необхідно зробити тут і зараз, можна скористатися функцією «Портретне освітлення». Причому як під час створення знімка, так і для постобробки вже готової фотографії.

Читай також: Зависає камера на iPhone? Ми знаємо, що з цим робити

Опція пропонує кілька ефектів, серед яких:

  • студійне світло для виділення рис обличчя;
  • контурне, що використовує спрямоване освітлення;
  • сценічне, коли на фото є лише модель;
  • а також варіації з використанням чорно-білих тонів і відтінків сірого.

І так, всі ці ефекти та індивідуальні налаштування різкості кожного з них ти знайдеш у вкладці «Портрет». Експериментуй, адже це чудовий привід для творчості!


Низький ракурс

Звичайно ж, фотографувати за допомогою iPhone набагато простіше та зручніше у природному положенні камери, тобто спрямованої на об'єкт горизонтально. Але можна підійти до процесу нестандартно та спробувати змінити ракурс. Наприклад, знизу нагору. Які переваги це дасть?



ezh 864x452 4.png

Перше, зміниться сама композиція, а точніше кут зору. Погодься, ми рідко дивимося знизу на речі, які можна порівняти за розміром. Друге, якщо використовувати просте тло, наприклад, небо, то центральний об'єкт при такій зйомці набуде максимальної виразності. А фактори, що відволікають, підуть нанівець.

І останнє – це передній план при фотографуванні пейзажу. Важливу деталь на ньому можна таким чином добре підкреслити. До речі, у портретній орієнтації зовсім необов'язково ставати навколішки. Можна просто перевернути айфон. За допомогою такого трюку навіть близько розташовані об'єкти потраплять у кадр, причому повністю.


Висновок

Більшість секретів мобільної фотографії в цьому огляді стосується програми «Камера» на iPhone. Але не варто нехтувати загальними правилами для створення гідної фотороботи.

Наприклад, домагатися кращої глибини знімка, використовуючи принцип напрямних ліній. Або збалансувати композицію розташуванням об'єктів по діагоналі. Якщо освоїти ці та інші навички, а також додати до них можливості твого iPhone, то шлях від ідеї до її втілення у фотошедевр видасться легкою прогулянкою.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Актуальні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар