16 головних функцій iOS 16

Зміст

6 червня 2022 року у своїй основній доповіді на WWDC Apple оголосила про велике щорічне оновлення операційної системи. І після кількох місяців бета-тестування iOS 16 стала доступною для встановлення на iPhone. Це сталося 12 вересня, а вже 24 жовтня було представлено iOS 16.1.

В результаті з'явилося безліч нових функцій і ще більше їх попереду, оскільки робота не припиняється. Про головні та, мабуть, найцікавіші нововведення йтиметься у цій статті. Поїхали!


Екран блокування

У iOS 16 екран блокування можна налаштовувати (наприклад, змінювати кольори та шрифти) та оновлювати за допомогою віджетів, щоб стежити за погодою чи будь-якою іншою інформацією, до якої тобі потрібен легкий доступ.

Супер ціна-8%
MQ9X3
57 499 ₴
52 699 ₴
1 317 $
Супер ціна-12%
MQ9U3
57 499 ₴
50 399 ₴
1 260 $

І, подібно до циферблатів на Apple Watch, можна створювати кілька екранів блокування (кожен з яких матиме свої шпалери та віджети) і легко перемикатися між ними. До речі, у iOS 16.1 з'явилися нові параметри налаштування, тому тепер можна окремо налаштовувати головний екран та екран блокування.


Індикатор відсотків заряду батареї

Багато користувачів були роздратовані, коли у 2017 році у верхній частині екрана їхніх iPhone зник зручний індикатор відсотка заряду батареї. І ось він повернувся до iOS 16, хоч і тільки на деяких пристроях.

Спочатку iPhone 11, iPhone XR, а також iPhone 12 mini та 13 mini були позбавлені цієї функції. Але Apple розв'язала цю проблему в оновленні.


Диктування

Покращене диктування підтримує спільне використання голосу та клавіатури для введення і редагування тексту. Якщо у тебе iPhone з процесором A12 Bionic чи новіший, ти можеш безперешкодно розмовляти, друкувати та редагувати, що робить весь робочий процес диктування набагато плавнішим.

Автоматична пунктуація додає коми, крапки та знаки запитання, а також можна вставляти смайлики за допомогою голосу.


Live Text

Живий текст тепер застосовується як до відео, так і до нерухомих зображень. Призупини відео та текст стане «живим» для копіювання або перекладу. Apple заявляє, що Live Text також забезпечить прискорений доступ до інструментів переказу та конвертації валюти.


Візуальний пошук

Пов'язана з живим текстом функція візуального пошуку, яка була представлена в iOS 15 та використовує ШІ для ідентифікації рослин, тварин та орієнтирів на твоїх фотографіях, також отримала оновлення.





iOS16.3 – що нового? Оновлюйся, якщо ще цього не зробив | Техно Їжак

По-перше, тепер вона може розпізнавати птахів, комах та статуї. А по-друге, за допомогою візуального пошуку можна миттєво виділити об'єкт практично на будь-якому зображенні, вирізати його та вставити в іншу програму, наприклад в iMessage.


iMessage

У повідомленнях є три великі зміни. Ти можеш:

  1. Редагувати повідомлення.

  2. Скасувати повідомлення після надсилання.

  3. Помічати будь-яке повідомлення як непрочитане, якщо хочеш повернутися до нього пізніше.

Крім того, з'явилося багато нових візуальних елементів для налаштування твоїх Memoji, включаючи нові зачіски, головні убори та форми носа.

У iOS 16.2 додано покращений пошук у повідомленнях для пошуку фотографій на основі їхнього вмісту, наприклад, собаки, автомобіля, людини або тексту.


Пошта

Нові інструменти включають заплановані відправлення та можливість відкликати надіслані повідомлення. Пошта виявляє та попереджає користувачів про забуті вкладення, а також з'явилися нові функції «Нагадати пізніше» та «Відстежити», покликані підштовхнути користувача, коли він або одержувач не відповіли на електронного листа.


Мапи

Нова маршрутизація з кількома зупинками підтримує додавання до п'ятнадцяти зупинок на маршруті в Мапах.


Safari

Починаючи з iOS 16 загальні групи вкладок у Safari дозволяють ділитися набором вкладок з іншими та бачити миттєве їх оновлення впродовж спільної роботи. Стартові сторінки можна налаштувати за допомогою різних фонових зображень та «Обраного» для кожної групи.

Супер ціна-8%
MQ1F3
52 499 ₴
48 399 ₴
1 210 $
-8%
MQ103
52 499 ₴
48 399 ₴
1 210 $

Крім того, надсилати повідомлення та здійснювати аудіо або відео виклики FaceTime тепер можна безпосередньо із Safari.


Дім

В iOS 16.2 з'явився перероблений додаток «Дім». У ньому стало простіше орієнтуватися, упорядковувати, переглядати та контролювати аксесуари для розумного будинку. Вкладка «Головна» поєднає всі твої аксесуари, кімнати та сцени в одне для перегляду всього будинку, щоб ти міг одним поглядом оцінити ситуацію.

Прилади та аксесуари розумного будинку розділені за категоріями:

  • освітлення;
  • клімат;
  • безпека;
  • динаміки;
  • телевізори;
  • вода.

Ти можеш швидко керувати відповідними приладами, впорядкованими по кімнатах, а також отримувати докладнішу інформацію про їхній стан.


Здоров'я

Нова функція «Ліки» допомагає відстежувати та керувати своїми ліками, вітамінами та добавками, створюючи список, налаштовані розклади та нагадування, а потім переглядаючи журнал з плином часу.

Додавати ліки можна за допомогою камери iPhone (iPhone XS, iPhone XR та новіші). Оповіщення про взаємодії інформують про критичні взаємодії при додаванні нових ліків.


Зосередження

Цю функцію можна пов'язувати із екраном блокування, щоб iPhone підлаштовувався під твої дії. Використовуй фільтри зосередження для програм від Apple (наприклад, у Календарі або у Повідомленнях), а також для сторонніх програм, щоб приховати вміст, що відвертає увагу.


Загальна фототека iCloud

За допомогою загальної фототеки iCloud, доступної починаючи з iOS 16.1, можна відкрити спільний доступ до фототеки з фотографіями та відео для більш ніж п'яти інших членів сім'ї. Учасники можуть додавати фотографії до Спільної фототеки з особистої фототеки або безпосередньо з Камери, або коли інші користувачі Спільної фототеки знаходяться поруч.


Passkey

Ключ доступу пропонує підтримку простішого та безпечного методу входу для заміни паролів. Як і раніше, при початковій реєстрації користувач вигадуватиме унікальний логін, а замість звичного пароля буде згенеровано унікальний цифровий ключ. Для створення та подальшого захисту використовуються засоби авторизації гаджетів Apple: Touch ID, Face ID або пароль блокування пристрою.





Як заощадити заряд на iPhone та продовжити час роботи – ТОП 21 порада | Техно Їжак

Унікальний цифровий ключ буде доступний тільки для того сайту, для якого був створений і завжди зберігатиметься на пристрої. Спосіб захисту виконаний за стандартом WebAuthn.

Синхронізація паролів через iCloud Keychain робить твої паролі доступними на всіх пристроях Apple, зберігаючи при цьому наскрізне шифрування.


Сімейний доступ

Це покращена настройка, яка спрощує створення облікового запису для дитини з правильним батьківським контролем, включаючи вікові обмеження використання мультимедіа. Ти можеш використовувати Quick Start, щоб легко налаштувати новий пристрій iOS або iPadOS для твоєї дитини з обраним батьківським контролем.

Отримуй та схвалюй запити дитини на екранний час безпосередньо у програмі «Повідомлення». Плюс «Сімейний контрольний список» дасть тобі поради та пропозиції, такі як оновлення налаштувань батьківського контролю дитини, а також включення загального доступу до розташування.


Перевірка безпеки

Ця важлива функція конфіденційності, призначена для допомоги тим, хто стикається з домашнім насильством або подібними проблемами, дозволяє відстежувати доступ до своїх дозволів і легко відкликати їх.

-4%
MLLA3
53 999 ₴
51 999 ₴
1 300 $
-3%
MLLC3
53 999 ₴
52 399 ₴
1 310 $

Її можна використовувати для скидання дозволів на конфіденційність системних програм, а також для обмеження повідомлень та FaceTime на пристрої, який використовується зараз.

Екстрене скидання дозволяє швидко виконувати дії зі скидання доступу для всіх людей та програм, включаючи відключення передачі даних про місцеперебування через «Локатор», скидання дозволів конфіденційності для програм та багато іншого.


Звичайно ж, це не всі нові чи оновлені функції та фішки в iOS 16, а лише мій ТОП. Можливо, ти знайдеш щось цікавіше після оновлення свого iPhone. Тим більше, що вибрати є з чого!

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар