Android та iOS. Про безпеку операційних систем

Мобільні операційні системи для смартфонів Android та iOS є найпопулярнішими у світі. Ми не будемо сперечатися про те, яка з цих двох платформ гірша чи краща, адже в цьому немає сенсу. Напевно, ти вже давно вибрав собі кращу прошивку і із задоволенням нею користуєшся.

Куди цікавіше поговорити про те, наскільки добре захищені дві операційні системи. У цьому матеріалі розберемося, чому Apple збирає в 20 разів менше інформації про своїх користувачів і через які сервіси Google відстежує клієнтів. Цікаво? Поїхали!

Android слідкує за своїми користувачами

Недавнє дослідження головного Дублінського університету показало, що смартфони на базі зеленого робота збирають величезну кількість даних про користувача, навіть якщо він видалить усі програми та заборонить будь-яке відстеження в налаштуваннях. Експерти протестували всі версії Android, включаючи оболонки від Samsung, Xiaomi та Huawei.



864х452_01.jpg 

Якщо ти користуєшся iPhone, то можеш і не знати про те, що таке оболонки. Простіше кажучи, це невеликі зміни операційної системи, які накладаються поверх самої прошивки. Найчастіше вони додають новий дизайн робочого столу, меню, налаштувань та іншого інтерфейсу. Але основна частина (чистий Android) залишається практично без змін.

Фахівці дізналися, що навіть новенький смартфон на зеленому роботі "з коробки" в режимі очікування постійно надсилає дані розробникам і стороннім компаніям.

Користувач ніяк не може на це вплинути. Навіть якщо він в налаштуваннях заборонить всі пункти відстеження та збору інформації, не буде входити до облікового запису Google і не встановить жодної сторонньої програми – нічого не зміниться.

Виною всьому вбудовані сервіси, які не можна видалити. Наприклад, стандартна програма "Камера" або "Повідомлення", які встановлює розробник. Вони зливають дані про користувача, навіть якщо він їх жодного разу не запускав.



1ezh|864х452.jpg

Інформація, що передається, складається з технічних подробиць. Це модель пристрою, його характеристики, серійний номер та інше. Окремо виток таких даних нічим не загрожує власнику гаджета, але разом він формує щось на кшталт “відбитка пальця”. По ньому дуже легко відстежити девайс серед мільйонів інших та певного користувача.

Сторонні розробники для Android є ще більш небезпечними. Адже вони використовують свої просунутіші засоби збору інформації.

Як Google контролює інші компанії

В останні роки мобільний підрозділ головного пошукача планети почав обмежувати сторонніх розробників програм. Корпорація забороняє іншим компаніям збирати ID пристрою, IMEI та інші важливі та секретні дані без згоди користувачів.

Але щодо іншої інформації жодних обмежень немає. Фірми відстежують її з першого включення і до того, як смартфон вийде з ладу. Навіть у режимі очікування гаджети регулярно надсилають повідомлення про свій стан.

MLLN3
62 999 ₴
62 999 ₴
1 575 $
-4%
MLQ73
31 999 ₴
30 699 ₴
767 $

У Google кажуть, все це потрібно для роботи базових програм екосистеми. Наприклад, IMEI допомагає розпізнати гаджет, щоб виправити помилки у його роботі. Можливо, це правда. Але навіщо ці дані стороннім фірмам?

У дослідженні також брала участь операційна система eelo, яка побудована на основі все тієї ж Android. Однак у ній є додатковий захист від стеження. А багато стандартних програм від пошуковика замінено на сервіси, в яких можна не реєструватися.

Як виявилося, eelo нікуди не відправляє дані власників. Можна зробити висновок, що відстеження потрібне компаніям-розробникам для популяризації екосистеми та якихось власних цілей. Наприклад, так простіше підбирати рекламу.

Чому iOS безпечніше Android

Навесні цього року той самий Дублінський університет уже проводив схожий дослід. Тільки тоді він вирішив порівняти конфіденційність мобільних операційних систем від Google та Apple. З'ясувалося, що Android збирає у 20 разів більше даних.



864х452_04.jpg 

Враховувалася та інформація, яка надсилається розробнику через встановлені програми. Обидві прошивки стежать навіть за простими діями, наприклад, поява нової SIM-картки або відкриття налаштувань. В середньому, наші смартфони надсилають інформацію на сервери корпорацій кожні 4.5 хвилини.

Тільки у Сполучених Штатах Android отримує близько 1.3 ТБ даних своїх користувачів за 12 годин. За той же період iOS збирає набагато менше – 5.8 ГБ. Кожні 12 годин із одного смартфона на зеленому роботі до Google прилітає пакет інформації, який важить 1 МБ. Тоді як Apple отримує лише 52 КБ.

З недавнього часу кожен додаток для iOS повинен запитувати дозвіл на відстеження тієї чи іншої інформації. Користувач може самостійно вибирати, які дані може отримувати сервіс, а які не може. І навіть встановлені програми, на зразок iCloud, це роблять. Тому яблучна прошивка здається нам більш захищеною.


Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Коментарі
Додати коментар