Поради щодо оптимізації роботи з пристроями Apple

Зміст

Бажання зберегти працездатність батареї «яблучного» пристрою і продовжити її життєвий цикл здається цілком природним. Під лежачий камінь, як відомо, вода не тече. Тому саме час діяти, щоб ваш акумулятор гідно зустрів «старість». Яку можна непогано відтягнути, скориставшись кількома порадами з оптимізації епловського смартфона та інших продуктів купертинівців.

У сьогоднішній статті поговоримо про способи, як збільшити термін служби батареї гаджетів Apple: від процесу заряджання і до того, як поводитися з акумулятором під час тривалого зберігання пристрою. Поїхали!


Оновіть програмне забезпечення до найновішої версії

Оновлювати iOS в айфоні, macOS в Macbook або watchOS в епл вотч потрібно не тільки для отримання нових функцій і можливостей для повноцінної роботи «яблучних» пристроїв.

По-перше, таким чином усуваються баги і деякі шорсткості минулої версії програмного забезпечення. А по-друге, підвищується оптимізація «героя» нашого матеріалу – акумулятора. А це означає, що оновлення системи безпосередньо впливає, зокрема, і на нього (незалежно від об'єму), подовжуючи його термін служби і загалом, забезпечуючи правильну взаємодію з іншими компонентами смартфона або комп'ютера.

Щоб оновитися в iOS, зайдіть в «Параметри» – «Загальні» – «Оновлення ПЗ». Для macOS схема схожа: Меню налаштувань «Apple» у верхньому лівому кутку екрана – «Системні параметри» – «Оновлення ПЗ».

-6%
MU193
46 999 ₴
44 099 ₴
1 102 $

Для оновлення Apple Watch мати під рукою iPhone необов'язково:

  1. Підключіть годинник до мережі Wi-Fi.
  2. Зайдіть до «Налаштування».
  3. Відкрийте вкладку «Загальні».
  4. Натисніть «Оновлення ПЗ».

Готово! Єдина вимога: розумний годинник попередньо необхідно зарядити мінімум наполовину. І так, щоб не забувати оновлюватися, можна активувати «Автоматичне оновлення ПЗ». У випадку з Apple Watch скористайтеся застосунком «Мій годинник» на айфоні.


Уникайте екстремальних температур

Чому так важливо дотримуватися певного режиму температури для продовження автономності та терміну служби батареї, причому, як під час заряджання, так і під час експлуатації? Вся справа в особливостях вбудованого літій-іонного акумулятора.

При високій температурі навколишнього середовища хімічна реакція обміну електронів між атомами, яка лежить в основі Li-Ion, прискорюється. Це неминуче призводить до окислення і зменшення корисної площі поверхні.

За екстремально низьких температур електрохімічна реакція навпаки, протікає довше. Під час використання це ніяк не впливає на батарею. А ось якщо заряджати гаджет за мінуса, більша частина іонів літію замість того, щоб проникати в катод, осідає на його поверхні. Відбувається гальванічна реакція.

Тому навіть одна зарядка на морозі може призвести до зниження ємності на значні відсотки і до істотного підвищення опору. До того ж, такий акум небезпечний, він може вибухнути через вібрацію або високий рівень заряду.



ti 864x452 5.png

А що рекомендують у Apple?

  • Температура використання iPhone в ідеалі повинна коливатися в межах від +16 до +22 ºC;
  • Максимальна межа експлуатації без заподіяння шкоди акумулятору – до +35 ºC;
  • Уникайте тривалого впливу прямих сонячних променів на гаджет;
  • Не заряджайте у спеку більше ніж +30 ºC;
  • Не заряджайте пристрій під час ресурсоємних ігрових сесій, які неминуче підвищать температуру, та смартфон нагріється ще сильніше.

Очевидно, що використовувати «яблучні» гаджети лише в умовах квартири, де можна досягти найбільш комфортної температури, – нереальне завдання. Звідси і загальні рекомендації купертинівців, за допомогою яких можна оптимізувати використання гаджетів. Діапазон у режимі експлуатації для iPhone, Apple Watch і iPad – від 0 до +35 ºC. Для MacBook ж нижню планку необхідно злегка підвищити – від +10 до +35 ºC.


Заряджайте пристрої без чохлів

Якщо в приміщенні, де заряджається айфон, надто спекотно і при цьому девайс ще й надійно «запакований» у щільний чохол, то перегрівання станеться практично зі 100% ймовірністю. А з ним і прискориться деградація акумулятора. Ситуація легко змінюється простим зняттям чохла. Візьміть це за звичку і тоді згубний вплив тепла на ємність буде виключено.


При тривалому зберіганні залишайте пристрій наполовину зарядженим

Буває, що той чи інший «яблучний» гаджет не використовується. Він або грає роль запасного пристрою, або бере участь у неквапливому продажу. Загалом, просто лежить. Здавалося б, що може трапиться з його акумулятором? Може, адже він – це ціла екосистема зі своїми законами, зокрема й правилами зберігання.

Спеціальна ціна-4%
MU7A3
51 999 ₴
49 999 ₴
1 250 $
-5%
Z18P000TU/Z18Q0005F/Z18P000PY
93 450 ₴
88 999 ₴
2 225 $

Поради від Apple про те, як зберігати їхні девайси, щоб зберегти їхню працездатність, буквально такі:

  • тримайте баланс заряду в межах 50%;
  • зберігайте гаджет у вимкненому стані;
  • для зберігання використовуйте сухе прохолодне приміщення з температурою повітря не вище +32 ºC;
  • при тривалому зберіганні достатньо заряджати пристрій до половини заряду, тобто на 50%.

Якщо не дотримуватися цих рекомендацій, негативні наслідки неминучі. Наприклад, ситуація з повністю розрядженою батареєю пристрою, що довго лежить без діла, загрожує перерости в стан глибокої розрядки. Що тягне за собою втрату здатності тримати заряд. І навпаки, гаджет, що зберігається, акум якого повністю заряджений, може втратити ємність.

І останнє, з якихось причин пристрій не заряджали під час зберігання і він повністю розрядився. Щоб «привести акум до тями» і почати знову користуватися тим самим епплівським смартфоном, потрібно морально підготуватися до того, що процедура «повернення до життя» за допомогою блоку живлення займе близько 20 хвилин.


Оптимізуйте налаштування

В iPhone левова частка енергії заряду акумулятора йде на дві речі: обслуговування екрана і мобільне з'єднання, включно з мобільним інтернетом. Власне, яскравість екрана можна банально зменшити в Центрі керування. Або активувати параметр автояскравості, яка змінюватиметься відповідно до зовнішніх умов. Щоб збільшити час «пильнування» гаджета, знизивши яскравість, зайдіть у «Параметри» – «Загальні» – «Доступність» – «Адаптації дисплея» – «Автояскравість».

Використовуйте Wi-Fi завжди, коли є така можливість. Адже такий спосіб підключення до інтернету менше «під'їдає» акум, ніж мережа вашого мобільного оператора.



ti 864x452.png

Apple Watch «видихаються» завдяки все тому ж екрану та датчикам. Але становище можна легко поліпшити. Наприклад, датчик вимірювання серцевого ритму можна відключати. Це прямий шлях до економії. У застосунку «Мій годинник» на айфоні потрібно зайти в розділ «Тренування» і активувати режим «Еко».

Тепер екран. Функцію ввімкнення екрана епл вотч простим підняттям руки також можна відключити. Особливо, якщо доводиться часто рухати руками. Зайдіть у «Параметри» – «Загальні» – «Пробудження екрана» – «Підняття руки» і вимкніть її.

Під час роботи MacBook від вбудованого акумулятора яскравість екрана автоматично знижується. Це нормальна поведінка системи. Але їй можна допомогти кількома способами і збільшити, таким чином, автономність «яблучного» комп'ютера:

  1. Встановити таймер вимкнення дисплея на мінімальне значення в 1 хвилину.
  2. Або поставити галочку навпроти «Трохи затемняти дисплей під час роботи від акумулятора».
  3. І, нарешті, можна зменшити яскравість вручну, наприклад, для перегляду відеоконтенту за повної відсутності зовнішнього освітлення.

Досягти оптимізації у споживанні енергії вашим макбуком можна і за допомогою Wi-Fi, вірніше його деактивації. Якщо пристрій якийсь час не використовується, намагайтеся відключати бездротову мережу. Адже «поїдання» міліампер годин увімкненим Wi-Fi не зупиняється ні на секунду. Для цього зайдіть у меню стану Wi-Fi і натисніть на віртуальну кнопку з відповідним значком.


Якщо під'єднаний до MacBook зовнішній SSD, SD-карта або будь-який інший периферійний пристрій не в роботі, для економії об'єму акумулятора їх краще витягти з комп'ютера. А невикористовувані додатки завершити.


Увімкніть режим енергозбереження

За низького рівня заряду ваш iPhone може пропрацювати довше. При досягненні 20 та 10% пристрій сам надасть вибір: переходити чи ні в режим енергозбереження. Ви можете зробити це і самостійно, перейшовши в «Параметри» – «Акумулятор». І також у будь-який момент відновити повноцінну роботу пристрою.

Чим же він такий хороший? По-перше, поряд з оптимізацією продуктивності знижується яскравість дисплея. По-друге, призупиняється завантаження контенту у фоні. А по-третє, перестають працювати такі функції як AirDrop і синхронізація з хмарою. При цьому головні завдання смартфон продовжує виконувати. Дзвінки, надсилання повідомлень та інтернет все ще доступні до використання.



ti 864x452 4.png

В Apple Watch режим енергозбереження оптимізує найбільш ненажерливі функції: відключає Always-On display, датчики, що працюють у фоновому режимі та загалом обмежує інтернет-з'єднання.


Переглядайте інформацію про використання акумулятора

Побачити дані про те, як використовується батарея вашого «яблучного» смартфона, можна в розділі «Параметри» – «Акумулятор». І перше, на що варто звернути увагу, це на застосунки, що працюють у фоні. Вони непомітно для вас, але відчутно для стану акумулятора продовжують споживати енергію. Але функцію оновлення можна призупинити, зайшовши в «Параметри» – «Загальні» – «Оновлення фону».

Друге, це геолокація. Деякі застосунки можуть нею активно користуватися, що негативно позначається на автономності гаджета. Відключення функції здійснюється через «Параметри» – «Конфіденційність» – «Служби геолокації».

І третє, це переривчастий або занадто слабкий сигнал мережі, а то й зовсім приходить повідомлення про відсутність покриття. У такому разі, щоб зберегти автономність, краще активувати режим «Політ». Але тільки, якщо ви можете дозволити собі такий крок. Адже в цьому режимі здійснення дзвінків і доступ до інтернету стануть тимчасово заблоковані. А якщо це необхідно, відновити колишній стан речей можна, натиснувши на відповідну іконку з літачком.

З Apple Watch ситуація аналогічна. Для перегляду повної інформації про використання акумулятора потрібно зайти в «Параметри» – «Акумулятор».

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні гаджети Apple:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар