Чи варто купувати HomePod в Україні сьогодні?

Зміст

Перший HomePod, який випустила Apple у лютому 2018 року, отримав багато позитивних відгуків від користувачів. Але через високу ціну та велику конкуренцію з боку розумних колонок від Amazon та Google, попит на нього був не дуже. Потім, у листопаді 2020 року, купертинівці представили HomePod mini з більшістю функцій з арсеналу «старшого брата» і за набагато нижчою ціною.

Можливо, саме через дорожнечу Apple припинила випуск HomePod у березні 2021 року. В результаті, протягом двох років HomePod mini став єдиним розумним динаміком, що продається компанією.

Ситуація змінилася у січні 2023 року, коли було представлено HomePod другого покоління з деякими змінами, порівняно з першою моделлю. До речі, стаття про HomePod 2 є у блозі Техно Їжака. Заходь, цікався.

А в цьому матеріалі я зіставлю всі три моделі смарт- колонки за дизайном, ціною та можливостями. І спробую відповісти, чи потрібно купувати HomePod в Україні сьогодні? Поїхали!

Я порівняв представників сімейства HomePod, і ось що в мене вийшло:



   HomePod mini HomePod**  HomePod 2
 Вуфери Повнодіапазонний драйвер НЧ-динамік з високим ходом НЧ-динамік з високим ходом
 Твітери Подвійні пасивні випромінювачі 7 ВЧ-динаміків із формуванням променя 5 рупорних твітерів
 Мікрофони 4 мікрофони для Siri 6 мікрофонів для Siri 4 мікрофони для Siri
1 НЧ калібрувальний мікрофон
 Аудіо Індивідуальний акустичний хвилевід для звукового поля на 360 градусів Зондування приміщення
Просторовий звук Dolby Atmos
Зондування приміщення
Просторовий звук Dolby Atmos
 Датчики Температура та вологість - Температура та вологість
Розпізнавання звуків
 Ціна* $99 $299 $299

*Ціна актуальна для США та вказана з метою порівняння.
**HomePod знято з продажу з 2021 року.

А тепер перейдемо до аналізу диво-колонок, починаючи з вартості.


Навіщо платити більше?

Коли вперше був випущений HomePod, він коштував досить дорого – $349. Згодом ціна впала до $299, перш ніж його зняли з продажу. Тепер, з появою нового HomePod 2, цінник залишився на колишньому рівні $299. З іншого боку, HomePod mini у США продається за ціною $99.

А зараз питання. Навіщо купувати HomePod 2, якщо можна купити цілих три пристрої HomePod mini за тією ж самою ціною? Основна причина – це якість звуку. В той час, як HomePod mini – цілком непоганий динамік, HomePod 2 пропонує значно краще звучання. Але є й інші причини. Розбираємось далі.


Дизайн

HomePod 2 майже ідентичний оригінальному HomePod з таким же сітчастим зовнішнім виглядом, але є деякі відмінності. Дисплей у верхній частині трохи більший, і замість White та Space Gray кольорів оригіналу доступні два варіанти: White та Midnight. HomePod mini випускається у п'яти кольорах: Space Gray та White, а також Blue, Yellow та Orange.

Оригінальний HomePod мав вбудований кабель живлення (як HomePod mini), який неможливо від'єднати. У новому HomePod 2 стандартний кабель, який можна замінити будь-яким іншим з роз'ємом «вісімка». Це однозначно плюс!


Якість звуку та функції

Усередині HomePod 2 знаходиться масив, що складається з 5 твітерів з формуванням променя та НЧ динамік зі спеціальним підсилювачем (при цьому попередник мав 7 твітерів, а також більше мікрофонів).

-33%
-17%
MQJ83/MQJA3
17 199 ₴
14 199 ₴
355 $

Новий HomePod 2 має також низькочастотний калібрувальний еквалайзерний мікрофон, який у поєднанні з технологією розпізнавання приміщення дозволяє відстежувати та аналізувати акустику, регулювати звукові частоти та максимізувати акустичні характеристики залежно від ситуації.

HomePod mini не в змозі вмістити всю цю звукову пишність, в ній менше динаміків та мікрофонів. Але він має повнодіапазонний драйвер та подвійні пасивні репродуктори, що за словами Apple забезпечують глибокі баси та чіткі високі частоти. І хоч HomePod mini за потужністю поступається збільшеній версії, наповнити кімнату якісним звуком цілком може. Особливо, якщо купити такий самий і створити стереопару.

Після оновлення програмного забезпечення HomePod 2 та HomePod mini почали підтримувати технологію стиснення звуку без втрат. Тому ти можеш відтворювати музику від 16 біт/44,1 кГц (формат компакт-диска) до 24 біт/192 кГц.

HomePod mini не підтримує об'ємний звук, тому якщо ти хочеш використати розумну колонку від Apple як частину домашнього кінотеатру у складі стереопари, цей варіант не підійде. Найкраще використовувати HomePod 2.


Характеристики та Розумний дім

Відрізняється не лише кількість твітерів та мікрофонів. Усі три колонки працюють на різних чіпах:

  • HomePod mini. Чіп Apple S5 (як у Apple Watch Series 5).

  • HomePod. Чіп Apple A8 (як у iPhone 6).

  • HomePod 2. Чіп Apple S7 (як у Apple Watch Series 7).

Схоже, що Apple для нової своєї колонки вибрала чіп, що підходить для компактнішого дизайну, а не потужний чіп, як в iPhone. Мабуть, такий крок виправдано.

Розпродаж-32%
Спеціальна ціна-32%

HomePod 2 та HomePod mini оснащені надширокосмуговим чіпом Apple U1, який дозволяє переключити відтворення музики з твого iPhone (починаючи з iPhone 11) на HomePod, щоб ти міг слухати музику, коли входиш до будинку.

Ти також можеш переглядати елементи керування мультимедіа, не розблоковуючи свій iPhone, і отримувати персональні рекомендації щодо прослуховування.

Два із трьох пристроїв, крім оригінального HomePod, мають датчики температури та вологості для відстеження умов у приміщенні, де вони знаходяться. А ще HomePod 2 може прослуховувати сигнали тривоги при задимленні або наявності чадного газу та відправляти сповіщення на твій iPhone. А це вже стосується Розумного будинку.


Siri

Всі розумні колонки пропонують підтримку віртуального асистента Siri для різних цілей. Ось, що можна робити за його допомогою:

  1. Здійснювати та приймати телефонні дзвінки.
  2. Читати та відповідати на повідомлення.
  3. Встановлювати таймери та будильники.
  4. Дізнаватись про погоду.
  5. Отримувати інформацію із пошуку в інтернеті.

І це не рахуючи фішок Розумного будинку, таких як голосове управління освітленням, закриванням штор або вимиканням телевізора. Причому автоматизацію можна налаштувати так, щоб одна команда запускала цілу серію подій.

Розпродаж-32%

Але є нюанс. Українська для Siri поки що недоступна. Можна скористатися англійською або на крайняк російською. Сподіваюся, що з наступним оновленням все ж таки додадуть і солов'їну. І до речі, спілкування з Siri – непоганий привід вправлятися в англійській. Чому ні?


HomePod для наших «широт»

А що ти можеш отримати зараз від розумних колонок HomePod? Окрім можливостей керування будинком (деякі з яких про безпеку, а це важливо!), а також перекидання відтворення музики зі свого iPhone простим піднесенням до дисплея колонки, за бажання можна створити повноцінний домашній кінотеатр.

Все, що тобі потрібно, це стереопара HomePod (але лише однієї моделі!) та приставка Apple TV 4K. Якою, до речі, ти можеш керувати за допомогою помічника Siri. Об'ємний звук та повне занурення гарантовані! А, враховуючи габарити гаджетів, вони непомітно увіллються в інтер'єр навіть невеликої кімнати, не крадучи зайвий простір. На мою думку, це must have!


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Коментарі
Додати коментар